Puheenaihe

Näin Miina Äkkijyrkän ex-tila tulee muuttumaan – "Uutelan alueen käyttö lisääntyy koko ajan"

RAKENTAMINEN   Uutelan alueen toimintoja tullaan lähivuosina kehittämään 2,6 miljoonalla eurolla. Tapahtumien keskukseksi nousee Skatan tila. Rantaraitti kulkee läpi niemen.

Uutelan alueelle on lähivuosina tulossa muun muassa rantaraitti ja uusi tie.

Petri Niskanen

Uutelan aluetta aiotaan kehittää lähivuosina niin, että alueen palvelut lisääntyvät nykyisestä ja ne tulevat keskittymään Skatan tilan ympärille. Samaan aikaan halutaan turvata alueen luontoarvot.

– Uutelassa on arvokasta kasvillisuutta ja metsäkohteita. Alueen käyttöaste nousee koko ajan, joten samalla täytyy pyrkiä turvaamaan alueen luontoarvot, mutta mahdollistaa sen toiminnallinen kehitys, tiivistää yksikön päällikkö Tero Santaoja kaupunkiympäristöstä tulevia suunnitelmia.

Kaupunki on parhaillaan laatimassa Uutelan hoito- ja kehittämissuunnitelmaa vuosille 2017‒2026. Edellinen suunnitelma valmistui vuonna 2006.

Skatan tilasta on tulossa alueen toiminnallinen keskus, jonka ympärille rakennetaan tilaa tukevia toimintoja. Tilan uusi vuokralainen, Sininauhaliitto, järjestää luontoon ja maatilaympäristöön liittyvää kuntouttavaa toimintaa.

Tilan yhteyteen rakennetaan yleinen vessa. Vieressä olevaa valaistua ratsukenttää voidaan jatkossa käyttää tapahtumakenttänä. Kentän laitaan on mahdollista sijoittaa pieni tapahtumasähkökeskus, josta voi tapahtumien aikaan ottaa sähköä. Tilan maille on tuotu jo kota. 

Yksi suurimmasta muutoksista on Uutelantien sulkeminen autoliikenteeltä ja muuttaminen kevyen liikenteen väyläksi. Autot siirtyvät Skatan tilalle johtavalle uudelle Skatanniementielle, joka tulee kulkemaan osan matkaa uuden rantaraitin kyljessä. Raitti on osa Helsingin rantaraittien verkostoa.

Uutelan nykyinen koirapuisto jaetaan. Toinen puoli on vuokrattavissa koirien koulutusharrastukseen ja toinen jää koirapuiston käyttöön. Käyttäjät ovat vastustaneet kiihkeästi jakoa ja vedonneet siihen, että suositusta koirapuistosta tulee jakamisen jälkeen liian ahdas.

– Myös koulutuspaikkojen tarve on Helsingissä merkittävä. Suunnittelun yhteydessä on arvioitu, miten näitä tarpeita sovitetaan yhteen, Santaoja kertoo.

Helsingin Uutiset kertoi koirapuiston käyttäjien ajatuksista viime heinäkuussa (HU 19.7.).

Myös Skatan viljelypalstojen yhteyteen tehdään piknik- sekä oleskelupaikat. Palstojen nykyistä pysäköintipaikkaa laajennetaan.

Uutelassa on kaksi grillipaikkaa, joiden laatutasoa tullaan parantamaan.

Kaupungin tavoitteena on kehittää Uutelan virkistysaluetta ympäristön ehdoilla niin, että se tulee kestämään lisääntyvän virkistyskäytön paineet. Hankkeiden kustannusarvio on noin 2,6 miljoonaa euroa. Muutokset on tarkoitus toteuttaa lähivuosina.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli hoito- ja kehittämissuunnitelmaa kokouksessaan tällä viikolla.

Esittelijän ehdotuksesta poiketen Silvia Modig teki kokouksessa palautusehdotuksen, jossa asia olisi palautettu takaisin valmisteluun siten, että uutta katu-yhteyttä ei olisi toteutettu.

Jatkosuunnittelussa olisi ehdotuksen mukaan selvitetty mahdollisuuksia parantaa nykyisen tien liikenneturvallisuutta muun muassa kulku- ja nopeusrajoituksilla. Äänestyksen jälkeen asian käsittelyä päätettiin kuitenkin jatkaa.

Anni Sinnemäen vastaehdotus sai sen sijaan kannatusta. Ehdotuksessa todettiin muun muassa, että Skatanniementien osalta kiinnitettäisiin erityistä huomiota Rudsträskin alueen luontoarvoihin ja ekologisen yhteyden säilymiseen. Stansvikinniementien valmistuttua kulkua Uutelantiellä rajoitettaisiin puomeilla ja tietä kaventamalla.

Lautakunta piti kokouksessa tärkeänä, että alueen hoidossa riittävät resurssit kohdennettaisiin vieraslajien torjuntaan ja että valaistuksen suunnittelussa sekä toteutuksessa otettaisiin huomioon alueen lepakot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Miina Äkkijyrkän kuuluisaksi tekemä tila on nyt uudessa käytössä – "Kolme ponia ja eläimiä tulee lisääkin"28.10.2017 18.25
Miina Äkkijyrkän ex-tila sai vuokralaisen – tällaista toimintaa on luvassa3.7.2017 16.31
Skatan tila ei kiinnosta ostajia – kaupungilla uusi ehdotus10.3.2015 06.00
Skatan tilan yrittäjä: ”Kaupunki on kohdellut meitä törkeästi”8.5.2014 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu