Olutpubille tuli positiivinen ongelma – "Kritiikkiä tulee, etteivät kaikki mahdu sisään"

Thomas Aschanin ja Lea Rantalan yhteisen taipaleen alkupiste oli Gallowsin tarjoilutiski. Lea kävi sulkapalloharjoitusten jälkeen yhdellä, ja muutaman käynnin jälkeen Thomas pyysi lounaalle. Yhteistä taivalta on takana 22 vuotta.

Paivi Tuovinen

Pyöräilyä innokkaasti harrastava Jouko Laivuori Laajalahdesta kertoo löytäneensä Gallowsin jo 90-luvun loppupuolella. Kaveriporukan pitkienkin pyöräretkien päätepisteenä Niittykummun olutkeidas on ollut siitä saakka.

Paivi Tuovinen

Gallows Birdin sohvanurkkauksen seiniä koristavat Thomas Aschanin ja Lea Rantalan vuosien varrella saamat, perityt ja ostetut tavarat. Niillä jokaisella on oma tarinansa.

Paivi Tuovinen

RAVINTOLA Espoolaisella Gallows Birdillä on takanaan 25 vuoden taival sporttibaarista salonkikelpoiseksi olutpubiksi.

– Tavoitteeni oli alusta saakka luoda pubista englantilaistyylinen koko kylän olohuone, jonne kuka tahansa voi pelkäämättä piipahtaa yhdelle, tai useammalle, kiteyttää 25-vuotista taivalta loppiaisena juhlineen Gallows Birdin omistaja Thomas Aschan filosofiaansa.

Niittykummussa Espoossa sijaitsevan pubin nykyinen asiakaskunta osoittaa Aschanin onnistuneen tavoitteessaan.

Oluiden ja siiderien monimakuiseen maailmaan käyvät perehtymässä niin naiset kuin miehet, yksin tai yhdessä, nuoret ja vanhat, yksinäiset, kaveriporukat ja pariskunnat. Läheltä ja kauempaa.

Uusina kasvoina Gallowsin ovia ovat availleet länsimetron mukanaan tuomat ”metroturistit”. Asiakkaita riittää ja talouskin on kunnossa.

– Nykyisin kritiikkiä tulee yleensä vain siitä, että täällä on välillä niin täyttä ettei sisään mahdu, terasseineen 300 -paikkaisen Gallows Birdin omistaja naurahtaa.

– Tai olutta joutuu jonottamaan mielestään liian kauan, vaimo Lea Rantala täydentää.

Gallowsin (vapaasti käännettynä ”hirttämätön lurjus”) alkutaival ensiaskeleitaan Suomessa ottaneen tasokkaamman olutpubikulttuurin pioneerina oli rankka.

– Alussa oli perkeleen vaikeata saada olutta myydyksi ihmisille. Se oli sellaista kädestä suuhun elämistä, Aschan muistelee.

Alun perin mies tuli samaan paikkaan auttamaan silloista appiukkoaan sporttibaarin pidossa vuonna 1992.

Konkurssin jälkeen Aschan otti ohjat käsiinsä vuonna 1993 ja aloitti edelleen jatkuvan työnsä espoolaisten tutustuttamiseksi erilaisiin oluisiin.

Nykyään oluiden ja siiderien ystäviä ”Hirttämätön lurjus” hellii noin sadan eri nimikkeen juomavalikoimalla. Osan saa pulloissa, osan hanasta. Pääpaino on perinteisten olutmaiden, kuten Saksan, Britannian ja Belgian, tuotteissa. Mutta lähipanimojen synnyn myötä tarjolla on myös ehtoja espoolaisia oluita.

– Alkuvuosien työkaveri Lönnqvistin Pekka oli vannoutunut Guinnessin kannattaja ja sai minutkin innostumaan oluista, itse real ale -oluiden ystäväksi tunnustautuva Aschan muistelee.

Gallows Birdin seinät ja kalusteet ovat pysyneet samoina vuonna 2010 tehdystä remontista lähtien.

Monien asiakkaiden suosikkipaikka on sohvanurkkaus sähkötakkoineen. Sen seinät ja hyllyt ovat täynnä pariskunnan saamia, hankkimia ja perittyjä tavaroita.

– Kaikilla esineillä on oma tarinansa, Lea Rantala kertoo.

Myös sillä katonrajassa istuvalla ja Ilta-Sanomia lukevalla luurangolla.

– Sen asiakkaat toivat tänne Linnanmäen kummitusjunasta ”viettämään eläkepäiviään”, kun pubi täytti 20 vuotta, Aschan nauraa.

Omana tähtihetkenään Aschan sanoo pitävänsä vuotuisia tammikuun lopussa pubissa järjestettäviä real ale -festivaaleja, jotka nykyään ovat venyneet jo kolmipäiväiseksi tapahtumaksi.

Tänä vuonna suomalaisittain ainutlaatuinen tapahtuma järjestetään 25.–27. tammikuuta jo 21. kerran.

Syntymäpäiviään Gallows Bird juhlisti Loppiaislauantaina kutsuvieraiden kanssa kello 13–15.

Iltapäivä kolmesta lähtien ovet olivat auki taas kaikille täysi-ikäisille asiakkaille, kuten lähes kaikkina muinakin päivinä 25 vuoden ajan.

– Haluan pitää pubin julkisena talona (public house). Tätä ei esimerkiksi saa vuokrattua yksityistilaisuuksiin normaaleina aukioloaikoina, Aschan kertoo yhdestä periaatteestaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Seppo Korkman

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Helsingin palkitun burgeripaikan omistajat laajentavat – "Espoon ensimmäinen aito italialainen pizzauuni"Suosittu olutravintola jäi taas ilman terassia Helsingin ytimessä – tilalle erikoinen ratkaisuKonepajan Brunon pienpanimotapahtuma yhdistelee olutta, musaa ja paljon muutaPienpanimon ennuste alkoholilaista: Kuluttaja saa uusia oluita, joiden maku on parhain mahdollinenViinaverolla yllättävä vaikutus: keskiolut kallistuukin eniten – viinilasi baarissa vähitenUusi olutravintola avasi Espoossa – valikoimassa paikallisen pienpanimon oluttaVuoden mainioin olutkauppa on nyt Helsingissä – "Ainutlaatuinen kylmähuone ja erityisen hyvää palvelua"