Suomessa vuosittain kymmeniä pakkoavioliittoja – USU: "Nykyiset rikosnimikkeet riittävän kattavia"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Oikeusoppineet eivät pidä tarpeellisena pakkoavioliiton kriminalisointia Suomen rikoslakiin omana nimikkeenään. Erilliskriminalisointia suuremmaksi ongelmaksi koetaan se, että teot jäävät pimentoon. Asiasta kertoo Uutissuomalainen (USU).

Oikeusministeriössä lokakuussa valmistuneen selvityksen mukaan Suomessakin tapahtuu vuosittain kymmeniä pakkoavioliittoja. Tarkkaa tietoa pakkoavioliittojen määristä ei ole. 

– En näe syytä erilliskriminalisointiin. Nykyiset rikosnimikkeet ovat riittävän kattavia. Ongelmana on piilorikollisuus ja näytön hankkimisen vaikeus, jos myös pakotettu haluaa vaieta, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

– Minusta pitää ensin arvioida huolellisesti, kattavatko nykyiset rikosnimikkeet nämä teot. Jos uuteen erilliseen rikosnimikkeeseen päädytään, säännöksen pitää mielestäni olla tarkkaan rajattu ja huolellisesti kirjoitettu, sanoo Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin European University Institutesta. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen