Puheenaihe

Rajusti palanut tapettitehdas puretaan Helsingissä, mitä tulee tilalle? Katso historialliset kuvat

TAPANILA Maanomistaja haluaisi rakentaa paikalle asuntoja.

Tehdas tuhoutui tulipalossa pahoin. Kattorakenteita jouduttiin repimään auki sammutustöissä.

Johanna Erjonsalo

Tapanilan palanut tapettitehdas puretaan piakkoin.

– Rakennukset olivat menossa purkuun jo ennen paloa, mutta tulipalo hieman viivästytti asiaa, kertoo rakennukset ja tontin omistavan Veikko Laine Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Laine.

– Kilpailutus purku-urakasta on käynnistetty, ja uskoisin, että homma on hoidettu ensi kesään mennessä.

Veikko Laine Oy, joka tunnetaan parhaiten vihannestukkuna, on hakenut jo vuosia sitten tontille kaavamuutosta, joka mahdollistaisi asuinrakentamisen.

Kaupunki ei ole tähän suostunut, sillä vanhassa yleiskaavassa paikka on varattu työpaikkakäyttöön.

Naapurit toivovat vanhoihin taloihin sopivaa rakentamista.”

Uudessa yleiskaavassa tontti on kaavoitettu ”lähikeskustaksi”. Uusi yleiskaava ei kuitenkaan valitusten takia ole vielä voimassa.

– Käytännössä tapettitehtaan kaavaa ei voida hyväksyä ennen yleiskaavan vahvistamista. Kaavan valmistelu on tarkoitus aloittaa ensi vuonna, kaupungin aluearkkitehti Johanna Mutanen toteaa.

Lähikeskustan määritelmä mahdollistaa monenlaista toimintaa asuminen mukaan lukien. Myös kaupunginhallitus on jo ilmaissut, että alueen voisi kaavoittaa asumiseen.

Tapanila-Seura on toivonut alueelle ratkaisua jo pitempään. Viime syksynä tehtaan naapurusto pohti toiveitaan tontin tulevaisuuden suhteen.

– He toivovat, että tontin rakennukset olisivat mittakaavaltaan sellaisia, että ne sopisivat tien toisen puolen mataliin rakennuksiin. Kadulla on Tapanilan vanhimpia taloja, Tapanila-Seuran puheenjohtaja Vesa Kinnunen kertoo.

Maanomistaja ehdottaa teettämässään suunnitelmaluonnoksessa pääradan varteen kahdeksankerroksista taloa, joka toimisi melumuurina.

Viertolantien puolelle se esittää pienempiä nelikerroksisia taloja, joiden pohjakerroksissa voisi olla liiketilaa.

Tapanila-Seura ja kaupunki ovat toivoneet, että vanhasta rakennuksesta jokin osa voitaisiin säilyttää muistumana tapettitehtaan historiasta.

– Se voi olla vaikeaa, sillä maaperä on oletettavasti pilaantunut, ja jos sitä joudutaan isosti kaivamaan, rakenteet eivät ehkä pysy pystyssä, Mutanen pohtii.

Ei ole myöskään tiedossa, miten tulipalo vaikuttaa asiaan.

Kaupunki omistaa tehtaan eteläpuolella tyhjän tontin, jonka käyttö ratkaistaneen samassa yhteydessä kuin tapettitehtaankin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu