Paikalliset

Prätkällä ei saa ohitella autoja miten sattuu

Moottoripyörät kuuluvat kesään. Autoilijoiden ja prätkäkuskien on syytä olla tarkkana kaistanvaihdoissa. Törmäyksissä kaksipyöräinen jää useimmiten kakkoseksi.

Jorma Rinne

Moottoripyörät pujottelevat henkilöautojen ja raskaan liikenteen seassa niin, että heikkopäistä hirvittää.

Menopelit seilaavat samaan suuntaan menevien ajokaistojen välissä.

Vantaan Sanomien lukija Länsi-Vantaalta on kiinnittänyt tällaisen liikennekäyttäytymiseen päivittäin huomiota esimerkiksi ajaessaan Vihdintiellä, jossa on runsaasti liikennevaloja.

– Kummallakin ajokaistalla on jatkuva autojono. Moottoripyöräilijät ohittavat itse asiassa kahta jonoa samanaikaisesti ajamalla autojonojen välissä, kaistojen välisen keskiviivan kohdalla, lukija kertoo. Hänen mielestään ajotapa on räikeän yleinen.

Tieliikennelain mukaan ohittajan on pidettävä turvallinen väli ohitettavaan ajoneuvoon.

– Ohitustilanteessa sivuttaismarginaalin on oltava riittävä. Liian läheltä ei siis saa ohittaa, sanoo ylikomisario, koulutuspäällikkö Jussi Päivänsalo Liikkuvasta poliisista.

Päivänsalon mukaan yhtenäisen liikkuvan autojonon ohittaminen parin-kolmenkymmenen senttimetrin päästä ei voi olla turvallista.

Liikkuvien autojonojen välissä ajaminen on pääsääntöisesti kiellettyä.

Auton pienikin sivuttaisliike ajokaistalla johtaa helposti yhteentörmäykseen ohittavan moottoripyörän kanssa. Kaksipyöräinen moottoripyöräkin tarvitsee sivuttaissuuntaista "huojuntatilaa".

– Paikallaan olevien autojonojen ohittaminen jonojen välistä ajamalla on sen sijaan lähtökohtaisesti sallittua. Tässäkin tilanteessa tulee muistaa muutama tärkeä seikka. Ensinnäkin ohittamisen tulee tapahtua hyvin pienellä nopeudella. Toiseksi ajokaistalta toiselle poukkoilu on kiellettyä, kertoo Päivänsalo.

Ajokaistalla on oltava tilaa niin paljon, että ohittaminen voidaan tehdä ajokaistaa tarpeettomasti vaihtamatta. Ajokaistaviivan päällä ei voi jatkuvasti ajaa ja risteysalueella ei sulkuviivaa saa ylittää.

Päivänsalon mukaan motoristien keskuudessa yleistynyt liikkuvien autojonojen välissä ajaminen on autoilijan kannalta usein yllättävää ja ennalta-arvaamatonta. Toiminta sisältää paljon liikenneturvallisuutta vaarantavia elementtejä.

– Joustavuuden nimissä ei liikenteessäkään voi sentään aivan mitä tahansa tehdä, toteaa Päivänsalo.

Moottoripyöräpoliisit koulutetaan valvomaan sääntöjenvastaista ohittamista edelläkuvatun linjan mukaisesti.

Poliisi pyrkii mahdollisuuksien mukaan puuttumaan autojonojen välistä tapahtuvaan ohittamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu