USU: Kekkonen on presidenttien ykkönen, Ryti ei pärjää – tutkija pitää perussuomalaisten mielipidettä yllättävänä

Presidentti Urho Kekkonen osallistui Haikon kartanon kylpylän vihkiäisiin Porvoossa vuonna 1975. Tässä kuvassa hän astelee Satu Tiivolan vierellä.

Uusimaan arkisto/Esko Riikonen

Suomalaisten mielestä Urho Kekkonen on ollut Suomen paras presidentti, käy ilmi Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämästä USU-gallupista.

Kun kansalta kysyttiin "kuka on ollut mielestäsi Suomen paras presidentti", vastaajista peräti 28 prosenttia nimesi Kekkosen.

Toiseksi parhaana presidenttinä kyselyssä pidettiin Tarja Halosta (15 prosenttia) ja kolmanneksi suosituin oli Mauno Koivisto (13 prosenttia).

Martti Ahtisaari oli neljänneksi suosituin seitsemän prosentin kannatuksella. Historiallisissa kyselyissä yleensä hyvin menestynyttä Risto Rytiä kannatti vain viisi prosenttia, Juho Kusti Paasikiveä neljä ja Carl Gustaf Emil Mannerheimia kolme prosenttia vastaajista.

Sauli Niinistö ei kyselyssä ollut mukana, koska hän on istuva presidentti.

Kyselyyn haastateltiin tuhatta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Turun yliopiston poliittisen historian professoria Vesa Varesta Kekkosen suosio ei yllätä.

– Hän on jatkuvasti pinnalla oleva hahmo, joka on tietyllä tavalla saavuttanut jo legendan arvon. Hän on kiistanalainen persoona, mutta se on toisaalta taannut myös näkyvyyden.

Yllättävää kyllä, vankinta Kekkosen kannatus ei ollut suinkaan keskustaa äänestävien (48 prosenttia) joukossa, vaan suurin kannatus löytyi perussuomalaisilta (51 prosenttia).

Osittain Vares näkee Kekkosen ihailussa kaipuuta vahvaan presidenttiin.

– On oikeastaan tragikoomista, että juuri perussuomalaiset laittavat Kekkosen ykköseksi, kun ajattelee, että Kekkonen ja SMP olivat poliittisia verivihollisia, Vares naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä