Puheenaihe

Hakaniemen hallikauppa siirtyy torille muutaman viikon kuluttua – kauppiaat pääsivät jo viemään tavaroitaan uuteen paikkaan

KAUPPAHALLI Helsingin Uutiset kertoi keskiviikkona hallin paljastumisesta oletettua huonokuntoisemmaksi.

Hakaniemen kauppahallin kahvilayrittäjät Marja-Maija ja Arto Engblom kävivät katsomassa tulevaa kahvilatilaansa hallin väistötilassa. – Kauppiaat odottavat tänne pääsemistä jo kovasti, sanoo Marja-Maija.

Päivi Tuovinen

Ari Rantala sutii maalia vaimonsa yrityksen tulevan myyntipaikan seiniin Hakaniemen kauppahallin viereen pystytetyssä evakkotilassa.

Vielä ennen h-hetkeä työlistalla on hyllyjen asentaminen, myyntitiskin rakentaminen ja seinien tapetointi ennen kuin Lahja Duon myyntipiste on valmis. Samaan aikaan vaimo tekee kauppaa hallin kohta peruskorjaukseen menevissä tiloissa.

– Kiirettä tulee pitämään ainakin meidän osaltamme, että saamme kaiken ajoissa valmiiksi, avulias aviomies toteaa.

Helsingin Uutiset kertoi keskiviikkona, että Hakaniemen halli on paljastunut oletettua huonokuntoisemmaksi ja evakkoaika saattaa venyä jopa kolmeen vuoteen.

Hakaniemen kauppahallin viereen pystytetyn väliaikaisen evakkohallin ovet avautunevat 15. tammikuuta alkavalla viikolla.

– Emme ole uskaltaneet sanoa vielä tarkkaa päivää, mutta sanotaan, että mahdollisimman nopeasti. Kaikki kauppiaat aloittavat samaan aikaan, sanoo Tukkutorin tiimipäällikkö Merja Sorakari.

Tukkutori vastaa tilojen vuokraamisesta.

Väistötilan urakoinut rakennusliike Koivukoski luovutti 2 000-neliöisen evakkotilan kaupungille viime viikolla, ja kauppiaat pääsivät tekemään myyntipaikkoihinsa haluamiaan muutoksia ja tuomaan kalusteita.

Myyntipaikkoja tulevassa väistötilassa on 49 eli noin saman verran kuin maaliskuussa remonttiin menevässä kauppahallissa.

Kauppiaat siirtyvät peruskorjauksen ajaksi lasihalliin "vanhoilla vuokrilla" eli maksavat vuokraa saman verran kuin kauppahallissa. Muutamat yritykset, kuten Marimekko ja Kakkugalleria, jättäytyvät pois. Myyntipaikat ovat kooltaan 5–70 neliötä. Vielä vapaita paikkoja on kolme.

– Tänne siirtyvät lähes samat toiminnot kuin nykyisessä kauppahallissa, Sorakari toteaa.

Esimerkiksi vielä vapaana olevan viiden neliön myyntipaikan vuokra on noin 250 euroa kuukaudessa. Suurimmasta, 70-neliöisestä kahvilapaikasta, saa pulittaa noin 4 400 euron kuukausivuokraa.

Halliin on tulossa myyjien lisäksi yksi kauppahallin kahvila.

– Odotamme todella innoissamme tänne pääsyä. Kauppahallissa paikat alkoivat olla jo siinä kunnossa, sanoo kahvilayrittäjä Marja-Maija Engblom, joka on tullut katsomaan tulevaa kahvilaansa, jossa on 68 asiakaspaikkaa.

Evakkotilassa myyntikojut on sijoiteltu niin, että vesipisteitä tarvitsevat liha- ja kalamyyjät ovat kauppahallin puoleisessa ja käsityöläiset sekä muut "kuivapään" yrittäjät Hakaniemenrannan puoleisessa päädyssä.

Halliin tulvii valoa valtavista ikkunoista, sillä sen seinät ovat kokonaan lasia. Jokaisen myyntipaikan yläpalkkiin on kiinnitetty lappu, jossa lukee paikkaan tulevan yrityksen nimi.

Maaliskuussa alkavasta, yli satavuotiaan hallin remontista saattaa tulla pitkä ja yllätyksellinen.

– Lasihallin rakennuslupa on nyt voimassa toukokuun loppuun 2020 saakka. Evakkotilan rakennusluvalle pyritään hakemaan jatkoa, jos on tarve.

Entä voiko hallikauppaan tulla katkos?

– Sitä pyritään välttämään viimeiseen asti. Se ei ole ajatuksena tullut edes mieleen. Käytännössä pitäisin hyvin epätodennäköisenä, että hallin väistötilasta poistutaan ennen kuin peruskorjaus on valmis, Sorakari jatkaa.

Kaupunki myönsi kauppahallin peruskorjaukseen kaikkinensa ja pitkällisen väännön jälkeen muutama vuosi sitten 12,5 miljoonaa euroa. Perustusten korjaamiseen tarvitaan lisää rahaa. Kustannukset tarkentuvat kevään aikana.

Kauppahallin peruskorjauksen valmistumisen jälkeen lasihalli siirretään uusiokäyttöön ja toisaalle.

– Saamani tiedon mukaan kyselyitä ja kiinnostusta on ollut, Sorakari kertoo.

Neljän miljoonan lasihalli

Hakaniemen vuonna 1914 valmistuneen kauppahallin peruskorjaus alkaa maaliskuussa.

Remontin ajaksi kauppiaat siirtyvät hallin eteen tuotuun evakkotilaan.

Lasiseinäisessä väistötilassa on viisi sisäänkäyntiä.

Yleisövessoja on yhteensä kuusi.

Lisäksi kauppiaiden käytössä on 14 lukollista kuivavarastoa sekä viisi yhteiskäytössä olevaa kylmävarastoa.

Halliin integroitujen merikonttien sisällä sijaitsevat kauppiaiden sosiaalitilat, joissa WC:t ja suihkut.

Evakkotila maksoi kaupungille noin neljä miljoonaa euroa.

Tiloja hallinnoi Tukkutori.

Kauppiaat pääsevät muuttamaan takaisin remontoituun kauppahallin aikaisintaan loppuvuodesta 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hakaniemen kauppahallin remontissa paljastui yllätys – hallin evakosta tulossa suunniteltua pidempi27.12.2017 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu