Puheenaihe

Päiväkotien toiminnoissa saa ollakin eroja – Varhaiskasvatusjohtaja: "Ei meillä mitään reseptikirjoja voi olla"

ESIOPETUS Itähelsinkiläisäiti hämmästeli helsinkiläisten esikoulujen laatueroja. Kun esimerkiksi kantakaupungissa lapset tekevät hienoja retkiä ja oppivat kieliä, muualla retkikohde voi olla läheinen hiekkakenttä.

Esikoulut saavat itse päättää painotuksistaan ja osan toiminnastaan. Helsinkiläisäiti oli alkuviikosta mielipidekirjoituksessa huolissaaan eskareiden eriarvoistumisesta. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Helsingin varhaiskasvatuksen johtaja Satu Järvenkallas ei tunnista ilmiötä esikoulujen rajuista laatueroista.

– Tämä tuli minulle yllätyksenä. En voi tietenkään kenenkään kirjoitusta pois puhua, mutta en saanut ihan kiinni, mitä siinä tarkoitettiin. Tiedämme tietenkin, että kaupunki on erilainen eri paikoissa.

Kirjoituksella Järvenkallas viittaa Helsingin Sanomissa maanantaina julkaistuun itähelsinkiläisäidin mielipidekirjoitukseen, jossa äiti ruotii eskareiden eriarvoistumista. Äidin mukaan eskareiden tasoerot näkyvät lapsille järjestetyssä toiminnassa. Osassa eskareista lapsille opetetaan muun muassa kieliä, käydään Korkeasaaressa ja kävelyllä Kaivopuistossa, kun eskarilaiset Itäkeskuksessa retkeilevät 50 metrin päässä sijaitsevalle hiekkakentälle, äiti kirjoittaa.

Järvenkallas lupaa, että asia tullaan ottamaan puheeksi jo tällä viikolla, kun päiväkotien johtajat ja varhaiskasvatuksen väki kokoontuvat loppuviikosta.

– On hyväkin, että asia tuli juuri nyt puheeksi. Tämä on ehdottomasti asia, josta pitää keskustella päiväkodeissa.

Järvenkallas painottaa kuitenkin, että jokaisella päiväkodilla on käytössään saman verran varoja toiminnan järjestämiseen. Myönnetyt rahat määräytyvät lapsimäärän mukaan, mutta esikoulut saavat itse päättää toimintojensa painotuksista ja retkikohteista.

– Totta kai päiväkodit saavat luoda erilaisia painostuksia. Ei meillä mitään reseptikirjoja voi olla. Päiväkodilla itsellään on ammattitaito ja osaaminen. Jotkut käyttävät enemmän musiikkia ja jotkut liikuntaa, mutta tarkoitus on, että kaikilla on musiikkia ja liikuntaa.

Helsingissä on neljä kielipainotteista kunnallista päiväkotia, jotka sijaitsevat eri puolilla kaupunkia.

Järvenkallas puolustaa eskariryhmien retkiä myös lähikohteisiin.

– Helsingissä on paljon erilaisia retkikohteita. Hiekkakentälläkin voi olla hyödyllistä toimintaa. Kaikki on kiinni siitä, miten toiminta suunnitellaan ja mitä retkikohteessa tehdään.

Useimmille idän päiväkodeille on myönnetty lisäksi positiivisen diskriminaation rahaa, jolla päiväkotiin on palkattu enemmän lastentarhanopettajia.

– Jos vanhemmista tuntuu siltä, ettei resursseja käytetä hyödyllisesti, niin tästä kannattaa ehdottomasti keskustella päiväkodin kanssa, Järvenkallas toteaa.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan kantakaupungissa sijaitsevan kunnallisen päiväkodin lapsiryhmät ovat eskarivuoden aikana tehneet monen vuoden ajan myös ulkomaanmatkan.

Järvenkallas ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta toteaa yleisesti, etteivät päiväkodit tee ulkomaanmatkoja hoitoajan puitteissa eivätkä kaupungin varoilla, vaan omakustanteisesti.

Lähtökohta on se, että jokainen yksikkö on yhtä laadukas. 

Myöskään idän varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Antti Lehto-Raevuori ei tunnista ajatusta eskareiden eriarvoistumisesta.

– Minulla ei ole sellaista tuntemusta. Lähtökohta on se, että jokainen yksikkö on yhtä laadukas. Minun tietooni ei ole tullut mitään tuollaista.

Mutsi idästä ihmettelee HS:n kirjoituksessa myös sitä, että ennen tarhan sulkeutumista lapset siirretään pihalta päiväkodin eteiseen ”alueesta johtuvista turvallisuussyistä”. Lehto-Raevuorella ei ole tietoa, mitä turvallisuussyyt voisivat olla.

– En ole ikinä päiväsaikaan törmännyt minkäänlaisiin turvallisuhkiin. Jos jotain tällaista olisi, olisimme reagoineet asiaan. Ennen sulkemisaikaa lapset saattavat odottaa hetken sisällä, kun paikalla on enää yksi tai kaksi aikuista ja vain muutama lapsi.

Lue myös: Äiti haukkuu Helsingin päiväkotien tasoerot Hesarissa – "Lapsi joutuu viettämään jopa viisi tuntia eteisessä"

Äidin kirjoituksesta nousi kohu

Itä-Helsingissä asuva eskarilaisen lapsen äiti arvosteli Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa esikoulujen tasoeroja.

Kirjoituksen myötä asia aiotaan ottaa päivähoidon johdon ja päiväkotien johtajien kesken puheeksi vielä tällä viikolla.

Periaate on, että esikoulujen toiminnan suunnittelua ohjaavat Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma sekä Helsingin esiopetuksen opetussuunnitelma.

Esikoulut saavat kuitenkin itse päättää painostuksistaan (mm. musiikki ja liikunta) henkilökunnan ja lasten kiinnostuksen mukaan.

Uusi Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma kannustaa vanhempia osallistumaan toiminnan suunnitteluun aiempaa enemmän. Suunnitelma otettiin käyttöön tänä syksynä.

Helsingissä kunnallista esiopetusta järjestäviä päiväkoteja on 199.

Eskarilaisia on 4 930.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Äiti haukkuu Helsingin päiväkotien tasoerot Hesarissa – "Lapsi joutuu viettämään jopa viisi tuntia eteisessä"23.10.2017 08.46
Jättiruuhkat luvassa päiväkoteihin ensi syksynä – Päivähoitopomo: "Olemme jatkuvassa paineessa"31.5.2017 06.45
Professori: Kaikki päivähoito ei ole varhaiskasvatusta – ”Pienillä aivoilla joudutaan liian suureen ryhmään”9.12.2016 11.30
Varhaiskasvatuksen maksuttomuutta kannatetaan Helsingissä yli puoluerajojen – "Nyt osallistuvat vähiten ne, jotka hyötyisivät eniten"29.3.2017 19.15
Oletko tyytyväinen varhaiskasvatukseen? – Verkkokysely lasten vanhemmille alkaa20.10.2017 19.10
Täiepidemiassa unikaverit jätetään kotiin – "Vanhempien pitäisi kertoa tartunnoista päiväkodissa"6.9.2017 06.49
Helsinkiin rakennetaan Suomen suurin päiväkoti – satoja lapsia, lähes 60 hoitajaa14.8.2017 13.15
Päiväkoti-ikäisiä villitsevät nyt ”häiriintyneet” lastenvideot – tästä niissä on kyse3.10.2017 20.20
Päiväkotien vegaanikokeilu oli susi – "Sadan lapsen joukosta kasvisruokaa syö kaksi"6.10.2017 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu