Paikalliset

Helsinki myöntää 410 euroa romanihameen ostoon

Kuvan romaninainen ei ole turvautunut toimeentulotuen hametukeen, vaan hän on maksanut hameensa itse.

Jani Jakonen

Helsingin Uutisten lukija ihmettelee, miksi Helsingin kaupunki maksaa romaninaisille vuotuisena vaateapuna 410 euroa, jotta he voivat hankkia itselleen loisteliaan kansallispuvun.

Sosiaalivirastosta kerrotaan, että toimeentulotuen piirissä oleville romaninaisille myönnetään täydentävää toimeentulotukea romanihameen hankintaan.

– Tukea myönnetään nimenomaan romaninaisten hameeseen, ei muihin romaniasuihin, selvittää taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviainen sosiaalivirastosta.

– Ministeriön valtakunnallisissa ohjeissa on todettu, että erityistarpeesta johtuvaan vaatemenoon voidaan myöntää täydentävää toimeentulotukea, jos toimeentulotuen perusosa ei riitä kattamaan tavanomaista kalliimpaa vaatemenoa.

Palviainen luettelee valtionneuvoston säädökset, joiden mukaan romaneilla on oikeus kehittää kulttuuriaan.

Lisäksi korkein hallinto-oikeus on Suomessa linjannut päätöksissään, että romaninaisen puku on olennainen osa romanikulttuuria.

Tukea romanihameeseen on Helsingissä mahdollista saada kerran vuodessa, eli sama hakija voi hakea avustusta vaikkapa joka vuosi.

– Kun asua pidetään joka päivä, niin kyllähän se kuluu, Palviainen parahtaa.

Peruste vaatetuen myöntämiseen on, että romanihametta käytetään jatkuvasti, ja että kyse on pidempiaikaisesta toimeentulotuen asiakkuudesta.

 

En todellakaan voisi pukeutua tavalliseen hameeseen tai farkkuihin.”

Helsingin Uutisten Itäkeskuksessa haastattelema helsinkiläinen romaninainen on tietoinen 410 euron avustusmahdollisuudesta. Oman hameensa nainen on maksanut itse, mutta hän puolustaa vähävaraisten romaninaisten oikeutta hametukeen.

– Tosi hyvä juttu, jos työttömiä ajattelee. Toimeentulotuen normiosa sisältää vaatteet, mutta romanihameet ovat kalliita. Minä ainakaan en todellakaan voisi pukeutua tavalliseen hameeseen tai farkkuihin.

Naisen mukaan romanihameiden hintahaitari on erittäin suuri. Halvimmat voivat maksaa 450 euroa, kalleimmat jopa tuhat euroa.

– Hinta riippuu siitä, kuinka leveän ja mistä kankaasta hameen haluaa. Hameen nauha myös vaikuttaa hintaan, koska nauha on yksilöllinen joka hameessa, nainen näyttää hameensa yläreunan koristelua.

– En tiedä, tietääkö valtaväestö, että toimeentulotuen piirissä olevalla romaninaisella on mahdollisuus saada tällainen tuki.

Kunnat saavat itse päättää romaniasuun annettavan avustussumman suuruudesta. Helsingissä se on tällä hetkellä 410 euroa. Asiakas maksaa hinnasta loppuosan itse.

– Helsingin päättämä avustussumma perustuu kokemusperäiseen tietoon romanihameiden hinnoista, Leila Palviainen sanoo.

Toimeentulotukiasiakkaiden on yleensä katettava vaatemenonsa toimeentulotuen perusosalla. Syrjiikö täydentävän tuen myöntäminen romanien kansallispukuun muita väestönosia?

– Jos kunta ei myönnä tukea romaniasun hankintaan ja siitä tulee valitus, niin päätös menee auttamattomasti kumoon hallinto-oikeudessa. Lainlaatija on päättänyt, että romanihame kuuluu korvattaviin hankintoihin toimeentulotukea saavalla, joten kunnan on tuki myönnettävä, Palviainen vastaa.

Esimerkiksi Pohjanmaalta kotoisin oleva helsinkiläinen ei voi saada tukea pohjalaiseen kansallispukuun.

– Kyseessä ei ole tällöin päivittäin käytettävä asu, vaan juhlavaate.

Palviaisen mukaan sosiaalivirastolla ei ole lukuja siitä, paljonko Helsinki myöntää toimeentulotukea romanihameisiin yhteensä vuosittain, tai kuinka moni hakee hameeseen tukea.

– Sosiaalivirasto ei muutenkaan tilastoi sitä, mihin kategorisesti täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea myönnetään, tai mikä on myönnetyn tuen keskimääräinen summa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu