Asiantuntija paljastaa: tässä syy seksuaaliseen häirintään – "Nyt vaaditaan ripeitä toimia"

Ahdistelijan käytös johtuu usein puutteellisesta seksuaalikasvatuksesta, arvioi Sexpo.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Vaiettujen kokemusten sanoittajaksi noussut #MeToo-kampanja on tuonut esille häirintätilanteiden ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen tärkeyden. 

Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijana toimiva Sexpo muistuttaa, että hyvän seksuaalikasvatuksen avulla voidaan antaa sellaisia ihmissuhde-, tunne- ja turvataitoja, jotka auttavat tunnistamaan rajat ylittävää käytöstä ja helpottavat siihen reagoimista.

– Sellainen kasvatus auttaa myös tiedostamaan sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä asenteita, arvoja ja toimintatapoja, Sexpo korostaa.

Ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen takia varsinkin lasten ja nuorten tavoittaminen on Sexpon mielestä erityisen tärkeää.

Muun muassa THL:n kouluterveyskyselyn huolestuttavat tulokset nuorten seksuaalisen häirinnän kokemuksista vaativat päättäväisiä ja ripeitä toimia. 

– Kouluissa täytyy olla selkeä malli puuttua häirintäepäilyihin. Seksuaalista häirintää kokenutta nuorta ei saa jättää yksin ahdistavaan tilanteeseen, sanoo Sexpon vastaavana neuvojana työskentelevä seksuaalikasvattaja Patricia Thesleff

Sexpo pitää tärkeänä, että jokaisesta koulusta löytyy koulutettu seksuaalikasvattaja, joka on niin lasten ja nuorten kuin henkilökunnankin tukena myös mahdollisten häirintätilanteiden selvittämisessä.

– Tämä ei ole iso resurssikysymys. Vuoden pituinen täydennyskoulutus sopii yhtä hyvin oppilashuollon ammattilaisille kuin opettajillekin. Kyse on viime kädessä poliittisesta tahdosta, arvioi Sexpon hallituksen puheenjohtaja Tiia Forsström.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen