Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Grahn-Laasonen: tavoitteena joka toiselle korkeakoulututkinto

Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto kannattavat suomalaisten osaamiseen panostamista, kunhan resursseista pidetään huolta. Kuvassa Helsingin yliopiston kirjasto.

Ella Kajaste

HELSINKI | Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiotyön tuloksena syntynyt Ehdotus Suomelle: Suomi100+ -esitys linjaa korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuuntaa vuoteen 2030. Sen mukaan Suomen menestystarina perustuu tulevaisuudessakin sivistykseen ja osaamiseen.

Tavoitteeksi esitetään, että vähintään puolet nuorista aikuisista suorittaa korkeakoulututkinnon. Tutkimus- ja kehittämistoimintaan panostettaisiin yhteiskunnassa nykyistä huomattavasti enemmän.

Ehdotus Suomelle julkistettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) johdolla tiistaina.

– Tämä visio on ehdotus Suomelle suunnanmuutokseksi. Se on nyt vapaa arvioitavaksi. Myös hallitus keskustelee visiosta lähiaikoina. Seuraavaksi tarvitaan askelmerkit toteutukseen. Myös se tehdään osallistavassa vuoropuhelussa ministeriön johdolla, Grahn-Laasonen sanoo.

Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto kommentoivat ehdotusta tuoreeltaan. Ne kannattavat osaamiseen ja tutkimukseen panostamista, kunhan resursseista pidetään huolta.

– Tutkintotavoitteiden osuuden kasvattaminen edellyttää nykyistä enemmän opetushenkilöstöä. Resursseja ja väkeä tarvitaan lisää. Siksi yliopistoindeksin jäädytys pitää lopettaa.

Liitot pitävät myönteisenä sitä, että visiossa ei esitetä yliopistolain ja ammattikorkeakoululain yhdistävää uuden korkeakoululain valmistelua.

– Olemme korostaneet monissa yhteyksissä, että näin mittavaa lakihanketta ei kannata käynnistää kiireessä. Toivottavasti uutta lakia ei ehdoteta myöskään visiota seuraavassa tiekartassa, sillä näin iso hanke pitäisi pohjustaa laajalla keskustelulla tutkinnoista, tutkimusvastuista, koulutuksen konkreettisista sisällöistä ja tavoitteista. Myös käynnissä olevien lakimuutosten vaikutukset tulee ensin arvioida, liitot toteavat.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu