Kunta palautti voin ja kevytmaidon kouluihinsa – Viranomaiset ärähtivät: "Leikitte lasten terveydellä"

Sotkamon kunnan päätös tarjota koululaisille voita ja kevytmaitoa närkästyttää ravitsemusviranomaisia. – Kuvituskuva Kauniaisista vuodelta 2011.

Jari Pietiläinen / Arkisto

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on sananmukaisesti nostanut maitonsa Sotkamon kunnan päätöksestä tarjota lapsille kunnan päiväkodeissa ja peruskouluissa voita ja kevytmaitoa. 

Neuvottelukunnan mukaan päivähoidossa ja koulussa pitää tarjota päivittäin rasvatonta D-vitaminoitua maitoa juomaksi aterioilla. 

– Lapsi, joka juo päivässä kolme lasillista rasvaisempaa eli kevytmaitoa saa päivässä voinapillisen verran enemmän energiaa, kuin lapsi, joka nauttii suositusten mukaisesti vastaavan määrän rasvatonta maitoa, ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm laskee.

Lautakunta on ynnännyt jopa sen, kuinka paljon Sotkamon päätös lihottaa lapsia. Vuositasolla kevytmaitoa käyttävä leikki-ikäinen saa 52 viikossa 55 viikon energiamäärän.

– Ylimääräisen energian karsiminen on tärkeää lasten lihavuuden vähentämiseksi, sillä suomalaisista lapsista noin 20 prosenttia on ylipainoisia tai lihavia, neuvottelukunta muistuttaa.

Ravitsemussuositusten mukaan leipärasvaksi suositellaan margariinia, joka sisältää vähintään 60 prosenttia rasvaa ja tästä korkeintaan 30 prosenttia tyydyttynyttä rasvaa. 

– Kunnan lakisääteinen tehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Ravitsemussuositukset antavat myös Sotkamon kunnalle hyvän pohjan tehdä vastuullisia ravitsemuspäätöksiä. Kyse on kuntalaisten tulevaisuuden terveydestä ja sairaanhoitokuluista, painottaa Hielm.

Lue myösTomi Kokko lataa: "Suomalaiset on aivopesty juomaan maitoa"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen