Puheenaihe

Radonista kannetaan huolta pientaloissa – remontteja tehdään silti vähän

Kuvituskuva.

Arkisto/ Samu Karvala

Kaksi kolmesta omakoti- ja rivitaloasukkaasta on huolissaan radonista.

He tietävät radonin vaarantavan terveyden, mutta radontutkimuksia tai -remontteja tehdään edelleen vähän, ilmenee Uponorin teettämästä kyselystä.

Radon on radioaktiivinen kaasu ja se kulkeutuu asuntoon maaperästä perustuksessa olevien rakojen kautta. Koska radonia ei voi aistia, on mittaaminen ainoa tapa selvittää sen määrä sisäilmassa.

Muun muassa lattialämmityksen ja käyttöveden järjestelmiä tuottava Uponor kysyi radonista loka-marraskuussa yhdessä Rakentaja -verkkosivuston kanssa. Vastaajia oli runsas tuhat.

Radontietämys on kyselyn perusteella hyvällä tasolla, mutta toimet radonin ehkäisemiseksi ovat vielä vähäisiä.

Vastaajista vain noin neljäsosa oli mittauttanut oman asuntonsa radonpitoisuuden. Mitatuista taloista lähes joka kolmannessa oli radonia yli turvallisena pidettyjen rajojen.

Asunnon sisäilman radonpitoisuuden ei tulisi ylittää 400 becquereliä kuutiometrissä. Uudessa asunnossa arvo ei saisi ylittää 200 becquereliä kuutiometrissä.

Kyselyyn tuli vastauksia koko maasta. Yli puolet vastaajista oli suurimmilta radonriskialueilta, eli Uudeltamaalta, Pirkanmaalta ja Hämeestä.

Vastaajista 85 prosenttia asuu omakotitalossa ja loput rivitalossa. Suurin osa vastaajista asuu yli 20 vuotta vanhassa talossa. Tämän ikäisissä rakennuksissa ei lähtökohtaisesti ole huomioitu radonin torjuntaa.

Radonin poistokeinoja ovat esimerkiksi radonimuri, radonkaivo, vuotoreittien tiivistäminen ja ilmanvaihdon tehostaminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu