Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

USU: Yliopistot kouluttavat liikaa aineopettajia – Historianopettajan virkaa kohden jopa 200 pätevää hakijaa

Kuvituskuva

Päivi Tuovinen / Arkistokuva

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja opetusministeriö syyttävät yliopistoja aineenopettajien ylikouluttamisesta, uutisoi Uutissuomalainen. Ylikoulutusta on erityisesti humanistisissa aineissa, kuten historiassa ja kielissä, sekä uskonnoissa. OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukan mukaan yliopistot kouluttavat aineopettajia välittämättä työtilanteesta.

– Jos yhtä historianopettajan virkaa kohden on pahimmillaan 200 pätevää hakijaa, niin kyllähän tilanne on aika hankala, Misukka sanoo Uutissuomalaiselle.

Ylikouluttamiseen vaikuttaa Heljä Misukan mukaan esimerkiksi se, että moni opiskelija kokee parhaiden työllistymismahdollisuuksien olevan opetuspuolella, vaikka työpaikkatilanne ei ole muuttunut.

– Opettajan pätevyys hankitaan varmuuden vuoksi takataskuun. Yliopiston sisällä tulee paineita siirtää aloituspaikkoja muusta opettajankoulutuksesta aineenopettajakoulutukseen, kun tulijoita on jonoksi asti, opetusneuvos Armi Mikkola opetus- ja kulttuuriministeriöstä kuvailee tilannetta Uutissuomalaiselle.

Yliopistot myöntävät osittain tilanteen. Jyväskylän yliopiston strategiajohtaja Kari Pitkäsen mukaan kiintiöitä on jo pienennetty. Joidenkin kielten koulutukseen saatetaan ottaa vain viisi opiskelijaa. Ministeriön mukaan ylikouluttamisessa on kyse siitä, että jokainen yliopisto kouluttaa muutaman opiskelijan liikaa.

OAJ:n Misukan mukaan yksi syy ylikouluttamiseen on yliopistojen rahoitusmalli, joka palkitsee valmistuneista maistereista, kirjoittaa Uutissuomalainen.

– Olemme sitoutuneet kouluttamaan tietyn määrän opettajia ja vaikka kouluttaisimme enemmän, emme hyödy siitä rahallisesti, Helsingin yliopiston varadekaani Leena Krokfors kertoo Uutissuomalaiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu