Puheenaihe

Parkkisakon saanut keuhkopotilas joutui taistelmaan KHO:ta myöten – kaupunki hävisi

OIKEUS KHO kumosi pysäköintivirhesakot kahdessa tapauksessa.

Kuvituskuva

Eero Tiiran lähes kolmen vuoden taistelu Vantaan kaupungin pysäköinninvalvonnan kanssa loppui viime perjantaina, kun korkein hallinto-oikeus ratkaisi kiistan Tiiran hyväksi.

Tapahtumaketju sai alkunsa tammikuussa 2015, jolloin Tiira joutui menemään Peijaksen sairaalan päivystykseen. Hän pysäköi autonsa neljän tunnin pysäköintipaikalle sairaalan pihalle. Tapaus sattui 5. tammikuuta.

Vakuutettiin, että mahdollinen maksu kumotaan.”

Tiira siirrettiin kuitenkin päivystysosaston kautta keuhko-osastolle hoitoon. Hän kertoi sairaanhoitajalle ja lääkärille, että hänen autonsa on neljän tunnin pysäköintipaikalla.

Henkilökunta kertoi Tiiralle, että sairaalasta saa todistuksen mikä riittäisi kumoamaan mahdollisen pysäköintivirhemaksun.

– Sairaalassa ollessani minun ei annettu poistua osastolta, ja vakuutettiin, että mahdollinen maksu kumotaan. Luotin tähän, Tiira kertoo.

Tiiran auton tuulilasissa odotti pysäköintivirhemaksu, joka oli kirjattu 7. tammikuuta.

Mies valitti asiasta Vantaan pysäköinninvalvontaan, joka hylkäsi valituksen. Hylkäävän päätöksen teki myös Helsingin hallinto-oikeus. Hallinto-oikeus kertoo päätöksessään, että Tiiran tapauksessa kysymyksessä ei ole ollut sellainen akuutti sairastumistilanne, jonka perusteella pysäköintivirhemaksu voitaisiin poistaa.

Korkein hallinto-oikeus katsoi kuitenkin, ettei Tiira ole henkilökunnan ohjeisiin luottaessaan syyllistynyt pysäköintivirheeseen. Päätöksen mukaan hallinto-oikeuden ja pysäköinninvalvojan päätökset on kumottava.

Päätöksen mukaan Tiiralla ei ole ollut syytä epäillä, ettei sairaalan henkilökunnalla ollut valtuuksia antaa asiassa ohjeistusta.

– Kun otetaan huomioon, ettei pysäköintialueella tai sairaalan sisätiloissa näkyvällä paikalla ollut ohjeistusta siitä, mitä menettelyä noudattaen sairaala-alueelle voi pysäköidä pidemmäksi ajaksi akuuteissa sairastapauksissa, asianosaisella ei ollut myöskään aihetta epäillä sairaalahenkilökunnan antaman ohjeistuksen oikeellisuutta, korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä kerrotaan.

Toinen tapaus

Korkein hallinto-oikeus teki viime perjantaina myös toisen päätöksen autoilijan hyväksi liittyen pysäköintiin Peijaksen sairaalan alueella.

Henkilö oli pysäköinyt auton sairaalan asiakaspaikalle elokuussa 2015. Sairaalan päivystäjän mukaan mahdollinen pysäköintivirhemaksu poistettaisiin osastolta saatavalla lausunnolla.

Pysäköinnintarkastaja oli kirjoittanut kaksi pysäköintivirhemaksua henkilön ollessa sairaalassa. Henkilö oli tehnyt valitukset pysäköinninvalvojalle sekä hallinto-oikeuteen, joissa valitukset hylättiin. Korkein hallinto-oikeus päätti asian autoilijan hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuva: Mies hämmästelee saamaansa parkkisakkoa – "Kannattaa tehdä oikaisupyyntö"14.12.2017 06.35
Pysäköintiriita: Autoilija voitti – kaupungin lakimies irtisanoutui20.11.2017 07.00
Osaisitko sinä pysäköidä tämän kieltomerkin mukaisesti? – "Kaiken maailman sääntöjä"7.11.2017 13.17
Autoilija sai erikoisen valesakon – Tarkista, onko parkkisakkosi väärennös18.8.2016 08.32
Mies jätti 90 euron parkkisakot maksamatta – oikeudessa tuli takkiin yli 4000 euroa8.1.2017 08.57
Ajatko autolla Helsinki-Vantaalle? Parkkisakon riski kasvaa ensi vuonna15.9.2016 05.40
Vantaan parkkiraivo: Pysäköinnintarkastajille tappouhkauksia – kimppuun hyökätään kuukausittain22.6.2017 13.24
Virhepysäköinnin salliminen sai surullisen lopun – 3 munaa jäi orvoiksi7.7.2016 15.00
Sakkoraivo revähti Vantaalla: Penkerepysäköinnistä rapsuja – "Tielle saa pysäyttää, jos kieltoa tai vaaraa ei ole" 18.6.2017 18.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu