Tässäkö itsenäisyysjuhlien upein hetki? 16 000 ihmistä hiljeni, kun Jaakko Estola, 99, pääsi ääneen

Jaakko Estola (vas.) on ollut mukana myös Linnan juhlissa. Vuonna 2015 hän antoi haastattelun MTV:lle Harald Johanssonin kanssa.

Kuvakaappaus

ITSENÄISYYSJUHLA  Suomen itsenäisyysjuhlinnassa otettiin komea varaslähtö Helsingissä tiistaina. Veteraani Jaakko Estola sai ansaitusti illan suurimmat suosionosoitukset HIFK:n ulkoilmapelissä, kirjoittaa toimittaja Ville Hirvonen.

Helsingin Kaisaniemessä juhlittiin tiistai-iltana 100-vuotiasta itsenäistä Suomea ja 120-vuotiasta Helsingin IFK:ta. Ja se tehtiin tyylillä. HIFK palaveerasi ennen omaa tapahtumaansa Jokereiden kanssa, joka oli pelannut Kaisaniemessä jo lauantaina.

Jokerit–SKA-ottelu kärsi katsomojärjestelyiden pettämisestä ja tämän asian HIFK sai korjattua. Se laski tapahtuman yleisökapasiteetin 16 000 katsojaan ja vältti pahimmat pullonkaulat.

Tapahtuma oli loppuunmyyty ja silmämääräisesti näytti siltä, että katsomo oli tupaten täynnä. On helppo kuvitella, minkälaisia ongelmia 1000–2000 katsojaa lisää olisi tuonut. 

HIFK:n urheilullinen menestys on ollut vaatimatonta viime vuosina, mutta yhdessä asiassa seura on ollut aina ylivoimainen. Tapahtumien järjestäjänä. Siitä saatiin jälleen todiste tiistaina Kaisaniemessä. HIFK:n tapahtumassa oli seuran arvolle sopivaa arvokkuutta ja tyyliä. 

HIFK oli saanut tapahtumaan aikaiseksi arvokkaan tunnelman. Haloo Helsinki! sytytti yleisön ennen ottelua ja Paula Vesala herkisti katsojat hienolla tulkinnallaan Finlandia-hymnistä.

Ottelun kenties unohtumattomin hetki nähtiin kuitenkin toisessa erässä, kun sotaveteraani Jaakko Estolaa haastateltiin. Oli upeaa nähdä, kun koko Kaisaniemi hiljeni kuuntelemaan pian 99 vuotta täyttävää herrasmiestä, joka paljasti muun muassa käyneensä tiistaina pelaamassa vielä lentopalloa.

Presidentti Sauli Niinistön kanssa ottelua seurannut Estola saikin illan suurimmat suosionosoitukset ansaitusti.

HIFK osaa järjestää arvokkaita ja tyylikkäitä tapahtumia, mutta kiitos onnistuneesta tapahtumasta kuuluu tietysti myös katsojille. Molempien joukkueiden kannattajat elivät isolla tunteella tapahtumassa mukana ja yltyivät tämän tästä täysin sponttaanisti lähteneisiin kannattatushuutoihin. Etenkin HIFK-fanien "toinen puoli huutakaa meille" -huuto toimi erinomaisesti näin isossa tapahtumassa ja se sai pääosin koko katsomon mukaan.

Tiistain tapahtumassa yhdistyi kaikki olennainen. Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä kunnioitettiin Finlandia-hymnillä, veteraani Estolalla ja kävihän myös tasavallan presidentti Niinistö pudottamassa ottelun aloituskiekon.

Kaiken tämän päälle nähtiin myös tunnepuolen osalta hieno jääkiekko-ottelu. Lumisade pudotti tietysti pelin absoluuttista tasoa, mutta draamankaari oli hieno: Ensin juhli Kärpät, sitten HIFK ja vielä lopuksi Kärpät. Ulkojäätapahtuma sai arvoisensa lopun, kun Kärppien Mikael Ruohomaa ratkaisi ottelun komealla jalkakynällään. 

Tapahtuman onnistumisesta kertoi jotain sekin, ettei edes HIFK:n puolella näkynyt ottelun jälkeen kovin pettyneitä naamoja. Toki tappio harmittaa ammattilaisurheilijaa, mutta Kaisaniemen tiistai–illassa oli kyse lopulta paljon isommista asioista kuin sarjapisteistä. 

Teksti: Ville Hirvonen (@hirvonenville), Helsinki.

Katso alta, mitä Jaakko Estola kertoi suomalaisille Linnan juhlissa 2015.

 

Katso alta myös presidentti Niinistön terveiset suomalaisille itsenäisyyspäivältä 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Sport Content

Ota yhteyttä