Näitä ravintola-annoksia 100-vuotias Suomi rakastaa – klassikkokisan voitto meni vanhaan pääkaupunkiin

Silakat ovat olleet Salven annos numero 1 jo 60 vuoden ajan. Niitä tullaan syömään esimerkiksi Japanista ja ympäri maailman, kertoo Salven salin vuoropäällikkö Jan Viksten. Hannu Perkonsalo on kanta-asiakas. Hän asuu Salven lähellä ja käy ravintolassa lähes päivittäin.

Päivi Tuovinen

Teemu Nurmi

RAVINTOLAT  Pippuripihviä, silakkaa ja lohta. Ne nousivat kärkeen, kun suomalaiset valitsivat lempiannoksiaan. Nykyajan kotkotuksista ei ole satavuotiaan Suomen ravintolaklassikoiksi.

Tallinnan turistialueiden ravintolat tiesivät tämän jo takavuosina. Melkein kaikki ottivat listalleen – ja useimmat myös kärkituotteekseen – pippuripihvin. Sillä houkuteltiin tärkeintä asiakaskuntaa: meitä suomalaisia.

Kun Helsingin Uutiset ja muut Etelä-Suomen Median lehdet kysyivät lukijoiltaan Suomi 100 -hengessä kaikkien aikojen ravintola-annosta, voittajaksi nousi turkulaisen Pippurimyllyn pippuripihvi.

Ääniä annettiin marraskuun aikana yli 3 000 ja ne jakautuivat liki 200 eri ravintola-annoksen kesken.

Sadan kaikkien aikojen suosikin listalle nousi paljon kalaruokia – top 20:een peräti kuusi: helsinkiläisten Salven ja Sea Horsen silakat, turkulaisen Svarte Rudolfin silakat, Helsingin Kappelin lohikeitto, Kuopion Sammon muikut ja turkulaisen Kaskiksen kalaympyrä, joka on ollut ravintolan listoilla sen avaamisesta alkaen – tosin versioita on ollut jo yli 20.

Hotelli- ja ravintolamuseon johtajan Anni Pelkosen mielestä silakat ja kalaruoat ovat suorastaan ilahduttavan hyvin edustettuina.

– Ehkä taustalla on se, että moni vierastaa kalaruokien laittamista kotona, ja tilaa niitä siksi ravintolassa. Viime vuosikymmenten trendi syödä kevyemmin voi vaikuttaa myös taustalla. Toisaalta silakkaruoat iskevät myös tietyllä tavalla nostalgiahermoon, Pelkonen arvioi.

Tilliä lämpölampun alla olevaan annokseen asettelee Aleks Vannik. Takana kokki Jarmo Rusi. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Menneiden vuosikymmenten klassikoistakin hyvin menestyivät Helsingin Etelä-Haagassa sijainneen Mustan Hevosen silakkapöytä (58.) ja tamperelaisen Sorsapuiston grillin sinappigraavatut silakat (67.).

Musta Hevonen lopetti tällä vuosikymmenellä ja Sorsapuiston Grilli jo 1980-luvulla.

Pelkosen yllättää turkulaisen ravintola Blankon lammaspasta (4.), josta on kehkeytynyt turkulainen klassikko. Parhaillaan ravintola on suljettu, ja sen pastoja pääsee maistamaan aikaisintaan huhtikuussa.

– Lammasruoat eivät yleensä ole nousseet suosituimpien ravintolaruokien listoille, Pelkonen huomauttaa.

Tosin sijalta kymmenen löytyy perinneruoka särä. Eteläkarjalalaisen Säräpirtti Kippurasarven annos on tehnyt vaikutuksen miltei joka kymmenenteen äänestäjään.

Jaa, että mikä särä? Se on lampaasta, perunasta ja juureksista puukaukalossa hitaasti kypsytetty perinneruoka. Jouluaikaan sitä voi löytää myös Helsingin, Espoon ja Tampereen Stockmannien Herkusta.

Salven silakat on klassikoiden klassikko. (Kuva: Päivi Tuovinen)

– Kovin on liha- ja kalapainotteinen on listan kärki, johon ei kiilaa kasvisruokia. Ehkä parinkymmenen vuoden päästä tilanne voi olla jo toisenlainen, Pelkonen huomauttaa.

Nyt korkeimmalle noteerattiin kasvisruoista helsinkiläisen Silvopleen kasvisbuffet (16.) ja turkulaisen M Kitchen & Cafén mustajuurikeitto ja lehtikaalisipsit (68.).

Muutama äänestäjä muisteli ja makusteli helsinkiläisen Kasviksen 1970-luvun tavaramerkkiä miso-keittoa (91.).

Jäikö oman mielipiteesi puuttuminen kaihertamaan? Voit auttaa Hotelli- ja ravintolamuseota, jolla on meneillään kaksi tiedonkeruuta.

Toisessa etsitään juuri tätä samaa eli rakkainta annosta. Siis, onko sinulla oma lempiannos, jonka aina tilaat ravintolassa? Missä ravintolassa olet lempiannoksesi tilannut, kenen seurassa ja milloin?

Toinen kampanja tallentaa ravintoloiden ruokalistoja tältä vuodelta, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Jälkipolville halutaan siirtää tieto siitä, mitkä raaka-aineet ja annokset olivat muodissa 2017. Mitä annokset maksoivat? Näkyikö listoilla minkälaisia trendejä?

Osallistua voit osoitteessa: www.restopedia.fi/ravintolamuistot

Viljo Ravantti (vas.) ja Matti Ravantti sekä kuuluisa pippuripihvi, jota myydään Turun legendaarisessa Pippurimyllyssä vuodessa kymmeniä tuhansia annoksia. (Kuva: Teemu Nurmi)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin äänet jakautuivat

  • Pippurimylly: Pippuripihvi, 613 ääntä
  • Salve: Silakat, 397
  • Sea Horse: Silakat, 288
  • Ravintola Blanko: Lammaspasta, 253
  • Elite: Tauno Palon pihvi, 180
  • Kaskis: Kalaympyrä, 159
  • Kappeli: Lohikeitto, 130
  • Zetor: Traktorimiehen pihvi, 114
  • Savoy: Vorschmack, 108
  • Säräpirtti Kippurasarvi: Särä, Lemi, 101
  • Sammon muikut, Kuopio, 98
  • Svarte Rudolf: Silakat, 95
  • Ravintola Aune: Aunen tapakset, 92
  • Mami: Maksa itse, 90
  • Pyynikin näkötornin kahvilan munkit, 89
  • Silvopleen kasvisbuffet, 88
  • Tillikka: Pyttipannu, 81
  • Ravintola Ludu: Härkätartar, 78
  • Kortteliravintola Kerttu: Jallupullat, 78
  • Turun kellariravintola: Keittiömestarin pippuripihvi, 77
  • Belge: Moules frites (simpukat), 74
  • Farang: Karamellipossu, 69
  • Pompier: Ehta-salaattipöytä, 68
  • Amigo: Lankkupihvi, 67
  • Salud: Pippuripihvi, 65
  • Brahen kellari: Toast Skagen, 63
  • Plevna: Makkarapannu, 62
  • Sergio's: Saltimbocca alla Romana, 66
  • Lielahden Mustamakkarabaari: Mustamakkara, 57
  • Bellevuen blinit, 55
  • Oivan brunssi, 60
  • Ravintola SiipiWeikkojen kanansiivet, 51
  • Panimoravintola Koulu: Paistettu maksa, 52
  • Anniskelukahvila Tiirikkala: Lohikeitto, 49
  • Café Ristorante Panini: Pihvipanino, 48
  • Savonlinnan Seurahuoneen lankkumuikut, 48
  • Kolme Kruunua: Lihapullat, 49
  • Coussicca: Maksaa pietarilaisittain, 46
  • Ravintola Teini: Teinin pannu, 49
  • Karu Izakaya: Teriyaki ribs, 45
  • Pispalan Pulteri: Superpihvi, 42
  • Pinella: Paahdettu siika, 41
  • Anin lounaspöytä, 40
  • Jälkiruokala Xoco's: Snikkeri, 40
  • Ravintola Tori: Jallupullat, 41
  • Suomalaisen Klubin läskisoosi, 39
  • Grilli Toro: Chateaubriand, Espoo, 37
  • Olo: Emmer-mannaa ja savustettua poron sydäntä, 36
  • Ravinteli Bertha: Kuusi ruokalajia (yllätysmenu), 35
  • Sandro: Marrakech Madness Brunch, 34
  • Pohjanhovi: Poronkäristys, Rovaniemi, 33
  • Kosmos: Kateenkorvaa, tattikastiketta, 33
  • Karl Johan: Wieninleike, 30
  • El Toro: El Toron kuuluisa pippuripihvi, Lahti, 31
  • Wolkoffin blinit, Lappeenranta, 29
  • Café Bar 9: Pollo Limonello, 29
  • Buttenhoffin pippuripihvi naudan sisäfileestä sauce Cognac, Imatra, 29
  • Musta Hevonen: Silakkapöytä, 28
  • Ravinteli Huber: Mixed grill 500 g, 26
  • Tertin kartanon juhlapöytä, Mikkeli, 25
  • Café Pispalan brunssi, 25
  • Petronella: Poronkäristys ja pottuvoi, Saariselkä, 24
  • Bistro O mat: Luomunaudanlihatartar, Kirkkonummi, 22
  • Chez Dominique: Kyyhky, 22
  • Lapland Hotels Sky Ounasvaara: Poroa kahdella tapaa, Rovaniemi, 21
  • Carelia: 50 tuntia haudutettua Ibérico-porsaan niskaa, 21
  • Sorsapuiston grilli: Sorsapuiston silakat , 20
  • M Kitchen & Café: Mustajuurikeitto ja lehtikaalisipsit, 21
  • Ravintola Nooa: Tartar, 19
  • Stefan’s Steak House: Wagyu sisäfilepihvi, 18
  • Gastopub Tuulensuu: Lammaspullat olutkastikkeessa, 18
  • Ohranjyvä: Puerto Ricon pannu, 17
  • Pihvipirtti: Kalapöytä, Levi, 16
  • Siilinkarin grilli: Peremeç, 15
  • Taivaanranta: Viskipippuripihvi, Lahti, 13
  • Ravintola Uleåborg: Menu Uleåborg 1881, Oulu, 12
  • Farouge: Täytetty pieni kukonpoika, 13
  • Pöllöwaari: Kausimatka-menu, Jyväskylä, 12
  • Omenapuun brunssi, 11
  • Grand Hotel Tammerin herkkupöytä, 11
  • Aanaar, Hotelli Kultahovi: Inari Menu, Inari, 12
  • Ylläksen pihvikeisari: Karitsanpaistia kermaisessa kaarnikkakastikkeessa, Ylläsjärvi, 10
  • Oklahoma: Pepper Steak, Vantaa, 10
  • Wakkanai sushi: Japponia sushi (leipäjuustoa, poroa ja lohta), Rovaniemi, 9
  • Höyrylaiva Tarjanne: Lohikeitto ja Raija Asunnan ruisleipä, 9
  • Crecian: Pääsiäislammas, Oulu, 8
  • Ravintola Tshokka: Tunturilounas, Kultakero Pyhätunturi, 8
  • Ravintola Myllypirtti: Varrassiika, Kukkolankoski Tornio, 8
  • Athanasios: Musaka, 8
  • Kaunispään Huippu: Huipun keike, Saariselkä, 8
  • Kasvis: Miso-keitto, 6
  • China: Paahdettua ankkaa kantonilaiseen tapaan, 6
  • Ravintola Hugo: Menu Hugo, Oulu, 6
  • Tampereen Asemaravintolan hernekeitto, 4
  • Corleone: Risotto ai frutti di mare, 4
  • Motti: Pässinkivekset, 3
Written by:

Sakari Nupponen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Ravintola-annosten klassikkokisan voitto menossa Turkuun – Vielä voit vaikuttaa äänestämälläÄänestä! Nyt valitaan Suomen paras ravintola-annos – Tässä ovat tämän hetken suosikitNyt haetaan kaikkien aikojen ravintolaruokaa 100:n Suomi-klassikon joukosta – osallistu äänestykseen!Taiteilijat herättivät Salven henkiin – Sakari Nupponen teki merimieskapakan vaiheista kirjanHaamuasiakkaat iso riesa – Helsinkiin avaava ravintola laskuttaa 150 euroa jos et peru ajoissaMerestä nousi ennätysmäiset 137 miljoonaa kiloa silakkaa – Syötettiin pääosin eläimilleSyksyllä syödään silakkaa – Katso herkulliset reseptitEtsitkö täydellistä hampurilaista – Tässä 101 vaihtoehtoa