Puheenaihe

Yle: Avioerosta kovin lasku helsinkiläisille – miehelle jopa -445 e/kk

 

 

 

Avioeroissa omaisuus menee jakoon ja asunnot usein vaihtuvat. Kuvituskuva.

Susanna Manu

Avioerot voivat olla henkisesti haastavia, mutta myös talous on usein koetuksella. Asumisjärjestelyjen mennessä uusiksi on tavanomaista, että lisälaskua tulee. Pariskunnan omaisuuden jaon lisäksi joudutaan miettimään mahdollisesti uusia asuntolainoja eroaville tai pohditaan vuokra-asuntoon muuttoa.

Yle selvitti, kuinka kalliiksi uuden omistusasunnon hankkiminen tulee molemmille Helsingissä ja Kuopiossa, kun bruttotulo molemmilla on Helsingissä 3 246 euroa/kk ja molemmat hankkivat samanlaiset asunnot. Kyseessä on mediaanitulo eli puolet palkansaajista tienaa vähemmän ja puolet enemmän kuin 3 246 euroa/ kk.

Kuluja tulee reippaasti yli 400 euroa netto lisää molemmille. Kuopiossa mediaanitulo on pienempi ja eroaminen halvempaa kuin Helsingissä, silti eroamisen aiheuttamat lisäkulut Kuopiossakin ovat yli 200 euroa kuukaudessa. Erot johtuvat lainanhoitokuluista.

Vuokra-asumisen vaihtoehdossa kokonaiskulut kasvavat vähemmän verrattuna aikaan ennen eroa, sillä lainanhoitokulut jäävät pois.

– Ehkä jonkunlainen tyypillinen tapaus on, etenkin lapsiperheissä, että toivetila olisi, että toinen jäisi asumaan siihen vanhaan asuntoon jolloin sitten lunastetaan se toinen ulos. Yleensä jäljelle jäävän velkataakka kasvaa, ja usein se lähteväkin joutuu miettimään asumisratkaisut uusiksi, joten kyllä siinä velkataakka kasvaa, sanoo OP-ryhmän ekonomisti Henna Mikkonen.

Avioerosta seuraa monenlaisia muitakin kustannuksia.

Avioerohakemuksen jättäminen käräjäoikeuteen maksaa 200 euroa. Jos haluaa asianajajalta neuvoja ja sopimuksia, jotka täyttävät lainkirjaimen vaatimukset, hintaa tulee huomattavasti enemmän. Asianajajaliiton mukaan asiakas maksaa keskimäärin noin 250 euroa/tunti asianajajan käytöstä. Yksinkertaisen osituksen tekemiseen riittää tamperelaisen asianajajan Hanna Räihä-Mäntyharjun mukaan muutaman tunnin työ.

Omaisuuden jakoja hankaloittavia tavanomaisia seikkoja puolestaan ovat avioehto sekä toisen osapuolen yritysvarallisuuden arvioiminen.

Pankin ekonomisti kannustaa naimisiin meneviä tai yhteiseen asuntoon muuttavia miettimään taloudelliset asiat hyvissä ajoin, ennen kuin muutetaan yhteen.

– Itse kannustaisin käymään jonkinlaisen rahakeskustelun siinä vaiheessa kun hynttyyt lyödään yhteen, ennen kuin ongelmia tuleekaan. Vähän mietitään minkälaisia kuluttajia ja minkälaisia säästäjiä me ollaan. Me tiedetään kuitenkin, että raha on ehkä se suurin riidanaihe parisuhteissa. Keskustelulla ja ennakoinnilla voidaan välttää riitoja ja hyvässä säkässä niitä avioerojakin tulevaisuudessa, Henna Mikkonen sanoo.

Avioeroon päätyi Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna noin 13 500 avioliittoa, mikä on noin 400 vähemmän kuin edellisvuonna. Viimeisen viiden vuoden aikana avioerojen määrä on vuorovuosina vähentynyt tai lisääntynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Sähköpostit ja tekstarit lisäävät avioero- ja elatusriitoja – "Viestejä lähetellään tuohduksissa"7.9.2016 05.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu