Puheenaihe

Tilasitko ilotulitteita ulkomailta kotiisi? – Tulli varoittaa tästä laittomasta tempusta

Ilotulitteiden tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista suoraan kotiovelle on Suomessa kielletty. Kuvituskuva.

Armi Suojanen / Arkisto

Tulli sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvovat tehostetusti maahantuotavia ilotulitelähetyksiä marras-joulukuussa. Valvonnassa on mukana myös Tullin ase- ja räjähdekoira Heila, joka on löytänyt liikennevirroista useita kymmeniä kiloja ilotulitteita.

Tulli arvioi ilotulitelähetyksien määrän lisääntyneen edellisistä vuosista nettikaupan kasvun myötä. 

Suomeen saapuu Euroopan talousalueen ulkopuolelta yli 15 miljoonaa verkkokauppalähetystä vuosittain. Verkkokaupan yleistyttyä myös rajoitusten alaisten ja kiellettyjen tuotteiden maahantuonti on lisääntynyt.

Ilotulitteiden tilaaminen verkkokaupasta suoraan kotiosoitteeseen on kielletty. 

Ilotulitteita saa ostaa verkosta vain, jos tilatut tuotteet noudetaan pelastusviranomaisen hyväksymästä myyntipisteestä, jolloin voidaan myös varmistaa, että ilotulitteiden luovutukseen liittyviä määräyksiä on noudatettu.

Suomessa saa myydä ja varastoida ainoastaan hyväksyttyjä ilotulitteita ja muita pyroteknisiä tuotteita, joissa on vaaditut CE-merkinnät sekä käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. 

Maahantuoja vastaa siitä, että ilotulitteet ovat vaatimusten mukaisia eivätkä aiheuta oikein käytettynä vaaraa käyttäjälle. Tukes valvoo myynnissä olevia ilotulitteita riskiperusteisesti pistotarkastuksin.

Ilotulitteiden maahantuonti Euroopan talousalueen ulkopuolelta vaatii Tukesin myöntämän maahantuontiluvan. Tulli valvoo ilotulitteiden maahantuontia. Mikäli ilotulitteet eivät täytä vaatimuksia, Tulli ottaa ilotulitelähetykset haltuun ja aloittaa tarvittaessa jatkotoimet.

Ammattikäyttöön tarkoitetut ilotulitteet edellyttävät aina lupaa ja erityisvälineistöä. Kuluttajan käytössä ammattikäyttöön tarkoitetut ilotulitteet aiheuttavat suurta vaaraa terveydelle, ja jopa hengenvaaran.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu