Puheenaihe

Neuvostoliittolaista Maailman rauha -patsasta uhkaa häätö Hakaniemessä – ruma mutta rakastettu

Maailman rauha -patsas on Moskovan lahja Helsingille.

Sauvo Jylhä

Hakaniemenrannan uudistukset johtavat todennäköisesti Maailman rauha -patsaan siirtämiseen.

Nykyisellä paikallaan patsas jäisi ahtaalle uuden hotellin ja Kruunusilloille kulkevan pikaraitiotien väliin.

Rantaremontti tarjoaa Helsingille oivan tilaisuuden siirtää kiistelty patsas ”jonnekin muualle”.

Sosialistista realismia edustavan patsaan lahjoitti Moskovan kaupunki. Maailman rauha on yksi kopioista, joita levitettiin lukuisiin Neuvostoliiton kaupunkeihin. Helsingin kappale on tiettävästi ainut Neuvostoliiton ulkopuolelle pystytetty.

Ideoita uudesta paikasta otetaan vastaan.”

Patsas julkistettiin tammikuussa 1990 vain pari kuukautta Berliinin muurin murtumisen jälkeen, ja Neuvostoliittokin lakkasi virallisesta olemasta vuonna 1991.

Oleg Kirjuhinin veistämä patsas on herättänyt monenlaisia mielipiteitä. Vuonna 2008 se valittiin sanomalehtien äänestyksissä sekä kolmanneksi rumimmaksi että kolmanneksi rakastetuimmaksi helsinkiläiseksi patsaaksi.

Vuonna 1991 patsas tervattiin ja peitettiin höyheniin. Asialla olivat Wikipedian mukaan oikeustieteen ylioppilas Mikael Jungner, valtiotieteiden ylioppilas Jari Kajas ja lääketieteen ylioppilas Sara Hirvelä.

Vuonna 2010 patsas yritettiin räjäyttää kaasupullolla.

Maailman rauhan kohtaloon viitataan Hakaniemeen tulevan uuden hotellin suunnitelmien yhteydessä. Asiakirjoissa todetaan, että alueen taideteosten ja patsaiden uusista sijoituspaikoista neuvotellaan taidemuseon kanssa.

– Ideoita uudesta paikasta otetaan vastaan, sanoo Hakaniemenrannan suunnittelusta vastaava kaupungin arkkitehti Perttu Pulkka.

Maailman rauha ei varsinaisesti sijaitse hotellityömaan alla, mutta sen kohtaloon vaikuttaa samoihin aikoihin käynnistyvä koko Hakaniemenrannan muutos.

Siihen kuuluu Kruunuvuorenrantaan menevä pikaraitiotie, Hakaniemensillan uusiminen ja mittava asuntojen rakentaminen rantakaistaleelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu