Ruoka

"Ei nosta verensokeria pilviin" – talvinen herkkuruoka tekee hyvää terveydelle

RUOKA Tattari on sekä terveydelle hyödyllistä että gourmet-herkkua

Ravintoloitsija Mika Gehör esittelee blinilautasta ja antaa reseptinsä muidenkin kotikokkien kokeiltavaksi.

Karolina Ketola

Useimmiten sipulin, smetanan ja mädin kanssa nautittavat paksut tattariblinit ovat kevättalven herkku. Niitä tarjotaan jo näin tammikuussa muutamissa ravintoloissa.

Tattari ei kuitenkaan ole vain herkku, vaan siinä on paljon myös terveysvaikutuksia.

– Tattari sisältää ihmiselle välttämätöntä aminohappoa, lysiiniä, enemmän kuin useimmat muut viljat ja siten sen proteiini on ravitsemuksellisesti arvokasta, diplomiravintoterapeutti Eeva-Maria Varpio kertoo.

– Tattari sopii erinomaisesti gluteenittomaan ruokavalioon. Kannattaa kuitenkin tarkistaa pakkauksesta, ettei sitä ole käsitelty samalla tuotantolinjalla kuin gluteeniviljoja. Tattari ei myöskään nosta verensokeria pilviin, joten se sopii hyvin myös diabeetikoille. Muillekin se tuo kivaa vaihtelua ruokavalioon ja sopii erinomaisesti myös puuroksi tai itse tehtyyn leipään muiden viljojen ohella, Varpio sanoo.

– Tattarisuurimoita voi käyttää myös liotettuina tuorepuuroissa ja smoothieissa. Tällöin huuhtele kokonaiset tattarisuurimot ja liota niitä yön yli runsaassa vedessä. Huuhtele suurimot vielä aamulla ennen kuin laitat ne monitoimikoneeseen.

Varpio antaa helppotekoisen tattaririeskan ohjeen: 6 dl tattarihiutaleita, 1 tl yrttisuolaa, 4 dl vettä, 60 g sulatettua voita, 1–2 valkosipulin kynttä, 4 rkl seesaminsiemeniä.

Sekoita ainekset ja anna turvota 10–15 minuuttia. Taputtele voidellulle leivinpaperille ja jaa taikinapyörällä paloiksi. Paista 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tiesitkö muuten, että tattari ei ole viljalaji, vaan raparperille läheistä sukua oleva ristipölytteinen kasvi, joka kuuluu tatarkasveihin. Se on vanha aasialainen viljelyskasvi, joka kulkeutui Siperian kautta Eurooppaan 1500-luvulla. Tattari on Suomen vanhimpia viljelykasveja.

Porvoolaisen Bistro Gustafin ravintoloitsija Mika Gehörillä on pitkä historia blinien parissa, onhan hän ollut Helsingin Lasipalatsissa keittiömestarina vuonna 2000 lanseeraamassa suuren suosion saavuttaneita Blini-viikkoja.

– Lasipalatsi vieläkin kantaa sitä mainetta. Täytyykin käydä syömässä niitä herkkuja siellä, hän naurahtaa.

Tänä vuonna hän on ensimmäistä kertaa asiakkaiden toivomuksesta tuonut Blini-viikot myös Porvooseen.

Perinteisin lisuke blinien kanssa ovat muikunmäti, punasipuli ja smetana. Bistro Gustafin annoksen lisukkeita ovat myös lohitartar, kylmäsavuankanrinta, punajuuripesto, metsäsienisalaatti ja paahdettu omena. Ne nostavat muutoin ehkä vaatimattoman blinin gourmet-herkuksi. Ja annoksen makumaailman kruunaa suolakurkku, joka dipataan hunajaan. A vot!

Blinit ovat paksuja, kuohkeita ja maultaan täyteläisen hapokkaita sekä erittäin ruokaisia.

– Venäjällä tankataan blinejä ennen paastoa, Gehör tietää.

Kotimaassaan Venäjällä blinit kuuluvat erityisesti laskiaisperinteeseen.

Aidon makuisten blinien valmistuksessa on muutama niksi.

– Blinitaikinaa täytyy seisottaa huoneenlämmössä puoli vuorokautta tai vuorokausi. Taikinapohjan pystyy pitämään päivän, pari jääkaapissa. Ja kun ne menevät paistoon, niihin voi lisätä ne tykötarpeet.

Blinitaikinapohja

5 dl maitoa

250 g tattarijauhoa

¼ pss (3 g) kuivahiivaa

0,5 rkl sokeria

0,5 l suolaa

Lämmitä maito ja sekoita muut aineet joukkoon.

Anna käydä huoneenlämmössä yön yli.

Taikina:

1 pll pilsneriä (0,33l)

3 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

1 valkuainen vaahdotettuna

Lisää blinitaikinapohjaan pilsneri, vehnäjauhot ja kananmuna. Sekoita hyvin. Vaahdota valkuainen ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen.

Paista blinit kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Gluteenittomat: korvaa vehnäjauhot tattarijauhoilla ja pilsneri gluteenittomalla oluella tai vichyllä.

Bistro Gustafin bliniohje

 

Bataattirieskat

400 g bataattia

2 kananmunaa

1 tl suolaa

2 dl vaaleaa jyttejauhoa tai kaurajauhoa

2 dl tattarijauhoja

Kuori ja pilko bataatit. Keitä ne vähässä vedessä kypsiksi. Soseuta ja notkista hieman keitinvedellä. Jos haluat oikaista, voit käyttää valmista bataattisosetta, jota notkistat himan vedellä. Lisää jäähtyneeseen soseeseen kananmunat, suola ja jauhot.

Nostele pehmeä taikina 8-12 tasakokoiseen kasaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Taputtele kasat jauhotetuilla käsillä ohuiksi rieskoiksi.

Pistele pintaa reikiä haarukalla. Paista 250-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Ohje: Eeva-Maria Varpio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu