Puheenaihe

Kovasta kivusta kärsinyt 81-vuotias ei päässyt päivystykseen, yksityiseltä 351 euron lasku – "Edes joulusilliin ei ole varaa"

TERVEYS Haartmanin päivystykseen otetaan oireiden perusteella.

Kovasta kivusta kärsinyt iäkäs helsinkiläismies menetti joulurahansa, kun hoitoa piti hakea yksityiseltä.

Seppo Korkman / arkisto

81-vuotiaan helsinkiläismiehen turvoksissa ollutta raajaa alkoi särkeä kivuliaasti ja hän hakeutui Haartmanin päivystyspoliklinikalle lauantaina 2. joulukuuta.

– En lähde hevin lääkäriin. Haartmanissa kuitenkin sanottiin, että vain akuutit tapaukset hoidetaan päivystyksessä, muut vaivat terveysasemalla, menkää sinne. Olin ihan pöllämystynyt, mies kertoo.

Terveysasemat eivät ole auki viikonloppuisin, maanantaita mies ei kivun vuoksi halunnut odottaa, koska hänen mielestään ei ollut takeita siitä, että hän olisi silloinkaan saanut aikaa samaksi päiväksi.

– Haartmanissa ei ollut ruuhkaa, kukaan ei jonottanut. Ihmettelin sitä, että käsketään terveysasemalle vaikka olin kipupotilas.

Mies meni yksityiselle terveysasemalle, jossa lääkäri kirjoitti kipulääkereseptin ultraäänitutkimuksen jälkeen, käynnin hinta oli 351 euroa. Diagnoosi oli paha jännetulehdus.

– Se oli hirvittävä hinta pieneläkeläiselle. Joudun nyt loppukuun ajan tyytymään pelkästään silakkaan, perunaan ja kaurapuuroon, ei edes joulusilliin ole varaa. Iloitsen kuitenkin siitä, että saan nyt syödä vaatimattomat ateriani kivuitta. Toivottavasti sote lopettaa ikäihmisten turhat juoksuttamiset ja muut nöyryyttämiset, mies harmittelee.

Olin ihan pöllämystynyt."

Haartmanin päivystyksen ylilääkäri Laura Pikkarainen kertoo, että Helsingin kaupungin hoitoonohjaus noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön Yhtenäisen päivystyshoidon perusteet -julkaisun suosituksia.

– Yksikään potilas ei Haartmanin päivystyksessä tule käännytetyksi ilman, että hänelle tehdään hoidon tarpeen arviointi. Arvioinnin tekee sairaanhoitaja ja lääkäri voi tarvittaessa konsultoida. Kyseisen potilaan vaiva on ilmeisesti arvioitu sellaiseksi, että häntä on kehotettu ottamaan yhteyttä omaan terveysasemaan seuraavana arkipäivänä, Pikkarainen kertoo.

Kyseisessä julkaisussa päivystyksessä hoidettaviksi aikuisten raajaoireiksi (ei-tapaturmaiset) mainitaan muun muassa äkillisesti alkanut kipu ja kylmä, voimaton tai tunnoton raaja.

– Kaikki vaivat, joita potilaat haluaisivat hoidettavan päivystyksessä, eivät näiden yhtenäisten päivystyshoidon kriteerien mukaan kuulu päivystyksen hoidettaviksi.

Pikkaraisen mukaan Helsingin terveysasemille saa nykyään hyvin aikoja.

– Peiliin katsomista meillä voi tässä olla siinä, että emme ole saaneet välitettyä kyseiselle asiakkaalle tarpeeksi vahvana sitä viestiä, että hänen vaivansa on arvioitu ja hän voi luottaa tehtyyn arvioon ja ottaa yhteyttä terveysasemalle seuraavana arkipäivänä. Pahoittelen, että näin nyt kävi ja hän koki tyytymättömyyttä.

Haartmanin päivystykseen tulevista asiakkaista viikkotasolla noin kahdeksan prosenttia ohjataan muualle saamaan hoitoa.

– Pääsääntöisesti heidät ohjataan omalle terveysasemalle heille tehdyn hoidon tarpeen arvion jälkeen. Osa potilaista on saattanut myös esimerkiksi tulla lähetteellä väärään paikkaan, ja olemme ohjanneet heidät eteenpäin esimerkiksi korvaklinikalle, Pikkarainen jatkaa.

Se, onko Haartmanin päivystyksessä ruuhkaa vai hiljaista, ei vaikuta siihen, ketä otetaan hoidettavaksi.

– Olisi epäreilu käytäntö, jos päivystykseen tuleminen perustuisi johonkin muuhun kuin potilaan oireisiin ja hänen hoidon tarpeeseensa.

Onko sinut käännytetty julkiselta yksityiseen hoitoon?

Kyllä
54% (191 ääntä)
Ei
46% (164 ääntä)
Ääniä yhteensä: 355

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu