Helsinki myöntää 410 euroa romanihameen ostoon

Kuvan romaninainen ei ole turvautunut toimeentulotuen hametukeen, vaan hän on maksanut hameensa itse.

Jani Jakonen

Helsingin Uutisten lukija ihmettelee, miksi Helsingin kaupunki maksaa romaninaisille vuotuisena vaateapuna 410 euroa, jotta he voivat hankkia itselleen loisteliaan kansallispuvun.

Sosiaalivirastosta kerrotaan, että toimeentulotuen piirissä oleville romaninaisille myönnetään täydentävää toimeentulotukea romanihameen hankintaan.

– Tukea myönnetään nimenomaan romaninaisten hameeseen, ei muihin romaniasuihin, selvittää taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviainen sosiaalivirastosta.

– Ministeriön valtakunnallisissa ohjeissa on todettu, että erityistarpeesta johtuvaan vaatemenoon voidaan myöntää täydentävää toimeentulotukea, jos toimeentulotuen perusosa ei riitä kattamaan tavanomaista kalliimpaa vaatemenoa.

Palviainen luettelee valtionneuvoston säädökset, joiden mukaan romaneilla on oikeus kehittää kulttuuriaan.

Lisäksi korkein hallinto-oikeus on Suomessa linjannut päätöksissään, että romaninaisen puku on olennainen osa romanikulttuuria.

Tukea romanihameeseen on Helsingissä mahdollista saada kerran vuodessa, eli sama hakija voi hakea avustusta vaikkapa joka vuosi.

– Kun asua pidetään joka päivä, niin kyllähän se kuluu, Palviainen parahtaa.

Peruste vaatetuen myöntämiseen on, että romanihametta käytetään jatkuvasti, ja että kyse on pidempiaikaisesta toimeentulotuen asiakkuudesta.

 

En todellakaan voisi pukeutua tavalliseen hameeseen tai farkkuihin.”

Helsingin Uutisten Itäkeskuksessa haastattelema helsinkiläinen romaninainen on tietoinen 410 euron avustusmahdollisuudesta. Oman hameensa nainen on maksanut itse, mutta hän puolustaa vähävaraisten romaninaisten oikeutta hametukeen.

– Tosi hyvä juttu, jos työttömiä ajattelee. Toimeentulotuen normiosa sisältää vaatteet, mutta romanihameet ovat kalliita. Minä ainakaan en todellakaan voisi pukeutua tavalliseen hameeseen tai farkkuihin.

Naisen mukaan romanihameiden hintahaitari on erittäin suuri. Halvimmat voivat maksaa 450 euroa, kalleimmat jopa tuhat euroa.

– Hinta riippuu siitä, kuinka leveän ja mistä kankaasta hameen haluaa. Hameen nauha myös vaikuttaa hintaan, koska nauha on yksilöllinen joka hameessa, nainen näyttää hameensa yläreunan koristelua.

– En tiedä, tietääkö valtaväestö, että toimeentulotuen piirissä olevalla romaninaisella on mahdollisuus saada tällainen tuki.

Kunnat saavat itse päättää romaniasuun annettavan avustussumman suuruudesta. Helsingissä se on tällä hetkellä 410 euroa. Asiakas maksaa hinnasta loppuosan itse.

– Helsingin päättämä avustussumma perustuu kokemusperäiseen tietoon romanihameiden hinnoista, Leila Palviainen sanoo.

Toimeentulotukiasiakkaiden on yleensä katettava vaatemenonsa toimeentulotuen perusosalla. Syrjiikö täydentävän tuen myöntäminen romanien kansallispukuun muita väestönosia?

– Jos kunta ei myönnä tukea romaniasun hankintaan ja siitä tulee valitus, niin päätös menee auttamattomasti kumoon hallinto-oikeudessa. Lainlaatija on päättänyt, että romanihame kuuluu korvattaviin hankintoihin toimeentulotukea saavalla, joten kunnan on tuki myönnettävä, Palviainen vastaa.

Esimerkiksi Pohjanmaalta kotoisin oleva helsinkiläinen ei voi saada tukea pohjalaiseen kansallispukuun.

– Kyseessä ei ole tällöin päivittäin käytettävä asu, vaan juhlavaate.

Palviaisen mukaan sosiaalivirastolla ei ole lukuja siitä, paljonko Helsinki myöntää toimeentulotukea romanihameisiin yhteensä vuosittain, tai kuinka moni hakee hameeseen tukea.

– Sosiaalivirasto ei muutenkaan tilastoi sitä, mihin kategorisesti täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea myönnetään, tai mikä on myönnetyn tuen keskimääräinen summa.

Kommentit

On hienoa että Helsingin kaupungissa ollaan pikku hiljaa heräämässä kuulemaan eri vähemmistöjen ja kulttuuriryhmien tarpeita. Siihen tarvitaan myös rahallista tukea paljon enemmän kuin tähän mennessä on panostettu.

Uskon että monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus voivat olla tulevaisuudessa Helsingille suuria voimavaroja, kunhan vain me kantaväestön edustajat emme tuhoa sitä kylmäkiskoisuudellamme. Toivon myös että vähemmistöjen edustajat rohkeasti kertovat omista tarpeistaan ja vaatimuksistaan.

Inhimillinen asenne

Noilla "vähemmistöillä ja kulttuuriryhmillä" ei oo sen enempää tarpeita kun muillakaan. Tuokaan rahan hyysääminen ei tuota kun enemmän tappioita kun hameen alle saa mahtumaan jos jonkinlaista kamaa kaupasta. On se kumma juttu kun meilläkin päin kauppaan romanit eivät pääse kuin yksi kerrallaan. Sen verran monta kertaa on tavaraa kadonnut. Mitään uusia "voimavaroja" ei tällä suvaitsevaisuudella saada ennen kun nämä "vähemmistöt" itse muuttavat tapojaan ja menevät tosissaan kouluun ja töihin.

jepsun

Ai hitsi te olette möllejä oikeesti etkö muuta keksinyt ettei mennä töihin ja kouluihin ??.. Itse olen käynyt peruskoulun ja myös ammattikoulun ja ystävä piirissäni on paljon siis todella paljon romaaneja joita valmistu myös tänävuonakin erinäisiin ammatteihin, itse olen romaani ja käyn töissä ja todellakin hain tän vuoden yhteishaussa uudelleen kouluun ja todellakin tienaan erittäin hyvin työstäni palkkaa.. Ja voin sanoa ihan kokemuksen syvällä rinta äänellä että on myös teitä " enemistö " kansaakin jotka ruinaavat vaikka mitä sos luukulta parantais todella nekin sitten tapasa ja menis kouluihin tai töihin...

romani22

Ole huoleti, he ovat tarpeineen ja vaatimuksineen ollet käsi ojossa aina ei tämä uusi juttu ole.
Puvun käyttö hyvin takaa myös sen, ettei työpaikka irtoa vaikka joutuisi sellaista hakemaan.

Realistinen asenne.

Tässä tulee taas näkyviin ihmisten ennakkoluulot ja tietämättömyys asioista. Kaikki romanit ei todellakaan varasta. Ajatelkaa että osa käy jopa töissä! Miten luulette että ennen romanit on saanu yö paikan joistain maataloista? Maatilan töitä ovat tehneet yö sijaa vastaan. Työpaikat missä näkee romaneja tunnistettavasti on aika harvassa, esim. kaupan kassalla ei voi olla romani asussa joten työpaikat on yleensä sellaisia sisätiloissa ei julkisia paikkoja. sama kun väittäisin että kaikki pääväestöön kuuluvat ovat juoppoja perheen ja lasten tappajia. Tiedän ettei näin ole. Mätiä " omenoita" on joka puussa mutta ei se tarkoita että kaikki "omenat" on pilalla.

uskomatonta

Juu, just niinkuin Ruotsissa ja Englannissa ollaan huomattu. Mulle on kyllä ihan sama, nauran vaan lopuksi teille suvaitsevaisille kukkahattutädeille tosi paskasesti kun teidän maailma kääntyy ylösalaisin.

Eikoskeminua

jos oot töissä, nii ethän sä tarvii toimeentulotukea, toiseksi, se ei ole työvaate, vaan romaninaisella on pakko olla tuo hame päällä joka päivä, muuten pahimmassa tapauksessa lennät suvusta ulos!! että siinä vähän faktaa!!

Rasistit sais kaikki laittaa vankilaan!

Ai pakko? Mites sen tasa-arvon kanssa, arvon suvaitsevainen? Vai koskeeko sekin vain joitain ihmisryhmiä?

IDIOOTIT SAIS KAIKKI LAITTAA VANKILAAN

Maailman romaneista vain Suomessa ja Ruotsissa asuvat käyttävät hametta. Kyseessä ei siis ole romanien perinne-asu. Hyvä tietää, miksi vanhukset kuolevat nälkään yksinäisinä - rahat menevät hamekankaaseen.

Ilkka O.

Aivan oikein, ei heidän tarvitse sitä joka päivä käyttää, sossukin voisi enemmän syventyä siihen kulttuuriin, he voivat arkisin käyttää pitkää hametta joka käy ihan hyvin sitä ei kiellä heidän kulttuuri, vain vanhemman ihmisen läheisyydessä pitää pukeutua nämä vaatteet joita ostavat sossun rahoilla niillähän mitataan jotenkin rikkautta ja on heidän kansallispuku, väärin antaa rahaa näihin hameisiin. Meidänkin pitäisi saada rahaa arvokkaisiin farkkuihin koska me haluamme vain pitää niitä!!

Meikku

Nyt sinä olet kyllä erehtynyt ja pahemman kerran! Kyllä heidän tarvitsee käyttää sitä joka päivä. Sanoit että sossu voisi enemmän syventyä kulttuuriin niin sanon sinulle samoin syvenny asioihin ennen kuin suusi avaat. He eivät esimerkiksi saa mennä kauppoihin eikä suurinpiirtein minnekkään ilman hametta, eivät saa edes mennä YLEENSÄ omiin tai muiden romaneitten autoihin joten kyllä heidän sitä täytyy kantaa päivästä toiseen! Aivan oikeuden mukaista heidän saada tämä tuki!

faktaa

Itseasiassa hametta käytetään joka päivän, koko ajan paitsi yöllä, joten sinä suomalainen et voi kirjoittaa tietämättömyyttäsi tänne asioita jotka eivät ole totta. Miksi muuten kaikki perhesurmaajat ovat suomalaisia?!?! Herää kysymys johon haluaisin saada vastauksen kun mustalaisia pelätään, että pitäisikö suomalaisten pelätä suomalaisia enemmän koska mustalaiset harvemmin perhe surmia tekee! ( itse em tiedä ensimmäistäkään)

Rasisti paska

Mites se Karpolla on asiaa ohjelman naapuriterrori -jakso menikään? Ei sen aina perhesurma tarvitse olla mikä tapahtuu.. kunhan vain tässä mainitsin kun kravaattini mankeliin juuttui.

Persikka

Perehdyhän vähän mustalaisten kostoperinteisiin, joiden mukaan kuka tahansa riitapukarin sukulaisista voi olla kostoiskun kohde. Riitaisten sukujen (niitä kyllä piisaa) eivät edes voi asua samoilla asuinalueilla, kun on se väistövelvollisuus, jota jopa jotkut kunnat huomioivat, kun vuokra-asuntoja mustalaisille tarjoavat.

Ja sitten vielä se perinteinen mustalaismiesten arkivarustus, puukko. Julkisella paikalla ei saisi aseistautuneena liikkua, mutta ei tunnu paljon painavan . Tuskin poliisi edes pistokokeita tekee, mutta kyllä kannattaisi.

Puolan ja Itä-Euroopan mustalaiset pukeutuu modernimmin kuin Suomen ja Ruotsin heimolaisensa. Täälä skandinaviassa vaikuttaa joku ihmeen mustalaislahko ominen romanien valtavirrasta poikkeavine tapoineen.

Sobieski

Jos vaihtaa sanan "romani" "muslimiin" ja "hame" sekä "kansallispuku" sanat "burkhaan" niin kertomus lienee yksi yhteen Helsingin uutisten juttuun kolmen vuoden päästä.

Työttömien elättäjä.

Todella hienoa "erilaisuuden" paapomista taas. Normaalille suomalaiselle ei anneta latin latia vaatteisiin, ne pitäs saada siitä vuokran ja laskujen jälkeen jäävästä 150 eurosta maksaa. Ihan pikkusen keittää.

just

Suomessa jotkut vaan tuntuu olevan tasa-arvoisempia kuin toiset. Empiirisen havainnoinnin pohjalta vaikuttaa siltä, että mitä tummempi hipiä niin sitä suurempi ihmisarvo.

Joel

Itse saan kahden lapsen äitinä sossusta ihanat 190e ja sillä pitäs pärjätä kokonainen kuukausi. on tää elämä kyllä ihanaa <3

mä vaan

Lopeta marina, äläkä ulkoista omaa paha oloasi muihin. Kyllä tässä maassa kuuluu auttaa toisia, ja veikkaampa, ettei romanit ihan hirveästi meidän "valkolaisten" verovaroja kuluta. Ennemminkin kannattaisi katsoa ihan omaan pesään, mihin ne veroeurot menevät...

K

K: se mitä veikkaat, ei pahemmin voisi metsään mennä.
Tunnen monia romaniperheitä, ja he kyllä sukupolvesta toiseen elävät meidän verorahoilla.
Juurikin tuo kun heidän ei koskaan ole mitään tarvinnut tehdä, on ajanut nykypolven romanit tosi pahoihin ongelmiin mm. Huumeet.
Kannattaisi alkaa hamekankaan sijaan panostamaan lasten koulussa käyntiin ja varsinkin jatkokoulutukseen ettei jää sinne kotiin elämään sossun tuella kuten 3 sukupolvea ainakin aikaisemmin.

Nuhis

Huume ongelma ei varmasti liity kenenkään etniseen alkuperään. Huumet on ongelma alkuperästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Miten hamekangas liittyy lasten ja nuorten koulun käyntii?
Lapset ja nuoret käyvät koulua ja jatkokouluttautuvat. Ihmeellistä yleistämistä. Harkinnanvaraista toimeentulotukea on jokaisella mahdollisuus saada. Jos ymmärrätte mitä harkinnanvarainen tarkoittaa. Jos olet töissä käyvä ja et jää miinukselle et ole oikeutettu toimeentulotukeen. Täytyy siis olla toimeentulotuen piirissä. Työttömyys on nyt ongelma meillä kaikilla. Jos vähemmistöön kuuluva on työtön niin hän elää verorahoilla ja jos hän on töissä niin hän on vienyt pääväestöön kuuluvan työpaikan. Onko koskaan hyvä? EI.

uskomatonta

Tuo hamekangasraha on valkolaiselle kuten meitä kutsutaan keskimäärin kolmen kuukauden toimeentulotuki.

Meininki on tämä

Minä olen ollut jo vuosia työttömänä ja vaatteet ovat niin vanhat ja huonossa kunnossa että ne ovat suuri este työn saantiin. Helsingin kaupunki edistää eriarvoisuutta ja sukupuolisyrjintää. Vaadin kaikille vähävaraisille 410€ vuodessa vaateapua sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Maija

Niinhän asia tässä tapauksessa on, kun niimerkki Maija kirjoittaa, että tälläisessa hameostoavustuksessa on kysymyksessä yksipuolinen romaninaisia suosiva rahallinen avustus. Ensinnä romanimiehille ei vaatetukseen toimeentulotukea lehtiartikkelin mukaan myönnetä, mikä on selvää sukupuolistasyrjintää, minkä lisäksi kun huomioi sen, että sosiaaliviraston toimeetulotuenvarassa elää monia muitakin anisia, ja jos heille ei myönnetä samanlaista vaatteenostoetua, niin silloin sosiaalivirasto syyllistyy ihmisten rodulliseen eriarvoistamiseen.
Väärin joka tapauksessa sosiaalivirasto tälläisessä toimeentulo hametukiasiassa toimii.
Toimeentulotuen saannissa, kun avustettavien kohtelun tulisi olla yhdenvertaista, että jos rahaa on olemassa jonkun märätyn kansalaisryhmän hameisiin, rahaa on löydyttävä sama määrä kaikkien niiden hameisiin/vaatetukseen, jotka joutuvat elämään samanlaisen toimeentulotuen varassa, olkoon kyseessä mies, tai nainen, ja mitä rotua, tai sukujuurta tahansa. Suomessa kun lainkin mukaan jokainen tämän maan kansalainen on samanarvoinen.

pippalulla

Suomi on muuttunut hyssyttely valtioksi. Suvaitsevaisuus on "muoti termi". Miten muuten esim Saamelaiset onko sama oikeus fatta maksaa kansallispuvun?

JPP

Tämä on sitä kulttuurimarxismia, kuten siihen liittyvä terminologia, esimerkiksi suvaitsevaisuus, poliittinen korrektius, rasismi, fasismi, väkivalta, monikulttuurisuus, sosiaalinen työrajoitteisuus...kaikki millä valtaväestöä ja sen moraalia syrjitään ja poljetaan ns. vähemmistöjen, sorrettujen hyväksi.

karjusen setä

Sosiaaliviraston päällikkö LEILA PALVIAINEN, miksi ei ole lukuja/summia, kuinka paljon myönnetään Helsingissä vuosittain, romaanihameisiin vuosittain???????????

tuulia

Varsin asiallinen kysymys. Eihän voi olla niin, että viranomaisella ei ole käsitystä mihin he veronmaksajien rahoja kuluttavat.
Yksityisellä puolella jos jonkin yrityksen osastosta vastuussa oleva päällikkö/johtaja ei osaa yksilöidä menojaan niin tulisi kenkää alta aikayksikön.

Joel

Sossu maksaa ja elättää kaikkia niitä, jotka sieltä osaa vaan heruttaa. Maksusitoumuksia on nähty vaikka mihin tavaraan ja palveluun. Kaikki ei todellakaan ole todellisia avuntarvisijoita ja aina vaan laajenee se tarjonta, mitä sossu maksaa ja mikä on muka perustoimeentuloon kuuluvaa tai jotain erityisharkinnan varaista. Tämäkään hameraha ei varmaan ole kehitelty viranomaisten kesken, vaan joku romani on osannut pyytää ja perustella.
Nyt veronmaksajat sitten kustantaa...

Ei meidän yhteiskunta tule näin pelittämään. Rahaa vois laittaa sinne missä sitä tarvitaan, sellaiseen jossa peruseläminen on kärsinyt. Esimerkkinä vaikka yksinäiset vanhukset...

voivoi

Suomalaiset ovat kateellista kansaa. Ei kenenkään ole helppoa ja mukavaa elää sossun asiakkaana. Minusta on ihan hyvä, että romaninaiset käyttävät pitkiä pukuja päivittäin eivätkä kulje minihameissa ja topeissa kesälläkään. Kulttuuri kunniaan! Useiden romanien voi sitä paitsi olla vaikea saada työtä juuri etnisen taustansa vuoksi. Menkää itseenne!

kaunis veera

- "Suomalaiset ovat kateellista kansaa." Veikkaan, että jos minä ottaisin sinulta jatkuvasti rahaa omiin "kulttuuri"-menoihini niin sinäkin tykkäisit kyttyrää.
- "Minusta on ihan hyvä, että romaninaiset käyttävät pitkiä pukuja päivittäin eivätkä kulje minihameissa ja topeissa kesälläkään. Kulttuuri kunniaan!" Minustakin on hyvä, että ihmiset saavat valita omat vaatteensa. En vain tahdo maksaa niitä heidän puolestaan. Eli kulttuuri kunniaan omalla kustannuksella!
- "Useiden romanien voi sitä paitsi olla vaikea saada työtä juuri etnisen taustansa vuoksi. Menkää itseenne!" Eli kääntäen selkokielelle: "vika on suomalaisissa". Niinpä niin... Sehän on se ainut järkeenkäypä selitys.

Joel

Ja onko kukaan sitäpaisti laskenut, kuinka paljon yhteiskunnan verovaroja eli kansaneläkettä ja tukia vuosittain menee viinaan ja tupakkaan tai jopa huumeisiin? Mielestäni on ihan asiallista myöntää tukea romaninaisten vaatetukseen, sen sijaan alkoholin ym päihteiden kulutuksen tukeminen voisi loppua. Sosiaalivirastolta ratkaisu tähän?

kaunis veera

Outoja, mutta tuttuja perusteluita hameen ostorahalle. Ja luulen, että romanit käyttävät sossurahoja kirjoittajan mainitsemiin tuotteisiin. Siihenkin kaivataan ratkaisua.

esko

En saanut tiskikonetta vaikka kolmen lapsen yksinhuoltajana asutaan... mielenkiintoista että se kuuluisi täydentävään vaikka sanottiin että mitään perusteita ei tällaisen saamiselle ole... sitten joku saa mekon... hienoa.

äiti...

Samaan rahaan olisit koneen saanut, mutta kun olen valtaväestöä et saa.
Hamekankaan saajalla ei varmasti ole vaikeaa saada astianpesukonetta jos sellaista hoksaa sossusta kysyä.

Ettei vaan leimata...

Sivut