Kieltäytyminen rokotteesta voi tuoda jopa potkut – "Olemme valistaneet esimiehiä kannustamaan alaisia"

Jokainen rokotettu hoitohenkilökunnan jäsen saa violetin tarran, josta näkee, että rokotus on otettu.

Ari Peltonen

SAIRAUDET Maaliskuussa voimaan tuleva laki velvoittaa hoitohenkilökuntaa ottamaan influenssarokotteen.

Maaliskuun alussa voimaan tulevan lain mukaan työnantajien tulee huolehtia siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät ottavat tarvittavat rokotukset, kuten influenssarokotuksen.

Käytännössä rokotuksesta kieltäytyminen voi johtaa jopa irtisanomiseen.

– Jos hoitohenkilökunnan rokotussuoja on puutteellinen, voivat influenssan lisäksi levitä esimerkiksi tuhkarokko ja hinkuyskä. Influenssaepidemia on levinnyt myös hoitolaitoksissa vuosittain, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Husin) ylilääkäri Asko Järvinen.

Viime vuonna koko Husin hoitohenkilökunnasta influenssarokotteen otti noin 90 prosenttia.

– Olemme valistaneet esimiehiä, jotta he kannustavat alaisiaan ottamaan rokotteen. Rokotuspakkoa kenelläkään ei kuitenkaan tule olemaan Järvinen jatkaa.

Influenssaepidemia on jo riehunut muutamilla osastoilla Husin alueella. Suurin aalto on kuitenkin odotettavissa vuoden vaihteessa. Influenssaepidemia on joka vuosi erilainen, minkä vuoksi rokotekin uusitaan vuosittain. Tauti iskee herkimmin ikääntyneisiin ja sairaisiin. Myös ylipaino lisää influenssariskiä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella terveydenhuollon henkilökunnasta 75 prosenttia otti viime vuonna influenssarokotuksen.

– Luku kertoo siitä, kuinka paljon rokotuksia otettiin työterveyshuollon kautta. Osa on ottanut rokotuksen myös työterveyshuollon ulkopuolella, kertoo infektioylilääkäri Janne Mikkola.

Hänen mukaansa influenssa iskee vuosittain alueen sairaaloiden osastoille, joissa on paljon ikäihmisiä. Henkilökunnalle on tiedotettu kuinka tärkeää rokotuksen ottaminen on. Kaikille rokote ei kuitenkaan sovi. Esimerkiksi voimakkaasti kananmuna-allergisille se voi olla jopa vaarallinen.

Sairaalahoitoon influenssa kaataa koko maassa vuosittain noin tuhat ihmistä.

Vaikka sairaaloissa ja hoitolaitoksissa käy paljon vierailijoita, potilaat ovat päivittäin tekemisissä terveydenhuollon työntekijöiden kanssa. Henkilökunta on merkittävä influenssaviruksen lähde. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokotetta tulee tarjota paitsi hoitajille ja lääkäreille, myös potilashuoneissa ruuan jakeluun ja siivoukseen osallistuville työntekijöille.

Englantilaisessa vanhusten hoitokoteja koskevassa tutkimuksessa on arvioitu, että rokottamalla 8 henkilökuntaan kuuluvaa, estetään yksi kuolema pitkäaikaislaitoksessa.

Suomalaisessa tutkimuksessa terveydenhuoltohenkilöstön rokottaminen tuotti 0,4 päivän säästön poissaoloihin.

Se tarkoittaa, että kun rokotetaan kymmenen henkilöä, säästetään 4 työstä poissaolopäivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän ulla.ora@media.fi kuva

Ulla Ora