Puheenaihe

Puolitoista miljoonaa suomalaista harrastaa kalastusta

Mato-onki yhä suosituin väline

Useimpien innokkaiden kalamiesten väline on yhä mato-onki. Kuvituskuva

Mikko Kuparinen

Suomalaismiehistä kalastaa useampi kuin joka kolmas, naisista joka viides.

– Kalastajamäärät ovat laskeneet vuosituhannen alun parista miljoonasta harrastajasta neljänneksellä, sanoo yliaktuaari Pentti Moilanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Suomessa oli vapaa-ajankalastajia viime vuonna puolitoista miljoonaa, kun heitä kaksi vuotta aikaisemmin oli noin sata tuhatta enemmän.

Harrastuskalastajien nostama kalasaalis kasvoi hieman vuoteen 2014 verrattuna. Eniten kasvoi siika- ja kuhasaalis sekä särkikalojen saaliit. Sen sijaan ahven- ja haukisaalis pienenivät. Niiden osuus oli kuitenkin lähes puolet 30 miljoonan kilon kokonaissaalista.

Eniten pyydettiin verkoilla, joilla pyydettiin saaliista 40 prosenttia. Vuonna 2000 osuus oli vielä puolet.

Heittovavalla ja vetouistelulla pyydetyn saaliin osuus oli yhteensä 26 prosenttia. Ongella, samoin kuin pilkillä, saatiin lähes kymmenen prosenttia saaliista.

– Monet harrastajat suosivat nykyään aktiivisia kalastustapoja verkkokalastuksen sijaan. Suosituin kalastusväline on edelleen perinteinen mato-onki, Moilanen sanoo.

Tiedot perustuvat väestörekisteristä poimittuun 7500 henkilön otokseen ympäri Suomea. Heille lähetettiin postikysely alkuvuodesta. Lisäksi osa postikyselyihin vastaamattomista haastateltiin puhelimitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu