Puheenaihe

Yrittäjäpomo: Tehostaminen on työntekijän etu – "Tulevaisuus on silloin turvallisempi"

Laatua ei saada, jos työntekijät eivät ole motivoituneita. Sen tulisi olla selvää jokaiselle yrittäjälle. Sitä mieltä on monessa yrittäjäjärjestössä toimiva Carita Orlando.

Vesa Muhonen

Pääkaupunkiseudun yrittäjien puheenjohtaja Carita Orlando on kyllästynyt vanhaan vastakkainasetteluun. Hän kysyy:  Miksi yhä edelleen ajatellaan, että julkisen sektorin työnantajat kohtelevat työntekijöitä paremmin kuin yksityiset yritykset?

– Moni palkituista työnantajista on tänä päivänä hyvin iso yksityinen yritys. Ja palkinto on tullut nimenomaan henkilöstön hyvinvoinnista, toteaa Orlando.

Pitkän yrittäjäuran kokenut Orlando sanoo, että yksityisen yrityksen on pärjätäkseen pakko olla tehokas. Tehokkuus ja työn tehostaminen herättävät hänen mielestään turhaan pelkoa.

– Tehokas toiminta tarkoittaa sitä, että yrityksessä ovat oikeat ihmiset oikeassa paikassa. Tehokkuus edellyttää, että jokainen tietää oman roolinsa ja työnkuvansa. Perehdyttämisen on oltava hyvää.

Pelko yksityisiin leipiin joutumisesta nousee usein esille silloin, kun pohditaan toimintojen yksityistämistä. Orlando ottaa esimerkiksi Vantaan kaupungin omistaman Vantin. Vantin palkkalistoilla on muun muassa siivoojia, kiinteistönhoitajia ja ravintola-alan työntekijöitä.

– Puheet Vantin myymisestä saavat aikaan paniikkia. Osa päättäjistä haluaa estää Vantin toiminnan tehostamisen vedoten siihen, ettei se ole työntekijöiden etu. Eihän se niin ole.

Vantin työntekijät ovat tuoneet useasti esiin johtamiseen liittyviä epäkohtia, muistuttaa Orlando.

– Yrityksen toiminnan tehostaminen tarkoittaa myös sitä, että johtaminen on hyvää.

– Vantti tuottaa ravintola-alan palveluja. Yksityisellä sektorilla yksi ravintola-alan palveluja tuottavista konserneista on Antell. Se on pärjännyt hyvin Suomen parhaat työpaikat kisoissa. Yrityksen edustajat ovat todenneet, että työhyvinvoinnilla on suora vaikutus yrityksen tehokkuuteen.

Orlandon mielestä tehokkuus on sidoksissa myös laatuun.

– Laatua ei saada, jos työntekijät eivät ole motivoituneita. Sen tulisi olla selvää jokaiselle yrittäjälle.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna Vantaalla vaikuttava Orlando näkee punaista joka kerta kuullessaan, että taas tehostetaan ja revitään työntekijöiden selkänahasta.

– Yhtiön kuntoon laittaminen tarkoittaa, että myös työntekijöiden tulevaisuus on turvallisempi. Kaupunginyhtiön myyminen voi olla myös työntekijän etu.

Orlando harmittelee sitä, että julkisten yhtiöiden hallituksiin valitaan henkilöt poliittisin perustein.

– Myös kaupungin yhtiöissä pitäisi olla hallitus, jossa on liike-elämässä tarvittavaa osaamista ja kokemusta.

Onko toiminnan tehostaminen myös työntekijöiden etu?

Ei
53% (35 ääntä)
Kyllä
47% (31 ääntä)
Ääniä yhteensä: 66

Carita Orlando

Pääkaupunkiseudun Yrittäjien ja Vantaan Yrittäjien puheenjohtaja sekä Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja.

Vantaalainen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.

Omisti yli kymmenen vuotta tilitoimistoyrityksen.

Tällä hetkellä toimii yrittäjänä tarjoten taloushallinnon koulutusta ja konsultointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu