Puheenaihe

Ruotsinlaivojen raiskaukset: Poliisi syyttää liiallista viinatarjoilua – nuoret naiset hurjaotteisia miehiä

Nuoret naiset joutuvat kovakouraisen kähminnän ja suorasukaisten seksipuheiden kohteeksi laivojen yökerhoissa, kertoo opiskelijaristeilylle osallistunut nainen.

Sonja Huttunen

Ruotsinlaivoilla paljastuneet seksuaalirikokset ovat saaneet Ruotsin poliisin vaatimaan muutoksia laivojen alkoholianniskeluun.

Poliisitarkastaja OlofBratthall Tukholman poliisista sanoo Ruotsin radiolle, että laivoilla myydään liikaa alkoholia, ja "sen seurauksena on väkivaltaa, raiskauksia ja häirintää".

– Siitä seuraa valtava kärsimys uhreille ja suuret kulut yhteiskunnalle, Bratthall kommentoi tällä viikolla julkaistussa jutussa.

Bratthallin mielestä anniskeluun tarvittaisiin lakimuutos, joka lisäisi viranomaisten toimivaltuuksia. Hänen mukaansa laivoilla pitäisi noudattaa Ruotsin alkoholilainsäädäntöä, jolloin viranomaiset voisivat valvoa anniskelua ja tarvittaessa peruuttaa anniskeluluvat.

Ruotsin poliisi on kirjannut Suomen ja Ruotsin välisestä laivaliikenteestä tänä vuonna 35 seksuaalirikosepäilyä, joista 19 on raiskauksia. Vuonna 2014 ilmoituksia kirjattiin 33.

Poliisin mukaan määrä voi olla todellisuudessa suurempi, sillä osa tapauksista ilmoitetaan Suomen viranomaisille ja paikallisiin terveyskeskuksiin.

Laivoilla paljastuneet raiskausepäilyt ovat puhuttaneet viime vuosina ja niistä on seurannut hyvin kimurantteja oikeustapauksia.

Lisää kierroksia keskusteluun on tullut, kun osassa teoista on epäilty ulkomaalaistaustaisia miehiä, ja niissä on nähty kulttuurisia taustasyitä.

Maaliskuussa 2016 uutisoitiin joukkoraiskausepäilystä opiskelijaristeilyllä Silja Galaxylla. Epäiltynä oli neljä miestä. Tekoa tutkinut Ruotsin poliisi sai tällä viikolla moitteet Ruotsin oikeusasiamieheltä, sillä viranomaiset estivät noin 500 miehen pääsyn pois laivalta tutkimusten takia.

Heinäkuussa 2016 Tukholman käräjäoikeus oli vapauttanut kaikki joukkoraiskauksesta epäillyt miehet.

Oikeuden mukaan miehet olivat kertoneet uskottavasti, että uhri oli suostunut seksiin hytissä laivan vapaaehtoisesti. Ruotsin television SVT:n mukaan oikeus katsoi myös, että humalatilastaan ja muistikatkoksista huolimatta 19-vuotias opiskelijanainen olisi voinut lähteä hytistä halutessaan.

Opiskelijaristeilyille osallistunut toinen nainen kuvasi risteilyn ilmapiiriä ahdistavaksi. Hän kertoi SVT:lle, että yökerhon tanssilattialla miehet tulivat kähmimään naisia rajuin ottein ja vaatimaan seksiä.

Naisen mukaan "minkäänlaiset käyttäymissäännöt eivät päde".

– Jos menen ulos tupakalle ja pyydän tulta, miehet sanovat, että tulta saa 'jos otat suihin', 19-vuotias nainen kuvaili.

Vuonna 2014 laivayhtiö Tallinkin edustaja aiheutti kohun, kun hän nimesi raiskausten syyksi naisten liiallisen alkoholin käytön. Tallink pyysi kommenttia pian anteeksi selittäen, ettei se edusta yhtiön näkemystä.

Ruotsin sosiaaliministeriön mukaan poliisin uutta ehdotusta anniskelun tiukentamisesta aiotaan selvittää.

Ylen uutisten haastattelema varatoimitusjohtaja Hans Ahlström Suomen Varustamot ry:stä tyrmää ehdotuksen kansainvälisen oikeuskäytännön vastaisena.

– Meillä on matkustaja-aluksia sekä Suomen, Ruotsin että Viron lipun alla. Suomen lipun alla kulkevilla matkustaja-aluksilla sovelletaan Suomen lainsäädäntöä. Eli myös Suomen alkoholilainsäädäntöä sovelletaan meidän aluksilla, Ahlström perustelee Ylelle.

Laivayhtöistä puolestaan korostetaan, että anniskelussa noudatetaan kohtuuperiaatteita ja turvatoimia on lisätty. Vaikeinta valvonta on hyteissä, joissa ei saa olla turvakameroita.

– Hyttijuhlintaa ja juomista pyritään vähentämään esimerkiksi nuorisoryhmien kohdalla tarkastamalla matkatavarat lähtiessä, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoo Ylelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu