Puheenaihe

Tässä on Suomen muikein sauna: Heikki rakensi löylyhuoneen 140-vuotiaasta viinitynnyristä – "Vaimo mahtuu mukaan, jos istuu sylissä"

SAUNA Heikki Karjalainen toteutti haaveensa ja tallensi sen myös kirjaan.

Tynnyrisaunan löylymittari.

KunHeikki Karjalainen löytää reissussa ollessaan saunan, se täytyy katsastaa. Saunakokemuksia onkin kertynyt Guatemalaa myöten.

Hän on myös innokas vihdantekijä, ja valmistaa vihtoja lähes kaikista lehtipuista.

– Sain ensipesuni savusaunassa Vuolijoen Saaresmäessä Kainuussa. Olisiko siellä purrut saunakärpänen, nurmijärveläinen mies pohtii.

Saunahulluuksissaan Karjalainen on rakentanut myös aidosta 140-vuotiaasta punaviinitynnyristä satumajaa muistuttavan tynnyrisaunan.

– Näin Vantaalla eräällä pihalla viinitynnyrin tammen juurella ja kysyin, onko se myytävänä. Ei ollut, Karjalainen kertoo saunaidean synnystä.

Ajatus ei kuitenkaan jättänyt rauhaan, ja vuonna 2010 hän sattumalta löysi myynnissä olevan viinitynnyrin ja osti sen. Tynnyri on kotoisin Ranskasta ja sen valmistuspaikka on Schiltigheim. Tynnyritehdas on perustettu 1800-luvulla ja se jatkoi myöhemmin toimintaansa Nancyssa.

– Saunan rakentaminen oli aika haasteellista, kun kaikki muodot olivat kahteen suuntaan kaarevia, tynnyrihän on ovaalin muotoinen, Karjalainen muistelee.

Mittelöitävää oli paljon, ja esimerkiksi kiukaan paikoilleen saaminen niin, että se on myös paloturvallinen, aiheutti päänvaivaa.

Saunaprojektissa auttoi se, että Karjalainen on aina värkännyt käsillään jotakin. Apua oli myös naapurin Jormasta, joka toimi koko projektin ajan Joo-miehenä, jollainen jokaisella rakennuksella täytyy Karjalaisen mukaan olla.

Kolmen kuukauden aherruksen tuloksena syntyi puulämmitteinen yhden miehen sauna, jonne harteikkaimpien on mentävä sivuttain ja jokaisen kumarrettava sisään mennessä, sillä oviaukko on vain 112 senttiä korkea.

– Vaimo mahtuu saunaan, jos istuu sylissä, Karjalainen veistelee.

Tynnyrisaunaan on värkätty monenlaisia tyyliin sopivia yksityiskohtia; lauteet on tehty vanhoista heinäseipäistä, katto on baskerin muotoinen, savupiippu päällystetty ruosteisella pellillä...Löylymittarikaan ei ole perinteinen sellainen.

Heikki Karjalainen ehti kylpeä saunassaan 150 kertaa, ennen kuin joutui omakotitalosta rivitaloon muuttaessaan luopumaan siitä. Sauna meni myyntiin ja on nyt Toivakassa karkeakarvaisen mäyräkoiran ja tämän isännän ilona.

– Se koira on mahdoton saunoja, odottaa isäntäänsä valmiiksi lauteilla, lähtee hänen kanssaan uimaan ja palaa sitten takaisin lauteille, Karjalainen kertoo.

Tynnyrisaunasta kertoi ensin Nurmijärven Uutiset.

Saunatarinaa kirjastossa

Heikki Karjalainen kertoo saunaprojektistaan 11.1. klo 18 Klaukkalan kirjastossa sekä esittelee kirjaansa Sauna Tarina siitä kuinka yli satavuotiaasta viinitynnyristä syntyi sauna.

Kirjaa on myynnissä kirjaston tilaisuudessa, Kirjava Puoti -kirjakaupassa, Rajamäen uimahallissa sekä osoitteessa heikki.karjalainen49@gmail.com.

Tilaisuuteen osallistuvien kesken arvotaan kaksi tammesta valmistettua saunavihtaa. Ne toimitetaan voittajille kesäkuussa sopivaan vihdantekoaikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu