Olut ja muut miedot juomat kallistuvat reippaasti – veronkorotus 1.1.2018

Viinien veroa korotettaisiin esityksen mukaan 13 prosenttia. Korotusesitys koskee kaikkia alkoholijuomaryhmiä, mutta se painottuu muihin kuin väkeviin alkoholijuomiin.

Jussi Vehkasalo

Valtiovarainvaliokunta puoltaa alkoholiveron korotuksia, tiedottaa eduskunta.

Korotusesitys koskee kaikkia alkoholijuomaryhmiä, mutta se painottuu lievästi muihin kuin väkeviin alkoholijuomiin. Keskimääräinen korotus on noin 10 prosenttia.

Valiokunnan ehdottaman muutoksen jälkeen kaikkien mietojen, käymisteitse valmistettujen juomien veroa korotettaisiin 10,7 prosenttia, viinien 13,0 ja oluen 10,9 prosenttia.

Niin sanottujen välituotteiden veronkorotus olisi keskimäärin 9,5 ja väkevien alkoholijuomien 5,0 prosenttia.

Korotusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta ja niiden arvioidaan nostavan vähittäismyyntihintoja keskimäärin viisi prosenttia nykyisestä.

Esityksellä tavoitellaan noin 100 miljoonan euron vuotuista lisäystä alkoholiverotuottoihin.

Valiokunta pitää esitystä perusteiltaan ja tasoltaan harkittuna kokonaisuutena. Se on linjassa myös pitkään noudatetun alkoholiveropolitiikan kanssa.

Veronkorotukset ovat vaikuttaneet keskeisesti siihen, että alkoholin kokonaiskulutus on laskenut tasaisesti tällä vuosikymmenellä. Tämä on johtunut ennen muuta tilastoidun kulutuksen alenemasta, koska matkustajatuonnin ja muun tilastoimattoman kulutuksen osuus on pysynyt samaan aikaan melko vakaana.

Panimoliitto julkaisi 7. joulukuuta Twitterissä kuvaajan, jonka mukaan väkevän viinan reaalihinnat ovat Suomessa reilusti alle vuoden 2000 tason.

"Suosiiko alkoholipolitiikka valtion omaa bisnestä", tviitissä kysytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Jussi Vehkasalo

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Alkoholilaille lisää tukea – USU: Demareden varapomo kannattaa "hallituksen hyvää esitystä" Alkoholin hintaan 5 %:n korotus – Näin verokarhu nostaa suosikkijuomiesi hintojaAlkoholijuomat kallistuvat – veron korotus nostaa hintoja viidellä prosentilla