Tummaihoinen mies ei päässyt ravintolaan Itäkeskuksessa – näin omistaja perustelee

Ravintolan omistaja joutui perustelemaan, miksi tummaihoinen asiakas ei päässyt ravintolaan.

JOHANNAERJONSALO

VÄLIKOHTAUS   Ravintolassa ei uskottu miehen passia aidoksi.

Tumma mies ei päässyt Black Bird -ravintolaan Helsingin Itäkeskuksessa lauantai-iltana reilu viikko sitten. Järjestyksenvalvoja ei hyväksynyt hänen passiaan.

– Ystäväni oli tulossa ravintolaan, jossa itse olin viettämässä iltaa. Ovella järjestyksenvalvoja pyysi häntä näyttämään henkilöllisyystodistuksensa. Ystäväni näytti passinsa, johon todettiin että se ei käy. Yritimme tiedustella syytä, mutta mitään vastausta emme saaneet, kertoo ravintolassa ollut Jonna.

Välikohtaus näytti Itä-Helsingissä asuvan Jonna mielestä syrjinnältä.

– Erityisen surullisen tapauksesta tekee se, että vuoden Suomessa ollut gambialainen ystäväni oli vesiselvä - hän ei edes käytä alkoholia - ja oli 20-vuotiaana selvästi täysi-ikäisen näköinen. Ravintolalla ei ollut mitään syytä evätä häneltä pääsyä, paitsi se, ettei hänellä ollut Suomen passia.

Ravintolan ovella syntyi iltapimeällä kiivasta sanailua.

– Yhdenvertaisuuslain mukaan tällaisella muodollisella verukkeella asiakasta ei voi ravintolan ovella syrjiä. Myös Valviran mukaan ulkomaalaiset passit ja ajokortit kelpaavat todistuksiksi. Keski-ikäinen järjestysmies ei päästänyt ystävääni sisään, ja nuorempi katseli nolona vieressä.

– Itä-Helsinki on monikulttuurista aluetta. Jos syrjintää harrastetaan, se ei ole hyvä juttu, mutta valitettavasti syrjintää tapahtuu edelleen monissa paikoissa, jopa julkisissa palveluissa, Jonna toteaa.

Black Bird -ravintolan omistajan Dollar Singhin mukaan kyse ei ollut syrjinnästä.

– En hyväksy sellaista. Otan selvää asiasta, kertoo Singh.

Hän soittaa myöhemmin takaisin toimitukseen.

– Olen selvittänyt asiaa vuorossa olleilta järjestysmieheltä ja ravintolapäälliköltä.

– Ravintolaan oli tulossa kolme miestä. Yhdellä ei ollut passia ja toinen ei halunnut sitä näyttää. Kolmannella miehellä oli vihreäkantinen passi, johon valokuva oli niitattu kiinni, ei ollenkaan laminoitu. Järjestysmies ja ravintolapäällikkö eivät uskoneet, että se on aito.

Intialaistaustainen uussuomalainen Singh on asunut Suomessa 25 vuotta ja omistanut Black Bird -ravintolan viisi vuotta.

– Asun itsekin Itä-Helsingissä. Se on hyvin kansainvälinen yhteisö.

– Ne vanhat jutut, että ravintola olisi kantasuomalaisten paikka, eivät enää pidä paikkaansa, vakuuttaa Dollar Singh.

Jonna halusi ravintolalta selitystä ja lähetti heti seuravana päivänä sähköpostilla pyynnön saada perusteluja porttikiellolle.

– Niitä ei tullut. Vasta, kun laitoin sunnuntaina ravintolan Facebook-sivulle arvostelun ja yksityisviestin, siellä luvattiin selvittää asia.

Jonna otti myös yhteyttä lehdistöön.

– En nähnyt muuta keinoa, kuin tuoda asian julkiseen keskusteluun ja tehdä sen näkyväksi, hän sanoo.

Käyttäjän kari.sallinen@media.fi kuva
Kari Sallinen