Puheenaihe

Juutalaiset ahtaalla Helsingissä – uusnatsit ja Israelin vastustajat häiriköivät synagogaa

Muun muassa uusnatsit ovat häiriköineet Helsingin juutalaisen seurakunnan toimintaa. Seurakunnan synagoga sijaitsee Kampissa.

Wikimedia Commons / Jurek Durczak

Kampissa sijaitseva Helsingin juutalaisen seurakunnan omistama synagoga on nykyisin jatkuvan häirinnän kohteena.

– Asialla ovat olleet monenlaiset toimijat. Häirintä ja epäasiallinen käytös on aivan viikoittaista, kertoo Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Nadbornikin mukaan häirintä on ollut juutalaisvastaisten tarrojen liimaamista, tilojen töhrimistä, kadulta huutelemista ja muuta ikävää käyttäytymistä.  Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tarroja on liimattu tiuhaan synagogan edustalle ja lähistölle.

Uusnatsien ohella häiritsijöiden joukossa on myös ihmisiä, jotka vastustavat Israelia. Heidän joukossaan on sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia.

Seurakunnan häirintä on Helsingissä kausittaista.

– Aivan selvästi on nähtävissä se, että jos Israelissa on sotatilanne tai muu konflikti, silloin Israelia vastustavat huutelijat Helsingissäkin aktivoituvat. Samoin juutalaisten juhlapäivinä on tavallista enemmän potentiaalia häiriköintiin, Nadbornik kertoo.

– Järjestelmällisiä mielenosoituksia ei synagogan ulkopuolella kuitenkaan ole järjestetty, Nadbornik mainitsee.

Lisääntyneenn häirinnän vuoksi seurakunnan omistama tontti on nykyisin tiukasti vartioitu. Aidan lisäksi kulkua synagogaan kontrolloidaan vartiointikopin avulla. Näin on jouduttu toimimaan jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

– Vartijat ovat juutalaisen seurakunnan palkkaamia. Emme voi ajatellakaan, että vartija olisi jonkun ulkopuolisen yrityksen, Nadbornik kertoo.

Hänen mukaansa seurakunta joutuu enemmän tai vähemmän säännöllisesti turvautumaan Helsingin poliisin ja suojelupoliisin tukeen.

Kampissa sijaitseva synagoga vihittiin käyttöön jo vuonna 1906 ja seurakuntakeskus valmistui vuonna 1961. Lisäksi tontilla toimii päiväkoti Gan Jeladim ja Helsingin juutalainen yhteiskoulu.

Seurakuntakeskuksen vieressä puolestaan palvelee kosher-elintarvikkeita myyvä ruokamyymälä.

Juutalaiseen seurakuntaan kuuluu Helsingissä hieman yli tuhat jäsentä. Koko Suomessa juutalaisia on noin 1 800.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Ensin New York, nyt Kivistö – Kulttuuriseppä John Simon avaa ovia uusille asukkaille ja tekee kirjaa Suomen juutalaissotilaista12.12.2016 05.55
Vuoden sotakirja paljastaa: Suomi pelasti 18 juutalaista Petsamon kautta 19408.12.2016 13.33
Lehti: Juutalaisvastainen professori hämmentää natsivertauksillaan22.4.2016 10.33
Helsingin kaduille halutaan muistokiviä keskitysleireillä murhatuille juutalaisille25.1.2016 13.42

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu