Viidennes ratikan matka-ajasta voi kulua paikallaan – tämä on pahiten junnaava linja

– Kasiratikan odotusajat muuttuvat ehkä eniten. Ensin se voi olla 2 ja sitten 5 minuuttia. Sitten voi tulla kaksi ratikkaa peräkkäin, tietää Helsinginkadulla kasia odottava Ilkka Mauranen. Helsinginkadun kiskot ovat malliesimerkki siitä, mihin muuallakin Helsingissä pyritään.

Sanna Jompero

Helsinginkatu peruskorjattiin toissa vuonna. Ratikkakiskojen linjaus on suora ja kaista leveä. Samaan pyritään remonttien myötä muillakin kiskoilla Helsingissä.

Sanna Jompero

LIIKENNE Raitiovaunujen matka-ajat tulevat lyhenemään, lupaa kaupunki.

Raitiovaunujen matka-aikoja pyritään lyhentämään erilaisilla toimenpiteillä, jotka tullaan toteuttamaan vaiheittain lähivuosina. Näin suunnittelevat Helsingin kaupunki ja Helsingin seudun liikenne (HSL), jotka laativat parhaillaan raitioliikenteen kehittämisohjelmaa.

Esimerkiksi Munkkiniemen puistotieltä Lasipalatsille pääsisi muutoksen jälkeen 13 minuutissa nykyisen 16 minuutin sijaan. Matka Rautatieasemalta Kallioon kestäisi yhdeksän minuuttia. Vielä matkaan kuluu 14 minuuttia.

– Minuuttilukemat voivat tuntua pieniltä, mutta kaupunkiliikenteessä tällaiset lyhyetkin ajat ovat matkustajien kannalta isoja. Kustannuksissa alkaa olla kyse miljoonaluokan säästöistä, toteaa HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Lauri Räty.

Kustannussäästöjä suunnitelluilla toimenpiteillä voisi Rädyn mukaan syntyä noin neljä miljoonaa euroa.

HSL ja kaupunki tekivät taannoin tutkimuksen ratikkaliikenteen sujuvuudesta.

Ongelma raitiovaunujen liikennöinnissä on tällä hetkellä on se, että ratikat joutuvat tekemään paljon turhia pysähdyksiä, kuten seisomaan liikennevaloissa tai pysähtelemään autoliikenteen mukaan. Tämä kaikki maksaa aikaa sekä rahaa.

– Tutkimuksissa todettiin, että liikennevaloetuuksien ja ratainfran kehittäminen ovat keskeisimmät toimenpiteet. Iso ongelma on, että pysähdyksiä sattuu pitkin matkaa ja aikatauluihin joudutaan jättämään löysää eri kohtiin. Ratikoilla täytyisi olla riittävän leveä kaista, ettei viereen pysäköity autojono aiheuttaisi viiveitä, Räty sanoo.

Ensimmäinen ja halvin keino nopeuttaa ratikoiden kulkua on parantaa liikennevalo-ohjausta.

– Se ei maksa mitään, mutta on hyvin kustannustehokasta. Sillä voidaan saavuttaa isoja hyötyä, kertoo kaupungin liikenneinsinööri Anton Silvo.

Silvon mukaan ongelmat liikennöinnin takkuamisessa johtuvat usein autoliikenteestä.

– Tietyissä risteyksissä ratikat joutuvat odottamaan autoliikenteen seassa. Jatkossa auto- ja ratikkaliikenne erotellaan toisistaan. Ratikkakaistoja levennetään, jolloin autokaistat voivat hieman kaventua. Hyödyt joukkoliikenteelle ovat kuitenkin suuremmat kuin autoilijoille koituvat haitat, lupaa Silvo.

Esimerkki huonosti toimivasta osuudesta on Rädyn mukaan Mannerheimintie Töölön hallin kohdalla. Raitiotie pujottelee ratikka- ja bussipysäkkien välissä kapealla kaistallaan.

– Toimenpiteiden tarkoituksena on parantaa matkakokemusta, ettei tule fiilistä, että aikaa menee hukkaan, Räty kertoo.

Jätkäsaaren raitiotiet noudattavat jo tulevia linjauksia. Myös Helsinginkadulla toissavuonna tehty katuremontti, Hämeentien tulevat muutokset sekä aikanaan raidejokeri ovat uusien linjausten mukaiset.

Ratikkaliikenteen sujuvuus on tärkeää myös siksi, koska verkosto laajenee tulevaisuudessa kaupunkibulevardien myötä myös kantakaupungin ulkopuolelle.

Tarkoituksena on parantaa matkakokemusta, ettei tule fiilistä, että aikaa menee hukkaan."

Kaikilla ratikkalinjoilla on tiiviissä kaupunkirakenteessa omat haasteensa.

– Kaikilla linjoilla on haasteensa. Haastavin linja on tällä hetkellä linja 6, jonka pysähtymisosuus on viidennes matka-ajasta. Ero suurimman ja pienimmän viiveen välillä oli huomattavan iso. Maksimiviiveen poistaminen toisi välittömästi säästöjä, sanoo Räty.

Hyvä esimerkki modernista raitiotiestä on Rädyn mukaan toissa vuonna peruskorjattu Helsinginkatu.

– Raitiotien linjaus on suora ja kaista on leveä. Tästä ei moderni kaupunkiraitiotie juurikaan paremmaksi muutu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero