PS vaatii: psykiatrinen sairaanhoitaja kouluihin oppilaiden joukkoon – Espoo haluaa ottaa mallia Nurmijärvestä

Espoon kouluihin halutaan saada psykiatrinen sairaanhoitaja, joka jalkautuisi koululaisten pariin. Kuva ei liity tapaukseen.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää Espoon budjettineuvotteluissa Espooseen niin sanottua Nurmijärvi-mallia, jossa psykiatrinen sairaanhoitaja jalkautuu kohtaamaan lapsia.

Nurmijärvellä suunnitellaan psykiatrisen sairaanhoitajan palkkaamista esiopetusryhmään kohtaamaan muun muassa erityisen tuen tarvitsevia lapsia.

– Esitämme vastaavaa myös Espooseen, mutta haluamme laajentaa mallia myös enemmän: psykiatrisen sairaanhoitajan toimenkuvaa ja ammattiosaamista jalkautetaan varhaiskasvatuksen lisäksi myös kouluihin, valtuustoryhmä korostaa.

Myös mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneen lähihoitajan rooli nähdään tärkeänä. Kyseessä on niin sanotun matalan kynnyksen palvelu ja malli, jossa psykiatrinen sairaanhoitaja on koulussa tavattavissa oppilaita varten.

– Lasten ja nuorten kohtaaminen, kuunteleminen ja auttaminen arjessa on äärettömän tärkeää , valtuustoryhmän toinen varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Arja Juvonen sanoo.

Oppilaille tulee järjestää mahdollisuus tavata kesken koulupäivän aikuista, jonka kanssa voi tarvittaessa keskustella mieltä painavista asioista.

– On valitettavaa, että kouluterveydenhuollon resurssit eivät yksin tähän tarpeeseen riitä ja siksikin haemme lisäresursseja, mutta myös uusia toimintatapoja, Juvonen korostaa. 

– Malli voidaan viedä ensin niihin kouluihin, joissa erityisen tuen tarve on suuri. Psykiatrinen sairaanhoitaja on tällä hetkellä tavattavissa Espoossa terveysasemilla, nuorisopoliklinikka Nupolissa ja Ison Omenan palvelutalolla, mutta nuoret eivät välttämättä osaa tai kykene hakeutumaan sinne. Sinne ei myöskään voi lähteä kesken koulupäivän.  

Kuuntelijan on Juvosen mukaan mentävä sinne missä nuoret ja lapset ovat. Nuorten ja lasten kohtaamisesta on tehtävä entistäkin enemmän lähipalvelua, jossa ei ole kynnystä. Nämä lähipalvelut ovat myös soteuudistuksen keskellä ehdottomasti säilytettävä.

Psykiatrisen sairaanhoitajan ja lähihoitajan taito kohdata nuoria ja lapsia on erittäin merkittävä. Tämä ammattiosaaminen tulisi myös Espoossa ottaa käyttöön laajemmin kuin se nykyään on, Juvonen muistuttaa.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen