Vankila pullistelee yhä vangeista Vantaalla, vaikka pahimmasta päästiin – "Meinasimme ottaa saunan lauteetkin käyttöön"

Vantaan vankilan johtaja Tuomo Junkkari ja eduskunnan oikeusasiamies Pasi Pölönen keskustelivat vankilan olosuhteista viime viikolla.

Tuomas Massinen

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen (oik.) osallistui tarkastukseen. Tuomo Junkkari johtaa Vantaan vankilan toimintaa.

Tuomas Massinen

Tilanpuute on yhä ongelma Vantaan vankilassa, vaikka tilanne on parantunut tuntuvasti muutamassa vuodessa. Tämä kävi ilmi, kun eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia teki tarkastuksen vankilaan viime viikolla.

– Haastava tilanne ei helpotu, jos vankimäärä ylittää vankipaikat, sanoo apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Viime viikolla tiloissa oli 187 tutkintavankia, kun vankilan vahvistettu vankipaikkaluvu oli 185. Päivittäin vankimäärä voi vaihdella 10–20 hengellä suuntaan tai toiseen.

Kun eduskunnan oikeusasiamies teki edellisen kattavan tarkastuksensa Vantaan vankilaan 2011, tilanne oli suorastaan hälyttävä. Tuolloin tiloihin oli mahdutettu peräti 270 vankia. Tilapäisvuoteita, kuten telttasänkyjä ja lattiapatjoja sijoiteltiin sinne, mistä tilaa löytyi.

Kuvaavaa oli se, että patjoja oli ikkunattoman varastotilan lattialla."

– Kuvaavaa oli se, että patjoja oli ikkunattoman varastotilan lattialla. Meinasimme ottaa saunan lauteetkin käyttöön, kertoo Vantaan vankilan johtaja Tuomo Junkkari.

Viime vuosina vankila on pystynyt pienentämään vankimäärää. Helsingin hovioikeuden käsittelyä odottavia vankeja on voitu siirtää Riihimäen ja Jokelan vankiloihin, ja Vantaan vankilan kaksi naisosastoa on lakkautettu. Lisäksi osa matkasellin tiloista on muunnettu virallisiksi selleiksi.

Viime vuonna vankilan keskivankiluku oli 197. Täpötäydessä vankilassa vangeilla on niukasti tilaa ja tilojen kunto heikkenee nopeasti.

Junkkarin mukaan yliasutuksesta päästäisiin lopullisesti eroon, jos nykyvankilan muurien sisälle varatulle alueelle rakennettaisiin lisärakennus noin sadalle vangille. Tämä ei kuitenkaan ole ajankohtainen hanke valtion investointilistalla.

Toinen merkittävä ongelma on henkilöstövaje.

– Jatkuva yliasutus kuluttaa myös vankilan henkilökuntaa. He tekevät paljon ylitöitä ja sairauspoissaoloja on runsaasti, Junkkari myöntää.

Johtajan mukaan henkilöstömäärä ei ole riittävä keskivankilukuun nähden.

– Vahvuutemme on 140 henkilötyövuotta, joista valvonnassa on 110 ja loput kuntoutuksessa, työosastolla ja hallinnossa. Vaikka vuoden aikana olemme saaneet hieman täydennystä, tarvitsemme puolenkymmentä työntekijää lisää.

Alkuvuodesta neuvotteluissa selviää, saako vankila puuttuvat voimavarat valtiolta.

Vuoden 2011 tarkastuksessa tuli esiin toimintojen vähyys: vangeilla oli mahdollisuus lähinnä peseytymiseen ja ruokailuun. Kuluneina vuosina vankilaan on perustettu aiempaa avoimempia toimintaosastoja, joiden tarkoitus on motivoida vankeja selvittämään rikoksiin johtaneet ongelmansa. Vankilaan on myös avattu ulkomaalaisille vangeille kielikahvila, jossa he voivat opetella suomea. Usein lähes puolet vangeista on ulkomaalaistaustaisia.

Tilanne on parantunut myös kuljetusautojen osalta: uusien ajoneuvojen avulla tarve vankien kahlehtimiseen kuljetuksen ajaksi on vähentynyt.

Nyt kanslia kiinnitti huomiota myös siihen, miten liikuntarajoitteiset pääsevät kulkemaan vankilassa.

– Esteettömyysasiat on järjestetty melko hyvin. Vankilassa on kolme invaselliä, joissa parannettavaa löytyi muun muassa suihkun ja apukutsujärjestelmän sijoitteluissa. Eräs ongelma on, että portaiden takia punttisalille ei pääse pyörätuolilla sisäkautta, Pölönen selvittää.

Kanslia on tarkastanut vankilaoloja kansallisen valvontaelimen tehtävässään muutaman vuoden. Vuosittain kanslia tekee Suomessa 6–11 vankilatarkastusta.

Kanslian esittelijät tutkivat Vantaan vankilan oloja ja jututtivat vankeja kolmena eri päivänä. Tarkastuksesta oli ilmoitettu etukäteen.

– Vielä emme voi kertoa siitä, mitä vangit meille kertoivat, Pölönen sanoo.

Mahdollisia korjauksia edellyttävä tarkastusraportti valmistuu parin kuukauden kuluttua.

Raportti voi sisältää vankien nimettöminä esille tuomia asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vantaan vankila

Vuonna 2002 Itä-Hakkilaan perustettu vankila, jonka tehtävänä on tutkintavankeuden toimeenpano ja vankikuljetus.

Vankipaikkoja on 185. Työntekijöitä 140.

Vankilassa toimivat Psykiatrisen vankisairaalan ja poliklinikan Vantaan yksiköt sekä alueellinen täytäntöönpanoyksikkö.

Vankila pyrkii motivoimaan tutkintavankeja muutokseen, vähentämään päihteidenkäyttöä ja valmentaa vankeusaikaan. Siellä on suljettujen ja puoliavoimien osastojen lisäksi avoimet nuoriso-, motivointi-, työ- ja tuetun toiminnan osastot.

Written by:

Tuomas Massinen

Ota yhteyttä