Paikalliset

Suomen tunnetuimman hipin elämässä oli surullisen paljon väkivaltaa

Suomenruotsalainen eksentrikko, mystikko, taiteilija ja osa-aikasipoolainen satusetä Ior Bock kuoli viikonloppuna väkivaltaisesti kotonaan Munkkiniemessä. Julkaisemastaan Bockin perheen saagasta ja urastaan Suomenlinnan oppaana tunnettu Bock asui vuosikymmenten varrella osittain huvilallaan Gumborstrandissa.

Vuonna 1987 joukko Bockin ulkomaalaisia ystäviä aloitti huvilan mailla kaivaukset, joilla oli tarkoitus paljastaa Bockin perheen saagassa kerrottu Lemminkäisen temppeli.

Bock itse antoi kaivaushankkeelle tiedotusvälineissä kasvot ja rahoittajiksi ryhtyivät Sipoon Säästöpankki ja Lemminkäinen Oy. Rahoittajat kuitenkin vetäytyivät, kun Bockin huvilalla majailleiden henkilöiden hasiksen poltosta tehtiin rikosilmoitus ja joukko pidätettiin.

Poliisitutkinnan jälkeen osa kaivauksiin osallistuneista ulkomaalaisista karkotettiin maasta. Hanke ei keskeytynyt kokonaan, vaan sitä jatkoi jonkin aikaa hankkeessa urakoitsijana toiminut Heikki Hakulinen Ky.

Lemminkäisen temppeliä ei koskaan löytynyt, vieresen ”temppelikallion” osti silti Helsingin Astanga Joogakoulu

Bockin Sipoon-tontit myytiin oikeuden päätöksellä Lemminkäinen Oyj:n ja Heikki Hakulinen Ky:n saatavien kuittaamiseksi. Gumbostrandin rantatontin ja sillä olevan talon osti sipoolainen kalastaja. Viereisen ”temppelikallion” tontin osti Helsingin Astanga Joogakoulu.

Myöhempinä vuosina temppelikallion tutkimus- ja kaivaushanketta ovat eri aikoina jatkaneet Bockin kirjan toimittanut Juha Javanainen, norjalaisen Morten Joramon kuvausryhmä sekä kallion nykyinen omistaja Helsingin Astanga Joogakoulu. Työn on aina suorittanut Heikki Hakulinen Ky.

Maatutkaluotauksia on suorittanut Geo-Work Oy. Luotaustiedon perusteella kallion sisäisestä rakenteesta on laadittu 3D-malli. Luolaa on tutkittu myös sen perältä eri suuntiin kohdistuneilla pitkillä koekairauksilla. Asiantuntija-apua maaperään liittyvissä kysymyksissä on antanut geologi Heikki Hirvas.

Luola on noin 50 metriä pitkä, 4 metriä leveä ja 3,5 metriä korkea. Kaivauksissa ei ole löytynyt merkkejä Bockin perheen saagassa mainitusta, vuonna 987 suljetusta kammiosta.

Bockin syntymästä kaksi toisistaan poikkeavaa tarinaa

Ior Bockin elämä oli hänen tarinoidensa värittämä alusta loppuun. Jopa hänen syntymästään on olemassa kaksi toisistaan poikkeavaa kertomusta. Bock itse on kertonut saaneensa alkunsa, kun 81-vuotias Knut Victor Boxström teki tyttärensä Rhean raskaaksi 22. huhtikuuta 1941.

Knutin ainoa poika oli kuollut sisällissodassa 1918 ja tämä oli viimeinen epätoivoinen keino jatkaa isänpuoleista sukulinjaa. Toisen version mukaan hän syntyi porvoolaiselle puutarhurittarelle tuntemattoman, mahdollisesti espanjalaisen miehen siittämänä, ja nainen luovutti hänet adoptoitavaksi. Jälkimmäisen version on esittänyt journalisti Magnus Londen.

Bock on kertonut tavanneensa mainitun porvoolaisnaisen, mutta kiistänyt mahdollisuuden, että tämä olisi hänen biologinen äitinsä. Bockin mukaan insestin salaamiseksi tarvittiin peitetarina, johon kyseinen nainen liittyi. Londenin esittämälle tapahtumien kululle on aikalaistodistaja, perheen sen aikainen naapuri, jonka mukaan ajatus Rhean raskaudesta on mahdoton.

Kolme kuukautta Bockin syntymän jälkeen Knut Victor Boxström kuoli. Aviopari Bror Svedlin ja Rhea Boxström-Svedlin kasvatti pojan. Ior Bockilla oli myös adoptoitu veli.

Veli sai surmansa, Bock neljäksi kuukaudeksi vankilaan

Suomen tunnetuimmaksi hipiksi mainitun Ior Bockin elämään mahtui surullisen paljon väkivaltaa. Vuonna 1962 Ior Bock osallisena ampuma-aseonnettomuudessa, jossa hänen veljensä sai surmansa, ja Bock tuomittiin kuolemantuottamuksesta neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Vuonna 1999 Bockin Töölön asuntoon tunkeutui mies, joka iski häntä neljä kertaa puukolla selkään. Bock selvisi tapauksesta hengissä,mutta jäi neliraajahalvaantuneeksi. Tiedotusvälineiden mukaan puukottaja oli Bockin ”seuraaja”.Mies tuomittiin teosta ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Bock kuoli 23. lokakuuta 2010 puukotuksen uhrina kotonaan Helsingin Munkkiniemessä. Taposta epäiltyinä vangittiin samassa asunnossa asuneet 19- ja 28-vuotiaat intialaiset miehet, jotka poliisin mukaan olivat Bockin avustajia.

Lähteet: Ior Bockin virallinen kotisivu, Ior Bock: Bockin perheen saaga - Väinämöisen mytologia, svenska.yli. fi, Ylen arkisto, Wikipedia, Sipoon Sanomat.

”Äitini kertoi, että Ior adoptoitiin perheeseen kahdeksan kuukauden ikäisenä töölöläisestä lastenkodista”

Crista LassfolkSuru-uutinen Ior Bockin poismenosta on saanut gumbostrandilaiset naapurit muistelemaan menneitä. Paikallinen Matte Martin tunsi Ior Bockin koko tämän elämän ajan.

Bockin vanhemmat ostivat Martinin perheen naapurista Gumbstrandin kiinteistönsä vuonna 1937, eli kolme vuotta ennen Ior Bockin syntymää.

Sitä ennen perhe vietti kesiään vuokralla Matte Martinin äidin lapsuudenkodin mailla sijainneessa kesämökissä.

– Äitini kertoi, että Ior adoptoitiin perheeseen kahdeksan kuukauden ikäisenä töölöläisestä lastenkodista. Hänen vanhempansa Rhea ja Bror Svedlin olivat lapseton pariskunta, joka adoptoi kaksi poikaa. Muut väitteet eivät pidä paikkaansa, Matte Martin kertoo.

Hän sanoo olevansa Ior Bockin traagisesta kohtalosta surullinen. Vaikka Bock oli naapurina erikoinen ja aiheutti värikkään ystäväpiirinsä kanssa ajoittain naapurustossa päänvaivaa, oli hän kuitenkin kiltti ja sydämellinen ihminen.

– Ior vietti kaikki kesänsä täällä ja soitteli meille ympäri vuoden. Nuorempana hänellä meni vähän paremmin, mutta myöhemmin hän upposi yhä syvemmälle fantasiamaailmaansa, Martin muistelee.

– Lopulta hän menetti kiinteistönsä täällä ja Helsingissä. Käsittääkseni hän kuoli kaupungin omistamassa vuokra-asunnossa.

Oliko Reagan päätyä Bockin saunavieraaksi?

Ior Bockin virallisilla nettisivuilla tarinankerronta jatkuu. Ior Bockin kertomuksen muistiin merkinneiden Leo Nygren ja Timo Lehtisen kirjoituksen mukaan oli vähällä, ettei preseidentti Ronald Reagan päätynyt Sipooseen Bockin saunotettavakasi.

Tarinan mukaan 1988 toukokuun ensimmäisellä viikolla Ior Bockin asunnossa Ruusankadulla, Helsingissä soi puhelin. Soittaja, naishenkilö, esittäytyi pääministeri Harri Holkerin sihteeriksi. Hän kertoi, että Yhdysvalloissa matkalla oleva pääministeri on juuri palannut vierailulta Valkoisesta talosta, jossa presidentti Ronald Reagan oli esittänyt toiveen saada tavata ”oikea joulupukki” tarkoittaen Ior Bockia.

Tarkoitus oli, että Bock ottaisi Reaganin vastaan Sipoon Gumbostrandin tilallaan. Suunnitelmissa oli lisäksi, että ohjelmaan sisältyisi saunominen.

Bockia ei hänen tulevan saunavieraansa yhteiskunnallinen asema hätkähdyttänyt. Olihan hän oppaan työnsä puitteissa tavannut muun muassa Ruotsin kuninkaan ja presidentti Kekkosen. Ja olihan tuossa samaisessa saunassa vuonna 1948 saunonut itse C. G. E. Mannerheim.

Yksi asia Bockia kertomansa mukaan kuitenkin huolestutti. Gumbostrandin perinteikäs sauna oli viidenkymmenen vuoden aikana päässyt rapistumaan ja sen katto oli alkanut vuotaa. Näin kuuluisan vieraan kyseessä ollessa soisi katon nyt ainakin pitävän vettä.

Soitto Sipoon Säästöpankkiin ja Bock kertoi pulmansa: Presidentti Reagan on tulossa hänen luokseen saunomaan. Saunan katto vuotaa. Hän on rahaton. Olisiko mahdollista saada laina, jolla katto saataisiin korjautettua ennen presidentin tuloa?

Pankissa uutisesta riemastuttiin. Bockille vastattiin, että ei mistään lainasta voi olla puhettakaan, he järjestävät asian. Bockin ei tarvitsisi huolehtia kustannuksista. Ja pian paikalle ilmestyikin timpuri, joka pisti koko katon uusiksi, ja rakensi sisustuksenkin penkkejä, lauteita sekä seinien panelointeja myöten uudelleen. Bockin mukaan hänen tarvitsi vain jäädä odottelemaan saunakaverinsa saapumista.

Matkaan tuli kuitenkin monta mutkaa, eivätkä Ior Bock ja presidentti Ronald Reagan koskaan tavanneet toisiaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu