Puheenaihe

Yli 10 teininuoren porukka häiriköi lähiötä "rajattomalla käytöksellä"

HÄIRIKÖT Poliisi koettaa nyt tehdä lopun teinien hölmöilystä. Nuorisotoimi aikoo järjestää nuorille järkevämpää tekemistä.

Häiriköineet nuoret koetetaan nyt saada kuriin Hakunilassa. Kuvituskuva.

Arkisto/Armi Suojanen

Nuorisoporukka on piinannut viime aikoina Vantaan Hakunilan muita asukkaita. Kyse on yli kymmenen 13–15-vuotiaan porukasta, joista valtaosa on poikia ja osa tyttöjä.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Anne Laakso kertoo, että nuoret ovat aiheuttaneet monenlaisia ilkivalta- ja häiriötilanteita ”rajattomalla käytöksellään”.

– He ovat esimerkiksi melunneet, huudelleet törkeyksiä muille ja rikkoneet poliisiauton lasin ja talon ikkunoita. Kun partio viimeksi tavoitti teinit, nämä osoittelivat lasersäteellä muita ihmisiä Laivapuistosta.

Porukka on myös huudellut asiakkaille asiattomuuksia Hakunilan S-marketissa ja ajanut myymälässä pyörillä. Laakson mukaan myös Hakunilan keskustan taloyhtiöt ovat saaneet osansa ”hölmöilystä”. Nuoriso on pelotellut ikääntyneitä asukkaita huutelemalla heille törkeästi ja koputtelemalla ikkunoihin. Väkivaltaan tai päihteidenkäyttöön porukka ei ole Laakson tietojen mukaan syyllistynyt.

Poliisi tiedotti aiheesta lyhyesti hiljattain Facebookin Hakunilan puskaradio -ryhmässä. Viime keskiviikkona poliisi järjesti kumppaniensa kanssa tilaisuuden ongelmien ratkaisemiseksi. Myös nuoria ja heidän vanhempiaan oli saatu paikalle, sillä nuorten henkilöydet ovat tiedossa. Osa heistä on poliisille ennestään tuttuja ”pienemmistä käytösjutuista”. Laakso on tyytyväinen tilaisuuden antiin.

– Kovin olivat hiljaista poikaa, mutta he ymmärsivät käyttäytyneensä väärin. Nuorisotoimi lupasi järjestää heille nuorisotilaan ryhmän, jolle keksitään järkevämpää tekemistä, kuten paintballia tai biljardia.

Poliisi seuraa nyt, rauhoittuuko tilanne tällä tavalla.

– Jos meno jatkuu, harkitsemme rikosilmoituksia, järjestämme nuorten kanssa yksilötapaamisia tai kehitämme jotain muuta.

Toistaiseksi poliisi ei vaadi nuorilta korvauksia vahingonteoista, koska tekijöitä ei ole pystytty yksilöimään.

Poliisi ei tarkentanut, mitä koulua hakunilalaisnuoret käyvät, mutta he lienevät Lehtikuusen tai Sotungin koulun oppilaita. Lehtikuusen koulussa ei vielä tiedetty, onko joukossa sen oppilaita.

– Jos näin on, heidät ohjataan koulukuraattorin, terveydenhoitajan tai psykologin luo. Tarvittaessa teemme yhteistyötä nuorisotoimen ja lastensuojelun kanssa, sanoo virka-apulaisrehtori Ilkka Laasonen.

Viime vuonna koulun oppilaat häiriköivät taloyhtiöissä, mutta heidät saatiin Laasosen mukaan kuriin.

Kouluväkivalta piinaa Lehtikuusen koulua?

Vantaan Sanomiin yhteyttä ottaneen vanhemman mukaan oppilaiden väkivalta on lähes jokapäiväinen ongelma Lehtikuusen koulun luokissa ja välitunneilla.

Koulun virka-apulaisrehtori Ilkka Laasonen ei allekirjoita väitettä. Laasosen mukaan tämä vuosi on ollut viime vuotta rauhallisempi. Koulu on satsannut kahnausten ehkäisyyn. Laasonen myöntää kuitenkin, että ”valitettavia tapahtumia on välillä 950 oppilaan koulussa”.

– Vakavammat tapaukset tulevat rehtoreiden tietoon. Tänä syksynä olen selvittänyt muutamia nujakoita. Poliisia ei ole tarvittu.

Vanhempainyhdistystä johtava Salla Poropudas vahvistaa näkemyksen.

– On siellä nujakoita ajoittain, muttei enemmän kuin muissa kouluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu