Puheenaihe

Perheenyhdistämisen hakemuksissa ennätys – irakilaisten määrä yli tuplaantui

Myös syyrialaisten määrä kaksinkertaistui, venäläiset putosivat kärkipaikalta.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten hakemusmäärien kasvussa näkyy vuonna 2015 Suomeen tullut suuri määrä turvapaikanhakijoita.

Johanna Erjonsalo

Irakilaiset ovat nykyään selkeästi suurin oleskelulupaa Suomesta perhesiteen perusteella hakeva ryhmä. Kärkipaikkaa aiemmin pitäneet venäläiset putosivat tilastoissa kakkoseksi.

Tämän vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana irakilaiset jättivät Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan yhteensä 1 359 oleskelulupahakemusta perhesiteen perusteella, kun viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli 665.

Perhesidehakemusten kokonaismäärä nousi ennätyslukemiin 8 872:een, joka on reilu tuhat enemmän kuin viime vuonna yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana.

Venäläiset jättivät hakemuksia viime vuonna vastaavana aikaan 1 288 ja tänä vuonna vain 826, mutta he ovat silti toiseksi suurin hakijaryhmä. Myös muut venäläisten jättämät oleskelulupahakemukset ovat vähentyneet, oleskelulupia haettiin yhteensä 2 063, kun viime vuonna vastaavaan aikaan hakemuksia jätettiin 3 057.

Syyrialaisten hakijoiden määrä on kasvanut myös merkittävästi. He ovat nyt viidenneksi suurin ryhmä perhesideperusteisten oleskelulupien hakijoina. Syyskuun loppuun mennessä he ovat jättäneet 405 hakemusta, joka on 249 enemmän kuin viime vuonna.

Kolmanneksi suurin ryhmä ovat intialaiset ja neljänneksi somalit. Syyrian jälkeen kymmenen kärjessä ovat Thaimaa, Afganistan, Turkki, Kiina ja Saudi-Arabia.

Hakemukset jaetaan kolmeen ryhmään: Suomen kansalaisen perheenjäsen, Suomessa muulla oleskeluluvalla asuvien perheenjäsen ja kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsen.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten hakemusmäärien kasvussa näkyy vuonna 2015 Suomeen tullut suuri määrä turvapaikanhakijoita. Oleskelulupaa perhesiteen perusteella hakeneista 24 prosenttia on kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäseniä.

Suurin osa perheenyhdistämistä hakeneista on edelleen muun kuin kansainvälistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenjäseniä. He ovat jättäneet yhteensä 49 prosenttia kaikista perhesideperusteisista hakemuksista, ja 27 prosenttia on Suomen kansalaisen perheenjäsenten jättämiä hakemuksia.

Kaikkia oleskelulupia, työ-, opiskelu- ja perheperusteiset sekä muut luvat yhteen laskettuna, on haettu 20 062. Kasvua on viime vuodesta noin 500 hakemusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu