Puheenaihe

Keskituloinen menettää 935 euroa vuodessa – Näin verottaja iskee, kun palkka nousee Suomessa

Näin vertailumaat verottavat keskituloista palkansaajaa.

Veronmaksajain keskusliitto

Suomi verottaa keskituloisia palkansaajia yhä selvästi ankarammin kuin eurooppalaiset vertailumaat.

Veronmaksajain keskusliiton selvityksen mukaan 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan suomalaisen veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopassa keskimäärin.

Se tarkoittaa, että Suomen verottaja vie keskituloisen palkasta vuodessa 935 euroa enemmän kuin keskiverto Euroopan maa.

Suomea kevyemmin keskituloisia verottavat muun muassa Ruotsi ja Norja. Ankarampi verotus on vertailun Ranskassa, Tanskassa ja Saksassa. Ruotsissa keskituloisen käteen jää noin 2200 euroa enemmän kuin Suomessa.

Keskituloisen "veroparatiisi" on Sveitsi, jossa yksin asuva ja vuodessa 42500 euroa tienaava sinkku maksaa veroja selvityksen mukaan 12,2 prosenttia. Suomessa prosentti on 30,8 ja kovimmassa verottajamaassa Belgiassa 39.

Selvitys tukee vanhaa sanontaa, jonka mukaan työtä tekemällä ei Suomessa rikastu.

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna hyvin progressiivista, ja progressio on kiristynyt viime vuosina. Vertailun suurituloisinta, 138 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa verotetaan Suomessa peräti seitsemän prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Suurituloisen suomalaisen veroprosentti on vertailun neljänneksi korkein Belgian, Italian ja Ruotsin jälkeen.

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa.

Tänä vuonna Suomen verotus muuttui pitkästä aikaa työllisyyttä tukevaan suuntaan, kun myös suurituloisten verot kevenivät. Palkansaajien veroprosentti aleni keskimäärin 0,6 prosenttiyksikköä.

– Euroopassa veropolitiikka on viime vuosina kääntynyt talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavaan suuntaan. Tänä vuonna oli Suomen vuoro erottua joukosta kilpailukykyä ja työllisyyttä tukevalla työn verotuksen kevennyksellä, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa tiedotteessa.

Selvityksessä olivat mukana Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Ranska, Saksa, Suomi, Viro, Britannia, Norja, Ruotsi, Sveitsi ja Tanska sekä Euroopan ulkopuolelta Australia, Japani, Kanada ja Yhdysvallat.

 

Oletko tyytyväinen Suomen verotukseen?

En
85% (636 ääntä)
Kyllä
15% (111 ääntä)
Ääniä yhteensä: 747

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu