Puheenaihe

Lastensairaalan ilmeessä näkyvät Muumi-kuvitukset – "Syöpä- ja elinsiirtopotilaat hoidetaan Taika-osastolla"

Lastensairaala avautuu ensi vuoden syksyllä.

Hus

Uuden lastensairaalan rakentaminen on aikataulussa. Sairaala luovutetaan Husille ensi keväänä ja toiminta käynnistyy syksyllä 2018. Sairaalan toiminnoissa korostuvat lapsi- ja perhekeskeisyys.

Lastensairaalassa, jonka toiminnasta vastaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, tutkitaan ja hoidetaan kaikkia pääkaupunkiseudun alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten erikoissairaanhoitoa vaativia sairauksia, kuten vakavia infektioita, diabetesta, suolisto- ja reumatulehduksia, epilepsiaa sekä muita lasten neurologisia sairauksia, lasten psykiatrisia ja lasten kirurgista hoitoa vaativia sairauksia.

Lisäksi sinne on keskitetty valtakunnallisesti monien vaativien sairauksien hoito, esimerkiksi lasten sydänkirurgia ja elinsiirrot.

Uudessa lastensairaalassa on joidenkin harvinaisten sairauksien, kuten sappitieatresian eli sappiteiden puutoksen ja mitokondriaalisten aineenvaihduntasairauksien, laajin suomalainen lääketieteellinen asiantuntemus ja tutkimus.

Uudessa sairaalassa korostuu perhekeskeisyys. Suunnittelussa on huomioitu, että vanhemmat voivat olla mukana lähes kaikissa lapsen hoitoon liittyvissä vaiheissa.

Vuodeosastolla jokainen potilas saa oman huoneen, jossa vanhempi voi yöpyä. Kaikki potilashuoneet on lisäksi sijoitettu niin, että niistä näkee ulos.

Anestesia- ja leikkausosastolla vanhempi pääsee lapsen luokse heräämöön jo ennen tämän heräämistä. Myös teho-osastolla vanhemmat voivat olla lapsen vierellä entistä enemmän.

Lastensairaalaan tulee Suomen suurin lasten päivystys, jonka vuosittainen potilasmäärä on 40 000. Päivystykseen rakennetuilla seurantapaikoilla pystytään hoitamaan niitä potilaita, jotka tarvitsevat korkeintaan vuorokauden mittaista hoitoa. Myös seurantapaikat on suunniteltu siten, että vanhempi voi olla lapsen tukena.

– Hoitotulokset Hyksissä ovat monilla kansainvälisillä mittareilla mitattuna huippuluokkaa. Vuoden kuluttua pitkä odotus toimivista tiloista päättyy, ja voimme antaa lapsille ja perheille parasta mahdollista hoitoa parhaissa mahdollisissa tiloissa. Olemme siitä äärimmäisen kiitollisia, toteaa toimialajohtaja Jari Petäjä HYKS Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksiköstä.

Muumi-kirjojen luontoon liittyvä kuvitus näkyy sairaalan ilmeessä sekä osastojen nimissä. Sairaalassa noustaan kerros kerrokselta meren alta rantaan ja ylös kohti avaruutta.

Vuodeosastoja ovat Tähti, Avaruus sekä Vuori. Taika-osastolla taas hoidetaan syöpä- ja elinsiirtopotilaita.

Sairaalaan tullessaan lapset saavat valita itselleen avatar-hahmon, jonka avulla digitaalisista näytöistä voi seurata muun muassa tietoa odotusajoista.

Hahmo helpottaa myös oikean vastaanottohuoneen löytämistä.

Potilashuoneisiin tulevan monipalvelujärjestelmän kautta on mahdollista saada ajantasaista tietoa sairaalan tapahtumista, pelata pelejä sekä olla yhteydessä perheenjäseniin, jotka eivät ole mukana sairaalassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kuvat: Uusi lastensairaala saavuttaa tärkeän rajapyykin – työt etenevät pääosin aikataulussa2.3.2017 07.10
Kiitollisen äidin juoksu keräsi yli 3 000 euroa – keräys Lastenklinikalle oli äidin kiitos hyvästä hoidosta1.10.2016 10.05
Pienen Laina-tytön leukemia uusiutui – Isä: "Mitä sitten tapahtuu, kun ei enää kestä ja mistä sen tietää?"6.9.2017 12.04
Lastensairaalaakin kalliimpi – Uusi 280 miljoonan euron hanke Meilahteen16.11.2016 16.20
Koruillaan rahaa lastensairaalalle tahkonnut Anna Rukko kamppailee arvostetun TOYP-kisan voitosta18.8.2017 14.05
Lohdunkantaja-koruilla kerätään rahaa lastensairaalalle15.8.2015 21.00
Lastenklinikalla tehtiin historiaa – Emilia, 8, sai uuden sydämen23.9.2015 15.25
Jättipotti espoolaistytöltä: Jo 60 000 euroa lastensairaalalle11.5.2015 09.38
Hoitaja: Lastenklinikan kunto rassaa sairaalassa kaikkia23.3.2014 16.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu