Puheenaihe

Avaako eduskunta rajat ulkomaiselle työvoimalle? Tämä rekryilmoitus baarissa pysäyttää: Työtä 3 euron päiväpalkalla

TYÖVOIMA   Etenkin rakennus- ja myös palvelualaa kuumentanut saatavuusharkinnan poistaminen puhuttaa sekä puolesta että vastaan.

Rakennusliiton Kyösti Suokkaan mukaan Ukrainassa haetaan vasemmanpuolisella ilmoituksella väkeä rakennustehtäviin 10-tuntisiksi työpäiviksi noin 3,20 euron päiväpalkalla. Suokas uskookin, että tulijoita Ukrainasta Suomeen olisi, mutta heidän oikeuksiaan ei täällä valvottaisi. Oikeanpuolinen teksti koskee paikallisen kebab-ravintolan juomatarjouksia.

Rakennusliitto

Euroopan talousalueen ulkopuolelta saapuvan työvoiman asema on käsittelyssä eduskunnassa tulevan viikon keskiviikkona 25. lokakuuta.

Alun toistasataa kansanedustajaa on allekirjoittanut niin sanotun saatavuusharkinnan poistamista koskevan lakialoitteen, joka jätettiin syyskuussa.

Ensimmäiset allekirjoittajat olivat Anna Kontula (vas.), Tytti Tuppurainen (sd.), Juhana Vartiainen (kok.), Emma Kari (vihr.) ja Veronica Rehn-Kivi (r.).

Aloite koskee paitsi kotimaisen niin myös EU:n ja Eta-alueen ulkopuolelta saapuvien työntekijöiden aiempaa vapaammaksi haluttua liikkuvuutta. Mikäli aloite etenee, isoin muutos koskisi etenkin Suomen palvelu- ja rakennusalaa.

Vastustajien mukaan laki toteutuessaan heikentää kantaväestönä olevan työvoiman asemaa ja altistaisi epäterveeseen palkkakilpailuun. Tästä on saatu makua muun muassa Ääneskosken jättimäisellä tehdastyömaalla, jossa paikallisen pääluottamusmiehen mukaan ulkomaiset työntekijät olivat "orjatyössä".

Nykylain mukaan työ- ja elinkeinotoimistojen on selvitettävä ennen EU:n ulkopuolisen työvoiman palkkaamista, löytyykö sopivaa työvoimaa omasta takaa. Vuonna 2016 TE-toimistot tekivät yli 8 000 saatavuusharkintapäätöstä, joista yli tuhannessa evättiin työlupa.

–  Toivottavasti mahdollinen uusi laki ei mene ainakaan "sukkana" sisään. Hallituksenkin kantaa tässä kaivataan, puuskahtaa lakiesityksen vastustajana profiloitunut Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas.

Alan työntekijäjärjestön vastapuolella RT:ssä (Rakennusteollisuus) kanta on vähintään yhtä odottava.

–  Olemme suhtautuneet tähän (lakialoitteeseen) neutraalisti, emmekä ole asiaa lobanneet. Silti on hyvin tiedossamme, että asia on puhuttanut ja kuohuttanutkin, työnantajajärjestö RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari tyytyy luonnehtimaan.

Ulkomaista työvoimaa on rakennusalalla ollut pääkaupunkiseudun lisäksi eniten Turun tienoilla.

Suokkaan mukaan lain toteutuminen ulottuisi väistämättä koko maahan. Tapetilla etenkin on maan kuudes ydinvoimalareaktori kolmannella ydinvoimapaikkakunnalla Pyhäjoella.

– Rakennusalan työvoima on maailmanlaajuisesti kaikkein liikkuvinta. Työmaiden perään ollaan valmiita lähtemään kaukaakin. Qatarissa vuoden 2022 MM-jalkapallon stadiontyömailta ei joissain tapauksissa päästy käymään yhtä kertaa enemmän kahden vuoden aikana kotimaassa, Suokas vertaa.

Virolaisten osuus Suomessa olevasta ulkomaalaisesta työvoimasta on noin 70 prosenttia.

Nimettömäksi jäävässä maalausalan yrityksessä vironvenäläisiäkin työntekijöitä on irtisanottu halvemman työvoiman alta.

–  Rakennusala on pian kuin siivousala. Mistä löytää ja löytyy enää suomalaisia työntekijöitä, Suokas kysyy eikä välttämättä edes kovin retorisesti.

Yhtenä esimerkkinä Suokas lähettää toimitukselle kuvan, jonka hän on saanut eläköityneeltä ay-toimitsijalta. Ukrainassa haetaan ravintolan seinäilmoituksella sekä rakennus- että sekatyömiehiä 10-tuntisiin työpäiviin noin 3,20 euron päiväpalkalla.

Kun elintaso ero Suomeen on näin valtava, on selvää, että tulijoita tänne riittäisi, Suokas sanoo.

Työmaiden valvonta on Tapio Karin mukaan asia, jonka riittävän laajasti toteutuessaan pitää estäisi kovimmat törmäyskurssit nyt ja myös jatkossa.

–  Viranomaiset huolehtivat luvista ja työmarkkinaosapuolet sopimusehtojen täyttymisestä sekä palkoista. Oma tehtävänsä on myös työsuojeluviranomaisilla ja vasta räikeimmissä epäkohdissa virkavallalla, hän muistuttaa.

Molemmilta osapuolilta löytyy tilanteeseen sekä intohimoja että kauniita sanoja.

Ennusteen mukaan pääkaupunkiseudun rakennustyömailla tekijöistä on paikoin kasvava pula. Ely-keskusten keräämän ammattibarometrin mukaan kasvava tarve on muun muassa maalareista ja kirvesmiehistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu