Tehovalvonta ei pure Kaisaniemenpuistossa

Kaisaniemen puisto on Helsingin vanhin julkinen puisto. Sen kunnostuksessa kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuden parantamiseen.

Päivi Tuovinen

Kaisaniemenpuistossa on alkukesästä ollut pahoinpitelyjä ja tappeluja entiseen malliin, vaikka poliisi aloitti Helsingin keskustan tehovalvonnan keväällä.

Talven jälkeen puisto houkuttelee jälleen päihteidenkäyttäjiä eikä ryöstöiltäkään ole vältytty.

– Arvioni on, että rauhattomuus ei ole Kaisaniemenpuistossa lisääntynyt viime vuosiin verrattuna. Häiriöt ja rikokset ovat varmaan aika lailla samalla tasolla, kertoo komisario Jussi Huhtela.

Eli puisto on säilyttänyt paikkansa Helsingin keskustan toiseksi rauhattomimpana alueena päärautatieaseman jälkeen?

– Kyllä näin voi sanoa. Kaisaniemenpuisto on niin vilkas läpikulkupaikka. Ihmiset kokoontuvat muutenkin keskustaan viettämään aikaa ja puisto sattuu olemaan aivan rautatieaseman vieressä. Alueen rauhattomuus on vääjäämätön tosiasia, Huhtela vastaa.

Poliisi vangitsi äskettäin miehen, jonka epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn keskustassa viidettä kertaa lyhyen ajan sisällä.

– Viimeisin pahoinpitely tapahtui Kaisaniemenpuistossa. Hän kävi tuntemattoman miehen kimppuun sananvaihdon jälkeen. Tämä on tyyppiesimerkki. Yleensä pahoinpitelyissä ei ole mitään järjellistä motiivia.

Poliisi puuttuu keskustan katuväkivaltaan ja juopotteluun YJT-projektissa (Yleinen järjestys ja turvallisuus -hanke). Normaalista hälytystoiminnasta on irrotettu resursseja käytettäväksi projektiin.

– Nyt tänä kesänä on ryhdytty painottamaan nimenomaan keskustan aluetta, eli myös Kaisaniemenpuistoa. Siksi projektin lopullisen tehon ja vaikutuksen näkee vasta tämän vuoden lopussa rikostilastosta, Huhtela selvittää.

– Jos meillä ei tätä projektia olisi, rikosluvut olisivat huomattavasti suuremmat. Tehovalvonnasta huolimatta kaikkia rikoksia ei pystytä estämään.

Jussi Huhtelan mukaan poliisi näkyy Kaisaniemenpuistossa tai on hyvin lähellä koko ajan erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin ja öisin.

Valaistus puistossa on Helsingin rakennusviraston mukaan nykyisin hyvällä tasolla, koska alueen valaistusta on jo kohennettu viime vuosina.

– Kaisaniemenpuistossa oli aikaisemmin muutamia kohteita, jotka oli valaistu puutteellisesti. Kohteet toteutettiin aika pian sen jälkeen kun puutteet oli kartoitettu. Yksi kartoitus tehtiin poliisin kanssa yhteistyössä ja poliisi esitti toiveensa siitä, mihin kohtiin häiriökäyttäytymisen näkökulmasta tarvittaisiin valaistus, kertoo valaistuspäällikkö Juhani Sandström.

Kaisaniemenpuistoon saatetaan tulevaisuudessa harkita uudentyyppistä valaistusta. Syrjäisiä pusikoita olisi mahdollista valaista lampuilla, joissa on liikkeentunnistin. Valo syttyisi, jos esimerkiksi raiskaaja yrittäisi raahata uhrinsa hämärään pusikkoon.

– Vanha tekniikka ei ole mahdollistanut nopeasti syttyviä ja sammuvia puistovaloja. Kun uudet led-valot yleistyvät, varmasti tämä vaihtoehto tulee tarkasteltavaksi myös Kaisaniemenpuistossa. Led-valot syttyvät silmänräpäyksessä, Sandström jatkaa.

Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen