Soininvaara lyttää Vapaavuoren veroalen – ”Vahinko on varmaan jo tapahtunut”

Osmo Soininvaara ei innostu Jan Vapaavuoren ehdottamasta Helsingin verouudistuksesta.

Jan Pippingsköld / arkisto

Vihreä konkaripoliitikko Osmo Soininvaara suomii blogissaan rajusti Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) ehdottamaa kunnallisveroalea. 

Vapaavuori haluaa Helsingin alentavan kunnallisveroastettaan puolella prosenttiyksiköllä. Käytännössä tämä tarkoittaisi luopumista 70 miljoonan euron verotuloista.

– Suomen talous on tuhottu jo kaksi kertaa alentamalla kiiluvasilmäisesti veroja, kun nousukausi tuo kassaan ennakoitua enemmän verotuloja. Juuri silloin veroja ei pidä alentaa, Soininvaara huomauttaa.

Soininvaara muistuttaa myös, että hienoon kaupunkiin eivät kuulu kuoppaiset kadut, surkea joukkoliikenne eikä homeiset koulut.

– Vaikka veronalennus tekisi mahdolliseksi mennä kerran kuussa useammin kaljalle, unelmani on arvokkaampi, Soininvaara suomii.

– Vapaavuoren esitys voisi olla jotenkin harkinnanarvoinen, jos Suomen kuntien taloutta koskisivat pysyvät ja selkeät säännöt. Näin ei kuitenkaan ole, vaan esimerkiksi Helsingin ja valtion suhdetta säätelee hallituksen mielivalta. 

Ongelma on Soininvaaran mukaan siinä, että jos kaupunki hoitaa taloutensa hyvin, valtio ottaa ylijäävän rahan kylmästi itselleen.

– Tällainen mielivaltaisuuden tila on toki aivan hirveä asia, mutta tällä hetkellä yhdenkään kunnan ei siis näköjään kannata hoitaa asioitaan hyvin ja alentaa verotustaan.

– Vahinko on tosin varmaan jo tapahtunut, Soininvaara arvioi.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen