Uskomaton kuvapari: laulaja Eini kuvattuna 17-vuotiaana kaunottarena ja lähes 40 vuotta myöhemmin

Eini kuvattuna vuonna 1978 ja 2017.

Einin arkistot, Toni Tervo

Einin 40-vuotisen uran varrelle on mahtunut nousuja ja laskuja

Toni Tervo

Tässä kuussa tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä kun Eini nousi suomalaisten tietoisuuteen ensimmäisellä hitillään Yes sir, alkaa polttaa.

Kappale oli ajan hengen mukaisesti käännösversio Baccaran kappaleesta Yes sir, i can boogie. Harva kuitenkin tietää, että nuori Eini oli lähellä jäädä kokonaan ilman tätä hittiä.

– Veljeni oli kuullut alkuperäisversion Tukholmassa ja laittoi sen minulle. Ihastuin heti. Vein kappaleen Toivo Kärjelle, joka ei edes kuunnellut koko kappaletta ennen kuin nosti levysoittimen neulan pois. Hän sanoi minulle, että ”lapin tyttö ei tuollaista läähätystä laula”, Eini muistelee.

Eini harmistui legendan päätöksestä, mutta nieli sen. Sitten alkoi kuitenkin tapahtua. Alkuperäiskappaleesta tuli suuri hitti ja myös Suomessa alettiin kilpailla siitä, kuka sen saisi levyttää.

Ääni muuttui myös Kärjen kellossa.

– Hän totesi tällä kertaa, että ”antaa lapin tytön yrittää”. Ja minähän yritin, Eini nauraa.

Läpimurtonsa aikaan Eini oli 17-vuotias. Tänä päivänä palatessaan noihin päiviin, laulaja muistaa ujon ja sulkeutuneen tytön.

– Olin tosi arka ja vetäytynyt. En pienessä mielessänikään nähnyt mahdollisuutta, että minusta tulisi esiintyjä. Olin ihan täysi raakile, joka piti väkisin työntää lavalle yleisön eteen. En pitkään nähnyt musiikkia edes oikeana työnä, vaan mietin, että pitäisikö mennä kouluun.

Eini myöntää, että itseluottamuksen löytymiseen meni kauan.

– Vasta 40-vuotiaana pääsin siitä yli. Silloin jotenkin löysin naiseuteni. Minulla oli aina ollut sellainen kiltin tytön maine, joka tekee mitä sanotaan. Se ikä oli kuitenkin jotenkin taianomainen. Tajusin viimeinkin, että minun ei tarvitse miellyttää ketään.

Artistin ura Yes sir:stä tähän päivään on ollut pitkä ja vaiherikas. Eini kertoo olevansa kiitollinen, että hänelle on riittänyt yleisöä vaikeinakin aikoina.

90-luvulla hän joutui kovan paikan eteen, mutta selvisi haistelemalla musiikkimaailman muutosta.

– Tein 80-luvun loppupuolella viimeisen leimallisesti oman diskolevyn. Vuosikymmenen vaihtuessa iskelmä -ja tanssimusiikki tuli kuitenkin yhä vahvemmin. Agents, Topi Sorsakoski ja muut. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa, joka yrittää jatkaa samalla linjalla tai muuttua.

– Aloin treenaamaan tanssimusiikkia ja tekemään niitä keikkoja kakkossolistina. Vaatihan se tietynlaista nöyrtymistä, mutta Se oli hyvin kasvattavaa aikaa , niin ihmisenä kuin artistina. Treenautin koko ajan silloista orkesteriani ja uusin ohjelmistoani tiuhaan tahtiin. Sain pidettyä mielenkiinnon yllä ja samalla myös kehittymistä tapahtui isolla kädellä. Hyvin opettavaisia vuosia.

Vuosikymmenen lopulla Einiltä alettiin jälleen kysyä miksi hän ei esitä vanhoja hittejään ja ne lisättiin takaisin ohjelmistoon. Sen jälkeen keikkaa on riittänyt tasaisesti ja nuoremmatkin ikäpolvet ovat löytäneet naisen musiikin.

– Hyvä esimerkki on Madonnan Like a virgin -kappale. Tein siitä aikoinaan suomenkielisen version, joka teilattiin, koska silloin ajan henki alkoi olla vahvasti käännöskappaleita vastaan. Nykyään se on yksi suosituimmista keikkakappaleistani. Nuoret naiset hoilaavat ihan innoissaan. että olen neitsyt, Eini toteaa ja repeää nauramaan.

Juhlistaakseen 40 vuotta artistina hän järjestää kuun lopussa muutaman hyvin erityisen keikan, jossa tullaan näkemään myös hänen läpimurtohittinsä alkuperäinen esittäjä Baccara.

– Baccaran tapaaminen ja heidän kanssaan esiintyminen on ollut aina yksi haaveeni. Olin ihan onnessani kun he näyttivät sille vihreää valoa. On mahtavaa päästä yhdessä lavalle ja saan myös kiittää heitä tästä isosta hitistä joka muutti myös minun nuoren tytön elämäni täysin. Varmaan herkkä hetki, Eini intoilee.

Konsertteja on suunniteltu jo pitkään. Eini haluaa luoda ikimuistoisen illan ja bileet valoja myöten.

– Konsertissa tullaan kuulemaan hittejä sekä sellaisia kappaleita, joita en ole esittänyt vuosikymmeniin. Niiden uudelleenlämmittely on ollut jännä kokemus, sillä ääneni on nykyään aika paljon matalampi kuin silloin.

Jos joku kuvittelee, että Eini olisi lopettamassa juhlavuoteensa, hän erehtyy pahasti. Laulaja solmi hiljattain Sony Musicin kanssa levytyssopimuksen ja työstää koko ajan uutta musiikkia.

– Minulla ei ole lainkaan sellainen olo, että voi kun saisi tehdä musiikkia niin kuin silloin joskus. Enemmän nautin uuden tekemisestä.

– Myös nykypäivän artistit tuovat minulle inspiraatiota. Kuuntelen paljon muun muassa Chisua, Jenni Vartiaista ja Anna Puuta. Miehistä Olavi Uusivirta ja Juha Tapio ovat ehdottomia suosikkejani.

Eini löysi hiljattain myös toisen keinon pysyä nuorena.

– Vaihdoin 12 vuoden jälkeen bändini hyvässä yhteishengessä. Nyt tiimiin kuuluu 25-27 -vuotiaita miehiä, jotka tuovat mieletöntä energiaa ja intoa. Sekä keikkojen eturivin naisille vähän silmänruokaa, laulaja virnistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Toni Tervo kuva

Toni Tervo