Puheenaihe

Autoilijoiden älähdys liityntäparkin aikarajoista johti pikamuutokseen Helsingissä

Herttoniemen metroaseman liityntäpysäköintiin ajetaan Hiihtäjänkujan kautta. Kuvan opastetaulussa näkyviin pysäköintiaikoihin on nyt päätetty tehdä muutoksia.

Jussi Vehkasalo

K-Supermarket Hertan avauduttua remontin jälkeen hieraisivat samassa kiinteistössä olevan Herttoniemen metroaseman liityntäpysäköintihallin käyttäjät silmiään: pysäköintiaika liityntäpysäköijille oli lyhentynyt huomattavasti.

Aiemmin hallissa sai pysäköidä vuorokauden ympäri, hallin uuden aukeamisen jälkeen arkisin kello 5.30–17. Varsinaisen liityntäpysäköintiajan lisäksi kello 17 jälkeen parkkikiekolla on voinut olla hallissa ilmaiseksi vielä kaksi tuntia.

Uusi käytäntö on herättänyt närää ja ihmetystä esimerkiksi laajasalolaisissa, jotka ovat kirjoitelleet asiasta taajaan Laajasalon Facebook-ryhmässä.

Purnaus on kannattanut, sillä tilannetta on nyt päätetty parantaa. Liityntäpysäköintipaikkaa hallinnoivan HKL:n ja rakennuksen omistajan eli Keskon edustajat ovat päättäneet pidentää parkkiaikaa Herttoniemen liityntäpysäköinnissä siten, että halli on liityntäpysäköijien käytössä koko kaupan aukioloajan sekä arkisin että viikonloppuisin, maksimissaan 12 tunnin ajan kerrallaan.

Käytäntö tulee olemaan sellainen, että Herttoniemen metron liityntäpysäköintiin ajava asettaa autoon pysäköintikiekon pysäköintiin saapuessaan. Näin pysäköintiä pystytään valvomaan ja pysäköintipaikkojen käyttö muuhun kuin liityntäpysäköintiin minimoitua.

Yöpysäköinti hallissa on turvallisuussyistä kielletty. Pysäköintihalli on avoinna arkisin kello 5.30–22.30 ja viikonloppuisin kello 7–21.30.

Liityntäpysäköintihalli on tarvittaessa myös kaupan asiakkaiden käytössä kello 17.30 alkaen arkisin ja koko päivän viikonloppuisin.

Muutos tehdään, koska K-Supermarket Hertan remontin jälkeen uudelleen auenneen liityntäpysäköinnin aukioloaikojen ei todettu palvelleen esimerkiksi vuorotyöntekijöitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Liityntäpysäköinti on tarkoitettu palvelemaan joukkoliikenteen käyttäjiä parantamalla joukkoliikenteen saavutettavuutta. Palvelu on tarkoitettu kaikille joukkoliikenteellä matkaa jatkaville; pääsääntöisesti liityntäpysäköintiä käytetään työpäivän mittaiseen pysäköintiin. Tutkimusten mukaan liityntäpysäköinnin yleisin kesto on 9–10 tuntia.

Herttoniemessä liityntäpysäköintipaikat tulevat tulevaisuudessa lisääntymään. Liityntäpysäköintipaikkoja on tulossa myös toiselle puolelle Itäväylää uudistuvaan Megahertsin liikekeskukseen.

HKL hallinnoi suurinta osaa Helsingin kaupungin alueella olevista liityntäpysäköintipaikoista. Liityntäpysäköintiä Helsingissä tullaan jatkossa kehittämään HKL:n, HSL:n, Helsingin kaupungin ja pysäköinti- ja kaupan toimijoiden kanssa yhteistyössä.

Tavoitteena on kehittää muiden muassa liityntäpysäköinnin informaatio-, tunnistautumis- ja maksujärjestelmiä, jotta liityntäpysäköintipaikat saadaan palvelemaan joukkoliikenteellä jatkavia matkustajia nykyistä paremmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu