Puheenaihe

MTV: Kleptomaanirouva varasti kaikkea vaatteista polkupyöriin – asunto ja varastot täynnä tavaroita

Kuvituskuva.

Arkisto/ Lotta Åberg

Pakonomaisesti erilaisia tavaroita varastanut nainen kuoli ennen kuin hän ehti saada lainvoimaisen tuomion vuosia jatkuneesta rikoskierteestä.

Nainen anasti muun muassa tuhansien eurojen arvosta vaatteita, lukuisia polkupyöriä, kodin tavaroita ja kirjojakin yli 13 000 euron arvosta.

Kleptomaanirouvasta kertoo MTV. Varastettujen tavaroiden arvo vaihteli suuresti, pienistä pehmoleluista ja koristekukista aina koruihin asti. Eniten nainen kertoi vieneensä tavaraa Lidlistä.

Ehkäpä härskeimmät teot kohdistuivat tauluihin. Nainen varasti tuhansien eurojen arvoiset maalaukset Laakson sairaalasta, Kivelän sairaalasta ja HUS:in silmä- ja korvaklinikalta.

Kolmas varkausyritys silmä- ja korvaklinikalla epäonnistui vahtimestarin huomattua toimet ja estettyä taulun vohkimisen.

Teot tapahtuivat vuosina 2011–2016. Poliisi takavarikoi rouvan asunnosta ja varastoista noin 350 muuttolaatikollista toisille kuuluvaa omaisuutta.

Lähes kaikki tuotteet olivat niiden alkuperäisissä pakkauksissa. Nainen ei koskaan myynyt anastamiaan tavaroita. Hän oli tyytyväinen kun poliisi korjasi ne pois hänen asunnostaan.

Varkauskierteen taustalla olivat naisen kleptomaaniset taipumukset. Oikeudelle nainen kertoi, että hänen elämänsä muuttui aviomiehen kuoltua ja lasten jouduttua myöhemmin sijaisperheeseen.

Rouvan elämään kuvaillaan syntyneen tyhjiö, ja hän joutui viettämään aikaa jopa Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa.

Koska nainen oli kaikki päivät toimettomana, hän ryhtyi kiertämään kaupoissa. Varastelun alettua siitä tuli pakonomaista. Nainen kuvaili impulssikontrolliaan huonoksi. Hän oli vienyt esimerkiksi useita polkupyöriä niiden miellyttävyyden perusteella, vaikka hän ei itse pystynyt edes polkupyörää ajamaan. Oikeuden papereissa naisen kuvaillaan pitäneen kauniista esineistä.

Helsingin käräjäoikeus määräsi 1954 syntyneen naisen 1 vuoden 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 90 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Naisen maksettavaksi määrättyjä korvauksia kohtuullistettiin alentamalla korvausvelvollisuutta noin yhdellä neljäsosalla. Korvauksia viedystä omaisuudesta ja asioiden selvittelykuluista määrättiin yhteensä yli 80 000 eurolla.

Hovioikeudessa nainen vaati, että hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta, ja hänen korvausvelvollisuuttaan alennetaan. Nainen kuitenkin menehtyi syyskuun alkupuolella 2017, ennen hovioikeuden päätöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu