Kesätyötekijä putosi lasikaton läpi kolme metriä – huonosti perehdyttäneille johtajille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Vantaan käräjäoikeus määräsi sakot toimitusjohtajalle ja myyntipäällikölle kesätyöntekijän työturvallisuuden vaarantamisesta.

Sirkku Aalto

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut rakennus- ja huoltoalan yrityksen toimitusjohtajan 30 päiväsakon ja myyntipäällikön 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio tuli Vantaalla 24.7.2015 sattuneesta työtapaturmasta, jossa yrityksen kesätyöntekijä putosi yli kolmen metrin korkeudelta lasisen kattotason läpi sen jälkeen, kun hän oli noussut henkilönostimen korista välikatolle.

Kesätyöntekijä oli pudotessaan imuroimassa huonekorkeuden yläpuolella olevia putkistoja ja välikattoja. Tehdäkseen työn kunnolla hän poistui henkilönostimesta, ja välikatto ei kestänyt hänen painoaan.

Nostimesta poistuminen sen ollessa ylhäällä oli vastoin laitteen turvallisuusohjeita, mutta kesätyöntekijä ei ollut asiasta tietoinen.

Hän oli käyttänyt nostinta työssään aiemmin vain yhdessä kohteessa.

Ennen onnettomuutta hänen työtään oli pestä ikkunoita rappukäytävissä ja toimistoissa.

Käräjäoikeus katsoi kesätyöntekijän perehdyttämisen olleen työnantajan puolelta riittämätöntä. Lisäksi työn valvonta oli korkeintaan satunnaista.

Työsuojelun lakimies Mari Leinonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huolehtia työntekijöidensä riittävästä perehdyttämisestä työpaikan olosuhteisiin sekä oikeisiin työmenetelmiin.

Huolellinen perehdytys on erityisen tärkeää esimerkiksi silloin, kun kyseessä on nuori työntekijä.

– Perehdytyksen riittävyyden arvioinnissa on huomioitava erityisesti työntekijän koulutus, ammatillinen osaaminen sekä työkokemus, Leinonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä