Puheenaihe

Induktioliesistä paljastui paljon puutteita – sotkevat tv-kuvan ja aiheuttavat virheitä tietokoneisiin

Induktioliesissä on edelleen paljon puutteita, vaikka tilanne onkin parantunut, arvioi Tukes. Kuvan liesi ei liity testeihin.

Arkistokuva

Induktiokeittolevyistä löydettiin runsaasti puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja yhdeksän muun EU:n markkinavalvontaviranomaisen yhteiskampanjassa. 

Tarkastetuista tuotteista vain noin puolet täytti kaikki niille asetetut sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevat vaatimukset. 

Sähkömagneettinen yhteensopivuus takaa, että sähkölaite toimii moitteettomasti yhdessä muiden samaan käyttöympäristöön tarkoitettujen laitteiden kanssa.

– Sähkömagneettisen yhteensopivuuden puutteet näkyvät yleensä häiriöinä muiden sähkölaitteiden toiminnassa. Esimerkiksi raidat television kuvassa, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnot voivat olla merkkejä EMC-häiriöistä, sanoo johtava asiantuntija Hanna Mustonen Tukesin tiedotteessa.

EU:n markkinavalvontaviranomaiset testasivat kampanjan puitteissa 49 induktiokeittolevyä. Testitulokset osoittivat, että noin kolmannes tarkastetuista tuotteista lähetti toimintaympäristöönsä sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä. 

Huomattavia puutteita löytyi myös tuotteiden merkinnöistä ja asiakirjoista. Noin 70 prosentilla tuotteista merkinnät ja asiakirjat olivat vaatimusten mukaisia. 

– Vaikka kampanjan tulos oli huono, niin se oli parempi kuin aikaisemmissa kampanjoissa. Tämä selittyy ehkä sillä, että tässä tuoteryhmässä on melko paljon eurooppalaisia valmistajia. Valmistajilla on kuitenkin vielä tehtävää, jotta tuotteet olisivat vaatimusten mukaisia, Mustonen sanoo.

Suomessa tarkastettiin valvonnan aikana neljä laitetta, joista yksi poistettiin markkinoilta ja yhdelle annettiin huomautus. 

Markkinoilta poistaminen tarkoittaa, että toiminnanharjoittajan on lopetettava tuotteen markkinointi ja kerättävä myymättömät tuotteet pois myynnistä. 

Tiedot Suomessa markkinoilta poistetusta laitteesta löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä.  
 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu