Puheenaihe

Käteinen on yhä kovaa valuuttaa viikkorahamarkkinoilla – "Ei valmista lasta digitaalisen rahan maailmaan"

Viikkorahaa maksavista suomalaisvanhemmista 81 prosenttia maksaa viikkorahan käteisenä, kertoo kyselytutkimus.

Ella Kajaste / arkisto

Suomalaisvanhemmista vajaat 80 prosenttia maksaa lapsilleen viikkorahaa, kertoo Dansken tuore Mun rahat -kyselytutkimus. Kyselytutkimuksessa selvitettiin 7-12-vuotiaiden lasten viikkorahoja ja vanhempien lapsilleen antamaa talouskasvatusta Pohjoismaissa.

Viikkorahaa maksavista suomalaisvanhemmista 81 prosenttia maksaa viikkorahan käteisenä. Pohjoismaista Suomessa käytetäänkin eniten käteistä viikkorahoihin, kun taas Ruotsissa vain 57 prosenttia viikkorahaa antavista vanhemmista antaa rahan käteisenä.

Norjassa sama osuus on 62 prosenttia ja Tanskassa 68. Ruotsissa neljännes vanhemmista siirtää viikkorahan pankkitilille, kun Suomessa tämä osuus jää yhdeksään prosenttiin.

– Käteisen käyttö vähenee Pohjoismaissa kovaa vauhtia. Vaikka fyysinen raha antaa kouriin tuntuvan näkymän rahan määrään, se ei valmista lasta digitaalisen rahan maailmaan, jossa me kaikki toimimme, huomauttaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Kyselytutkimuksen mukaan viikkorahojen käyttökohteita seuraa ainakin jossain määrin yli 60 prosenttia suomalaisista vanhemmista.

Valtaosalla lapsista viikkoraha on vastikkeellista. Suomalaisista vanhemmista 54 prosenttia pitää viikkorahaa ”palkkana” tehdyistä kotitöistä. Tavallisimmat viikkorahaan liitetyt tehtävät ovat oman huoneen siivoaminen, kotityöt ja läksyjen tekeminen.

– Viikkorahalla voidaan opettaa lasta pitkäjänteisyyteen säästämisen kautta, mutta yhtälailla että kuluttaminen on valintojen tekemistä. Rahan rajallisuutta, mahdollisuuksia täynnä olevassa maailmassa, on hyvä jo varhaisessa vaiheessa oppia. Kun se on loppu, niin se on loppu, eikä sitä tule lisää, talousasiantuntija Nina Nordlund sanoo.

Viikkorahan määrä on Suomessa viisi euroa viikossa. Kaksi kolmesta vanhemmasta antaa vähemmän kuin viisi euroa.

Viikkorahan suuruudessa on alueellisia eroja. Pääkaupunkiseudulla lapset saavat yleensä enemmän viikkorahaa kuin muualla maassa. Pääkaupunkiseudulla lapset saavat keskimäärin 7,4 euroa, kun Suomen muissa osissa viikkoraha on keskimäärin 4,1–4,8 euroa.

Vaihtoehdoksi viikkorahan maksamiselle käteisellä on esimerkiksi Danske Bankin lanseerama, 8–14-vuotiaille lapsille suunnattu mobiilipankki, jonka avulla lapsi voi oppia rahan käyttöä, säästämistä ja korttimaksamista turvallisesti. MunRahat-sovellus toimii iOS- ja Android-älypuhelimissa.

Lisäksi lapsi saa käyttöönsä maksukortin, jota voi käyttää vanhemman asettamien rajojen mukaisesti.

Millaiset ovat suomalaislasten viikkorahat?

Keskimäärin vanhempien mielestä lasten tulisi alkaa saada viikkorahaa 9-vuotiaana.

77 prosenttia suomalaisvanhemmista antaa viikkorahaa lapsilleen. Länsi-Suomessa osuus on 75 prosenttia.

7–9-vuotiaiden viikkoraha on keskimäärin 4,5 euroa, kun 10–12-vuotialla se on keskimäärin 5,75 euroa.

Viikkorahaa maksavista suomalaista vanhemmista viikkorahan käteisenä maksaa 81 prosenttia. Länsi-Suomessa osuus on 89 prosenttia.

Mitä korkeammin koulutettu vanhempi on, sitä enemmän lapsi saa viikkorahaa. Koulutustasojen välillä oli selvästi suuremmat erot kuin tulotasojen välillä.

Tutkimuksen teki Danske Bankin tilauksesta YouGov. Siihen vastasi noin 1 000 7–12-vuotiaan lapsen vanhempaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tutkija: Keskimääräinen viikkoraha on ala-asteikäisellä 5–7 euroa31.3.2014 15.48
Tässä ovat Suomen ensimmäiset 0 euron rahat – "Keräilyhinta noussut jo lähelle sataa euroa"21.11.2017 08.24
Lapsen pinna ei kestä halvinta mallia – Millainen tabletti alle kouluikäiselle?24.11.2017 07.45
Helsinki kilpailuttaa kaikki lasten päiväkoti- ja koulukuvaukset – "Kuvien laatu ei aina ole ollut halutun mukainen"29.11.2017 13.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu