Puheenaihe

Tässä ovat Suomen ensimmäiset 0 euron rahat – "Keräilyhinta noussut jo lähelle sataa euroa"

Museonjohtaja Tiina Lehtinen ja Ulrich Hoefs Suomen ensimmäiseen nollaeuroon kuvatun 555-veturin eli Prinsessa-veturin edessä.

Tarja Heikkonen

Tällaisia ne nyt ovat, ensimmäiset laatuaan – paljon puhunut 0 euron rahat.

Setelissä on ikuistettu Prinsessa-veturi numerolla 555. Mukana on näkyvästi Hyvinkään kaupungin logo – tietysti –, koska Suomen ensimmäisen 0 euron setelin tilasivat Hyvinkäällä toimiva Suomen rautatiemuseo yhdessä Hyvinkään kaupungin kanssa.

Seteli juhlistaa museon kotikaupungin 100 vuoden taivalta rautatiekaupunkina.

Kyseessä on nimellisarvoltaan 0 euron raha. Setelit on painettu Ranskassa oikeassa setelipainossa ja niillä on aidon setelin tunnusmerkit.

Rautatiemuseon museonjohtaja Tiina Lehtinen kertoo, että erityisesti Saksasta ja Ranskasta on tullut suuriakin setelitilauksia museolle, kymmeniä tai satoja kappaleita.

– Tosin moni on toivonut juuri tiettyä, keräämäänsä numeroa. Koska jokaista numeroa on vain yksi, jäi moni omaansa ilman, Lehtinen sanoo Aamuposti-lehdelle.

Matkailun edistämiseen kehitelty seteli-idea syntyi Ranskassa vuonna 2015, ja on levinnyt sieltä eri puolille Eurooppaa.

Hyvinkääläinen yrittäjä Ulrich Hoefs hankki setelin Suomen oikeudet ja neuvotteli projektista Rautatiemuseon kanssa. Jos Suomen muut museot, kaupungit tai erityiset turistikohteet haluavat painattaa oman nollasetelinsä, yhteydenotot menevät Hoefsille.

Suomen Hyvinkää -teemaista seteliä painatettiin maailman mittakaavassa hyvin pieni tilauserä, 5 000 kpl.

Kaupunginjohtaja sai 100 kappaletta, joita hän jakoi viime valtuuston kokouksessa.

Seteliä myyvät rautatiemuseo ja Hyvinkään kaupungin taidemuseo 3,5 euron hintaan sekä Hoefsin Traject -yrityksen www.nolla-euro.com.

Verkkohuutokaupoissa Hyvinkää-seteliä on jo myyty 7,90 euron hintaan.

– Monen 0-euron keräilyhinta on jo noussut lähelle sataa euroa. Kansainväliset tukkukauppiaat seuraavat tarkasti uusien setelien ilmestymistä, Hoefs sanoo.

Seteleistä kertoi ensin Aamuposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu