Puheenaihe

Nelosolut tulee ruokakauppoihin! Päätös tiukan äänestyksen takana

Eduskunta hyväksyi asian usean äänestyksen jälkeen.

Uusi laki mahdollistaa käsityöläispanimojen myydä oluitaan suoraan panimosta, kuten tuusulalainen Maku Brewing voi jatkossa tehdä.

Marianna Simo

Eduskunta on juuri hyväksynyt ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholiprosentin nostaminen nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Eduskunta äänesti asiasta perjantaina asian ensimmäisessä käsittelyssä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi torstaina mietinnön, jossa se katsoi, että ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuutta ei pitäisi nostaa nykyisestä 4,7 prosentista. Hallituksen esityksessä rajaa nostettiin 5,5 prosenttiin. Eduskunnassa asian tiimoilta käytiin monta äänestystä.

Alkoholin tilavuusprosenttia koskevan pykälän kohdalla päädyttiin lopulta äänestykseen, jossa vastakkain oli edustajien Sari Sarkomaa (kok.) ja Mikko Kärnä (kesk.) ehdotus 5,5 tilavuusprosentista vastaan sosiaali- ja terveyslautakunnan ehdotus 4,7 prosentista. Tämä äänestys päättyi lukemin 98–94 muutosehdotuksen puolesta.

Koska salin päätös oli valiokunnan mietinnön vastainen, jouduttiin asiaa käsittelemään heti päätöksen jälkeen suuressa valiokunnassa. Myös siellä käsittely oli tiukkaa, mutta suuri valiokunta hyväksyi salin päätöksen lukemin 13-12 eli äänestyksiä ei tarvitse lähteä uusimaan.

Tilavuusprosentin mahdollisen nostamisen lisäksi alkoholilain uudistuspakettiin kuului myös monia muita uudistuksia.

Esimerkiksi pienet panimot saivat lain myötä oikeuden myydä omia niin sanottuja käsityöläisoluitaan suoraan valmistuspaikalta. Uuden lain mukaanravintoloiden ei enää tarvitse hakea erillistä jatkoaikalupaa anniskelun jatkamiselle kello 1.30:n jälkeen.

Lopullisesti alkoholilain kokonaisuudistus hyväksytään eduskunnassa ensi viikolla pidettävässä toisessa käsittelyssä. Alkoholiveron korotuksesta äänestetään myöhemmin.

Valiokunnan mietintö on yleensä hyväksytty eduskunnan äänestyksessä. Nyt hallitus oli sopinut, että hallituspuolueiden kansanedustajat saavat äänestää alkoholiprosentin nostosta omantuntonsa mukaan. Näin ryhmäkuri ei sitonut hallituspuolueiden edustajia.

Juttua päivitetty 15.12. klo 12.15.

Juttua päivitetty 15.12. klo 13.30 Suuren valiokunnan päätöksen osalta.

Lue myös: K-Citymarket-kauppias olutpäätöksestä: Tämä tulee olemaan A-oluen hintahaarukka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu