Puheenaihe

Istuimina punaiset laiskanlinnat – Helsingin vanhin leffateatteri avaa uudestaan

Maxim-projektin pääsuunnittelija, arkkitehti Juha Taponen arkkitehtitoimisto Parviaisesta ja Finnkinon toimitusjohtaja Veronica Lindholm.

Jussi Vehkasalo

Toista vuotta kiinni ollut elokuvateatteri Maxim avataan uudestaan ensi helmikuussa.

Finnkinon elokuvateatteri suljettiin, koska kiinteistön omistaja Ilmarinen ja Kämp Group hahmottelivat Maximin taloon uudenlaista ratkaisua.

Tarkoitus oli, että Maxim 1 ja Maxim 2 -elokuvasalit olisivat jatkaneet rakennuksessa ja lisäksi olisi rakennettu uusi 40-paikkainen sali, Maxim Studio.

Salien yläpuolelle oli suunniteltu toteutettavaksi hotelli Kämpin noin 30 huoneiston korkeatasoinen laajennusosa Kämp Hotel Residences.

Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, ja nyt vuokralaisena on jälleen Finnkino.

– Tutkimme suunnitelmaa aikamme ja totesimme, että riittävää taloudellista intressiä sen toteuttamiseksi ei löytynyt, kertoo Ilmarisen johtaja Esko Torsti.

Elokuvateatteria uudistetaan nyt arkkitehtitoimisto Parviaisen ohjauksessa alkuperäisen elokuvateatterin aikakautta ja glamouria kunnioittaen.

Avautuessaan teatterissa sykkii jälleen 1900-luvun art house -henki, mikä näkyy ohjelmiston lisäksi myös teatterin sisustuksessa. Europa Cinemas -verkoston jäsenteatterina Maximin ohjelmistoon kuuluu kiinteänä osana eurooppalaisia laatuelokuvia.

– Helmikuussa esitämme Oscar-ehdokkaita ja Golden Globe -palkittuja elokuvia. Myös elokuvafestivaalit ovat Maximissa jatkossa mahdollisia, kertoo Maximin tuleva palvelupäällikkö Mimosa Salminen.

Suurempaan ykkössaliin tulee istuimiksi punaiset nojatuolit.

Elokuvateatterin kakkossali on suojeltu, sieltä löytyy elementtejä, jotka olivat jo alkuperäisessä elokuvateatterisalissa vuodelta 1909.

– Olemme konservoineet Maxim 2:n seinäpaneeleita ja reliefikuvia kultauksineen, kertoo projektin pääsuunnittelija Juha Taponen arkkitehtitoimisto Parviaisesta.

Suurempi Maxim 1 -sali on peräisin vuodelta 1974, samoin kuin aulatilatkin.

Arkkitehtitoimisto Parviaisen toimitusjohtaja Mikko Lahikaisen mukaan Maxim on rakennushistoriallisesti arvokas helmi.

– Maximin hienovarainen uudistaminen elokuvateatterin alkuperäistä aikakautta kunnioittaen on ollut toimistollemme erittäin mieluisa tehtävä. Teatterissa on paljon suojeltuja sisustusosia vuonna 1909 valmistuneesta Olympia-teatterin salista. Lisäksi 1970-luvun interiöörejä oli säilynyt hyvin vähän. Maximin sisustus on toteutettu sen rakennushistoriallista ja kulttuurista arvoa kunnioittaen, Lahikainen kertoo.

Finnkino kutsui keväällä asiakkaitaan työpajoihin, joissa suunniteltiin Maximin uudistettua konseptia.

Työpajoihin osallistui Maximin kanta-asiakkaita, Maximin pitkäaikaista henkilökuntaa ja muita aktiivisia elokuvassakävijöitä.

– Työpajat olivat erittäin antoisat ja saimme keskusteluista paljon arvokasta tietoa, jota olemme nyt hyödyntäneet konseptin suunnittelussa, sanoo Lindholm.

Suomen johtavaksi art house -elokuvateatteriksi profiloituneen Maximin kankailla nähdään myös valikoima event cinema -näytöksiä kuten balettia sekä teatteri- ja taide-esityksiä.

Maximin historiaa

Kluuvikadun Maxim on toiminut yhtäjaksoisesti samassa osoitteessa jo vuodesta 1909 ja on näin ollen Suomen vanhin elokuvateatteri.

Alkuperäisen, upean teatterisalin suunnitteli arkkitehti David Frölander-Ulf ja se avattiin Olympia-nimisenä, mutta vaihtoi nimensä myöhemmin Piccadillyksi.

Maxim-nimisenä teatteri on toiminut 1930-luvulta lähtien.

Nykyinen rakennus on vuodelta 1974.

Maximissa on kaksi elokuvasalia, joista toinen on museoviraston suojelema.

Maxim-elokuvateatteri hyväksyttiin Europa Cinemas -verkoston jäseneksi vuonna 2014.

Ohjelmistoltaan Maxim on profiloitunut eurooppalaisen art house -elokuvan lippulaivaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hotellihanke tyssäsi – Suomen vanhin elokuvateatteri avautuu uudestaan11.4.2017 10.08
Elokuvien ystävät kutsutaan ideoimaan Maximin tulevaisuutta18.5.2017 11.36
Maxim-teatterista uusi suunnitelma – ”Tämä turvaa näyttämön laatuelokuville”20.5.2015 11.16
Suunnitelma Maximin pelastamiseksi – elokuvasali osaksi maan alle29.1.2015 14.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu